Ενώπιον του Ανωτάτου η άρση ασυλίας του Α. Θεμιστοκλέους

Την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους και για παραχώρηση άδειας έναρξης ποινικής δίωξης εναντίον του για τροχαίες παραβάσεις, εξετάζει σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η αίτηση θα εξεταστεί από την πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία συνέρχεται στις 12.00 το μεσημέρι.

Την αίτηση καταχώρησε στο Ανώτατο ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας στις 7/1/2016 “ώστε να καταστεί δυνατή η ποινική δίωξη του σε σχέση με πρόσφατες σοβαρές εναντίον του καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις”,

σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Νομική Υπηρεσία.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι από τη μελέτη και αξιολόγηση των στοιχείων που ζήτησε ο Γενικός Εισαγγελέας “προέκυψε η ύπαρξη πολύ μεγάλου αριθμού καταδικών και εξώδικων καταγγελιών εναντίον του βουλευτού, κυρίως για υπερβολική ταχύτητα, μεταξύ άλλων με 141 χιλιόμετρα ανά ώρα, 170 χαω, μέχρι και 190 χαω. Περαιτέρω, από τις σχετικές αστυνομικές καταθέσεις, προέκυψε ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο ίδιος βουλευτής επέδειξε απρεπή συμπεριφορά έναντι των αστυνομικών οργάνων, επικαλούμενος τη βουλευτική του ασυλία, όταν επληροφορείτο ότι θα εκαταγγέλλετο", κατέληγε η ανακοίνωση.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Θεμιστοκλέους, με ανακοίνωσή του, εξέφραζε την εμπιστοσύνη του στην κυπριακή Δικαιοσύνη και την ευχή η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εκδοθεί το συντομότερο δυνατόν, αποφεύγοντας να υπεισέλθει στην ουσία της καταγγελίας εναντίον του. “Μέχρι να λάβω επίσημα το κατηγορητήριο και να έχω πλήρη γνώση των κατηγοριών που μου προσάπτονται, δεν έχω να δηλώσω κάτι πέραν της εμπιστοσύνης που έχω στην Κυπριακή Δικαιοσύνη”.

Αν το Ανώτατο κάνει αποδεκτή την αίτηση, τότε θα είναι η τέταρτη φορά που αίρεται η ασυλία κάποιου βουλευτή στην ιστορία της κυπριακής Βουλής. Η πιο πρόσφατη αφορά τον βουλευτή της ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση του ΣΑΠΑ στην Πάφο. Συγκεκριμένα, στις 9 Φεβρουαρίου του 2015, η Ολομέλεια του Ανωτάτου διέταξε την άρση της ασυλίας του κ. Σαρίκα για σκοπούς ανάκρισης του με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη να κάνει λόγο για απόφαση- σταθμό στη κυπριακή νομολογία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα