Ενοχλημένος με Έιντε ο Γκουτέρες-Κρίσιμες στιγμές Διάσκεψης

Πολύ κρίσιμες οι στιγμές και λεπτές οι ισορροπίες όπου βαδίζει η συνέχιση της διαδικασίας. Αυτό μεταφέρει από το ελβετικό θέρετρο ο πολιτικός συντάκτης και απεσταλμένος του ΣΙΓΜΑ στην Ελβετία Χρίστος Χαραλάμπους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ από το πρωί δεν έκατσε λεπτό, πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Πορτογάλος διπλωμάτης έφθασε στο Crans Montana εμφανώς ενοχλημένος με τον ειδικό απεσταλμένο

για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαθ Έιντε, λόγω του ότι η εικόνα που βρήκε εκεί ήταν διαφορετική απ' αυτήν που του μετέφερε προτού πάει.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται αυτή τη στιγμή είναι να κρατηθεί ζωντανή η διαδικασία. Έχουν μειωθεί οι προσδοκίες για ένα περίγραμμα αρχών το οποίο θα διέπει τις από τούδε και στο εξής συνομιλίες και θα ενσωματώνει με πιο ελαστικούς όρους το πλαίσιο όπως καθορίστηκε από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Τα αποτελέσματα των επαφών του Γ.Γ. του ΟΗΕ θα γίνουν γνωστά στη Διάσκεψη, ωστόσο δεν αποκλείεται μετά το δείπνο να επιστρέψουν στη Διάσκεψη οι συμμετέχοντες.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει ενώπιόν του μόνο την πρόταση της Λευκωσίας και της Ελλάδας. Δεν έχουν καταθέσει, για μια ακόμη φορά, τίποτα στο τραπέζι η Τουρκία και οι Τ/κ.

Τα συμπεράσματα Γκουτέρες

Στόχος, αυτή τη στιγμή, είναι μια στρατηγική συμφωνία σε αυτά τα σημεία, στο πλαίσιο που έθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, όπου θα οδηγήσει τη διαδικασία σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Στα κρίσιμα ζητήματα ξεχωρίζει, κατά τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Συνθήκη Εγγυήσεων.

Εξίσου σημαντικό ζήτημα διαπραγμάτευσης, η ρήτρα οριστικής αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κατοχικών στρατευμάτων, μπορούν και θα πρέπει να μειωθούν ραγδαίως στα επίπεδα του 1960.

Keywords
Τυχαία Θέματα