Ενισχύεται η αβεβαιότητα για το μέλλον των ΚΑ

Αναστάτωση και ανησυχία προκαλεί η συνεχιζόμενη για μήνες αβεβαιότητα όσον αφορά το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Σημερινή" που φέρει την πλάστιγγα να γέρνει προς την έκδοση αρνητικής απόφασης από την Κομισιόν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, προκάλεσε κυκλώνα αντιδράσεων. «Επιθυμούμε να διαβεβαιώσουμε τους πελάτες μας ότι η Εταιρεία συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της. Ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση

του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών και προχωρούν στην λήψη επιπρόσθετων μέτρων εξυγίανσης της εταιρείας», αναφέρεται σε ανακοίνωση των ΚΑ. Σε περίπτωση που η απόφαση της Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις είναι αρνητική, η εταιρεία θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό των 85 εκατομμυρίων ευρώ στο κράτος.

Υψηλόβαθμο στέλεχος των Κυπριακών Αερογραμμών ανέφερε στο Σίγμα, ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει εάν η απόφαση της Κομισιόν θα εκδοθεί τον Ιανουάριο.

Πλην όμως, ανέφερε ότι έχουν παρέλθει 14 μήνες από την ημέρα που το θέμα μελετάται από την Κομισιόν και ως εκ τούτου πλησιάζει η μέρα της τελικής της απόφασης.

Εάν η απόφαση της Κομισιόν είναι αρνητική:

- Η κυβέρνηση θα έχει περιθώριο δύο μηνών να αιτηθεί από τις Κυπριακές Αερογραμμές την επιστροφή του ποσού.- Ο κρατικός αερομεταφορέας θα έχει περιθώριο άλλων δύο μηνών να ανταποκριθεί και να επιστρέψει τα €85 εκ. στο κράτος.

Έγκυρη πηγή από τον κρατικό αερομεταφορέα ανέφερε στο Σίγμα ότι η Διεύθυνση της εταιρείας απέστειλε επιστολή στην κυβέρνηση στην οποία καταγράφονται οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα σε σχέση με το σχέδιο αναδιάρθρωσης αλλά και την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Περαιτέρω, επεξηγούνται όσα σχεδιάζει να εφαρμόσει.

Σε ανακοίνωσή της η συντεχνία των πιλότων πυροβολεί τους Υπουργούς Οικονομικών και Συγκοινωνιών. «Φαίνεται ότι οι Υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών συνεχίζουν με υστερόβουλο τρόπο να προσπαθούν για την διάλυση των Κυπριακών Αερογραμμών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιάσει οποιοδήποτε έγγραφο προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο να την ενημερώνει πώς η κυβέρνηση θα στηρίξει τις προσπάθειες αποκατάστασης της βιωσιμότητας της εταιρείας για να ικανοποιηθούν τα κριτήρια», αναφέρουν οι πιλότοι.

ΑΚΕΛ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση και τις καταλογίζουν ευθύνες.

«Καλείται η κυβέρνηση να εξηγήσει αν έχει ήδη καταθέσει το επικαιροποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας και αν έχει προβεί σε εκείνα τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πειστεί ότι ο εθνικός μας αερομεταφορέας θα μπορέσει να καταστεί βιώσιμος. Αν όχι, τότε οι κυβερνώντες θα φέρουν βαρύτατες ευθύνες για τις όποιες αρνητικές εξελίξεις», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης.

«Η Κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για την πορεία οριστικού κλεισίματος των Κυπριακών Αερογραμμών. Είναι καιρός να πει ξεκάθαρα στους Κύπριους φορολογούμενους, πώς προτίθεται να αντικαταστήσει τον κρατικό αερομεταφορέα», αναφέρουν οι Οικολόγοι.

«Ασφαλώς, οι μόνοι που θα επωφεληθούν από το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών είναι οι ιδιωτικές αερογραμμές, τις οποίες μάλιστα, η Κυβέρνηση επιχορηγεί για να ανταγωνίζονται τις Κυπριακές Αερογραμμές», σύμφωνα με τη Συμμαχία Πολιτών.

Την ίδια ώρα ο κρατικός αερομεταφορέας κινδυνεύει να απολέσει την άδεια εκμετάλλευσης, εάν μέχρι τις 8 Ιανουαρίου η εταιρεία δεν υποβάλει τις ελεγμένες οικονομικές της καταστάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα