Ενώνουν δυνάμεις οι Δήμοι Μείζονος Λεμεσού για μια «Πράσινη Εβδομάδα»

Με στόχο την προώθηση βιώσιμων πρακτικών, συσπείρωση στον αγώνα για Πράσινη Μετάβαση και ενίσχυση της ευαισθητοποίησης για εναλλακτικές λύσεις πράσινης ενέργειας, Δήμοι της Μείζονος Λεμεσού και όμιλος Green Energy, συνδιοργανώνουν την «Πράσινη Εβδομάδα» εκδηλώσεων και δράσεων, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 με 8 Οκτωβρίου.

Οι εκδηλώσεις της «Πράσινης Εβδομάς» παρουσιάστηκαν το πρωί σε διάσκεψη Τύπου στην παρουσία Δημάρχων και εκπροσώπων των Δήμων της Μείζονος Λεμεσού, με τον

Διευθύνων Σύμβουλο του ομίλου Green Energy, Γιώργο Γεωργίου, να δηλώνει ότι «οι στόχοι της Πράσινης Εβδομάδας δεν είναι απλός μια λίστα ελέγχου, αλλά ένας οδικός χάρτης προς μια πιο ευαισθητοποιημένη Λεμεσό».

Πρώτος στόχος, είπε, είναι η καθιέρωση μιας παράδοσης που δεσμεύει κάθε δραστηριότητα αυτής της εβδομάδας με έναν συγκεκριμένο Δήμο της Λεμεσού, ενώ ο δεύτερος στόχος περιστρέφεται γύρω από «μια βαθιά σύνδεση, αυτήν των Δήμων της Λεμεσού, όπου μέσα από εναλλακτικές πηγές πράσινης ενέργειας, επιδιώκουμε να κάνουμε τη Λεμεσό φάρο υιοθέτησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι στόχος είναι και η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης όλων και η κατανόηση της Πράσινης Μετάβασης «που τόσο επειγόντως χρειάζονται τόσο οι Δήμοι μας, όσο και όλη η χώρα».

Την διαβεβαίωση ότι οι Τοπικές Αρχές εργάζονται προς ένα βιώσιμο μέλλον έδωσαν οι Δήμαρχοι Κάτω Πολεμιδιών, Νίκος Αναστασίου, Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου, Μέσα Γειτονιάς, Δώρος Αντωνίου και Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου, καθώς και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Γερμασόγειας, Κυριάκου Ξυδιά, δημοτικός σύμβουλος Δώρος Θεοδώρου.

Η πρώτη εκδήλωση, της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου (09:00 – 12:00) θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Λεμεσού και στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, ενώ αφορά συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πράσινη Μετάβαση».

Η συγκεκριμένη εκδήλωση, εξήγησε ο συντονιστής της διάσκεψης Τύπου, Πρόεδρος του Ομίλου Cypronetwork, Χρίστος Μιχαηλίδης, καλύπτει θέματα ηλεκτροκίνησης, μεταφορών, συγκοινωνιών, net metering και αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημόσιους χώρους, σχέδια επιχορηγήσεων και χρηματοδοτήσεων και στοχεύει να προσφέρει μια αποκλειστική πλατφόρμα στις δημοτικές Αρχές, επιχειρηματίες, κυβερνητικούς αξιωματούχους, ειδικούς στον τομέα των ΑΠΕ και πολίτες, για να διερευνήσουν την σχέση μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πράσινης Μετάβασης.

Ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών πραγματοποιεί, την Τρίτη 3 Οκτωβρίου (16:00 – 19:00) αιμοδοσία στο σταθμό αιμοδοσίας στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου Χαβούζας, υπενθυμίζοντας, όπως είπε ο Δήμαρχος, Νίκος Αναστασίου, ότι «η βιωσιμότητα δεν περιλαμβάνει μόνο το περιβάλλον αλλά και την ευημερία της κοινότητας μας και δίνοντας αίμα, συμβάλλουμε στην διατήρηση της ίδιας της ζωής».

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου (09:00 – 11:00) θα πραγματοποιηθεί δεντροφύτευση στο λόφο Καλεβουνάρι, πίσω από το «Θεμιστόκλειο» αθλητικό κέντρο στα Πολεμίδια, μια εκδήλωση που σύμφωνα με τον κ.Αναστασίου δεν αποτελεί απλώς μια συμβολική δράση αλλά «απτή δέσμευση για ένα πιο βιώσιμο μέλλον», μέσα από την οποίαν δημιουργείται, παράλληλα, μια αντιπυρική ζώνη στην περιοχή.

Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου ο Δήμος Ύψωνα φιλοξενεί στο δημοτικό θέατρο δυο προβολές βραβευμένων ντοκιμαντέρ με οικολογικό θέμα (19:00 – 20:15 και 20:30 – 22 :00).  Το πρώτο, με τίτλο «Σιγή Ιχθύος», αποτυπώνει τους ψαράδες που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εξαιτίας των αποτυχημένων ενωσιακών και εθνικών πολιτικών και το δεύτερο ντοκιμαντέρ, με τίτλο  «Mediterranean – Life under siege», εξιστορεί τις περιπέτειες της μεσογειακής πανίδας και χλωρίδας καθώς προσπαθούν να επιβιώσουν στους αυξανόμενους κινδύνους που τις απειλούν.

Το θέμα της θάλασσας, υπέδειξε ο Δήμαρχος Ύψωνα Παντελής Γεωργίου, απασχολεί ιδιαίτερα τον νέο Δήμο που θα δημιουργηθεί μέσα από τη μεταρρύθμιση της ΤΑ, καθώς με την συνένωση με οκτώ δυτικές κοινότητες, θα διαθέτει το μεγαλύτερο παράκτιο μέτωπο της Λεμεσού, μήκους περίπου 14 χιλιομέτρων, «το οποίο απειλείται μέρα με τη μέρα από τις διαβρώσεις αλλά και την υπεραλίευση. «Ως εκ τούτου έχουμε αποφασίσει ότι θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία μέσα από τους βιώσιμους στόχους που έχει θέσει και ο ΟΗΕ, έτσι ώστε τα επόμενα χρόνια η περιοχή μας να καταστεί προπομπός για την προστασία, τόσο της θάλασσας που θα έχει ο νέος Δήμος κάτω από τα διοικητικά του όρια, όσο και της Μεσογείου», συμπλήρωσε.

Στο Α’ Δημοτικό Σχολείου Αγίου Αθανασίου μεταφέρονται οι εκδηλώσεις της «Πράσινης Εβδομάδας», την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου (09:30 – 10:30) όπου θα γίνει παρουσίαση και ενημέρωση θεμάτων κομποστοποίησης, ανακύκλωσης και πράσινης ενέργειας.  «Τα τελευταία χρόνια έχουμε στοχεύσει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών, σε συνεργασία με τα σχολεία του Δήμου μας», είπε ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου, προσθέτοντας ότι «παρέχοντας τα κατάλληλα ερεθίσματα, τα παιδιά μπορούν εύκολα σε αυτήν την ηλικία να αφομοιώσουν νέες γνώσεις και νέες συνήθειες, με τις οποίες μπορούν εύκολα να επηρεάσουν και τους γονείς».

Το Σάββατο 7  Οκτωβρίου (09:00 – 10:00) θα πραγματοποιηθεί ποδηλασία 8km, με τη συμμετοχή του ποδηλατικού ομίλου Λεμεσού, με σημείο εκκίνησης το χώρο στάθμευσης στο Δασούδι του Δήμου Γερμασόγειας, ενώ θα ακολουθήσουν ασκήσεις Yoga.  Όπως δήλωσε ο δημοτικός Σύμβουλος Δώρος Θεοδώρου, «αυτή η εκδήλωση ενθαρρύνει τη δύναμη του ποδηλάτου ως βιώσιμου τρόπου μεταφοράς, προωθούμε την ιδέα ότι μαζί ποδηλατούμε προς ένα πιο πράσινο μέλλον, αυξάνουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εμπνέουμε την στροφή προς καθαρές και πράσινες επιλογές μετακίνησης».

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου  (09:30 – 11:00) θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός της περιοχής του Δήμου Μέσα Γειτονιάς με σημείο συνάντησης το πάρκο «Αλίκη Βουγιουκλάκη», πίσω από το ίδρυμα Άγιος Στέφανος. Ο Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς, Δώρος Αντωνίου, κάλεσε όλους να στηρίξουν και να συμμετάσχουν σε αυτήν την συμβολική εκδήλωση, σημειώνοντας πως  «πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι ο τόπος μας πρέπει να είναι και καθαρός αλλά και βιώσιμος για όλους».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα