Να παταχθεί αποφασιστικά η ηχορύπανση

Αυτή η εφημερίδα διεξήγαγε ανηλεή πόλεμο κατά της ηχορύπανσης, ενός φαινομένου το οποίο εκθέτει ανεπανόρθωτα τον πολιτισμό του κράτους και του λαού μας και ταλαιπωρεί πολλούς πολίτες. Έγραψε άρθρα, δημοσίευσε ρεπορτάζ, κάλεσε σε συναντήσεις αρμόδιους Υπουργούς, τους εξέθεσε το πρόβλημα και τους εισηγήθηκε μέτρα.

Όλοι συμφωνούσαν μαζί μας. Όλοι υπόσχοντο να πατάξουν την ηχορύπανση. Στο τέλος, ουδέν έπρατταν. Και η οχληρία και η ταλαιπωρία πολλών πολιτών αυξάνετο και πολλαπλασιάζετο.Ευτυχώς, τις τελευταίες ημέρες, παρενέβη στο άλυτο και διαχρονικό αυτό πρόβλημα η Επίτροπος Διοίκησης Ελίζα

Σαββίδου.

Ύστερα από παράπονο το οποίο υπέβαλε δημότης της Λευκωσίας, κάλεσε τους επάρχους σε όλη την Κύπρο να σταματήσουν να παραχωρούν στα κέντρα αναψυχής παρατάσεις, για χρήση μεγαφώνων και μετάδοσης μουσικής, πέραν του χρονικού ορίου που ορίζει ο Νόμος.

Σε απόφασή της η Επίτροπος Διοίκησης καταγγέλλει τους επάρχους για την τακτική τους να παραχωρούν στα κέντρα αναψυχής -ισοπεδωτικά και χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια- παρατάσεις, των ωραρίων λειτουργίας τους αλλά και της χρήσης μεγαφώνων, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των περιοίκων.

Και εισηγείται όπως τερματισθεί η πρακτική αυτή από τις επαρχιακές διοικήσεις, κι ο ΚΟΤ, σε συνεργασία με τους επάρχους, να εξετάσουν το ενδεχόμενο καθορισμού κριτηρίων και προϋποθέσεων, βάσει των οποίων οι έπαρχοι θα ασκούν τη διακριτική ευχέρεια παράτασης των ωραρίων λειτουργίας των κέντρων αναψυχής.

Απαντώντας στην επιστολή της κ. Σαββίδου, ο Έπαρχος Λευκωσίας υποστήριξε πως βρισκόταν σε εξέλιξη επεξεργασία νομοσχεδίου από το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να θεσπιστεί σχετικός νόμος και να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν στις άδειες εκπομπών ήχου, για να λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα στις περιπτώσεις όπου τεκμηριωμένα γίνονται παραβάσεις στις εκπομπές ήχου.

Καλοδεχούμενη η επεξεργασία νομοσχεδίου, αλλά πότε επιτέλους αυτό το νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί και θα σταλεί στη Βουλή για ψήφιση; Και, επιτέλους, πότε θα βγουν στους δρόμους οι αρμόδιοι υπάλληλοι και η Αστυνομία για να ελέγξουν εάν εφαρμόζεται ο Νόμος;

Και πότε οι παρανομούντες θα οδηγηθούν στα δικαστήρια και θα τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές; Η νομοθετική ρύθμιση δεν είναι το παν. Το παν είναι η εφαρμογή της. Και, μέχρι σήμερα, ούτε αυστηρός νόμος έχει θεσπισθεί και, πολύ περισσότερο, έχει εφαρμοσθεί.

Διά νόμου, οι κρατικές υπηρεσίες υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις αποφάσεις της Επιτρόπου Διοίκησης. Καλούμε τις επαρχιακές διοικήσεις και το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσουν, χωρίς καθυστέρηση, στην εφαρμογή των αποφάσεων.

Ο τόπος πρέπει να απαλλαγεί μια για πάντα από το δυσάρεστο, οχληρό και επιζήμιο για την υγεία των πολιτών πρόβλημα, το οποίο κατήντησε μάστιγα για όσους κατοικούν πλησίον κέντρων διασκέδασης.

Ποία συμφέροντα κρύβονται πίσω από τις ανοχές των Αρχών και πότε, επιτέλους, οι Αρχές θα σεβαστούν τους πολίτες και θα ενεργήσουν αποφασιστικά για την πάταξη των παρανομούντων;

Keywords
Τυχαία Θέματα