Ενημέρωση για τα προβλήματα και τις βελτιώσεις στις ΚΦ

Eπίσκεψη στις Κεντρικές Φυλακές έκαναν η Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής στο πλαίσιο της οποίας ενημερώθηκαν για τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στις υποδομές των κεντρικών φυλακών, τον τρόπο λειτουργίας και τα προγράμματα που προσφέρονται αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι «κοινή προσπάθεια είναι πως βελτιώνουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον χώρο λειτουργίας του σωφρονιστικού μας ιδρύματος και τον τρόπο λειτουργίας

του, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής που επιβάλουν σίγουρα πάνω απ` όλα το σεβασμό του ανθρώπου και της προσωπικότητας των κρατουμένων, όχι μόνο των καταδίκων»

Για μας, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «το κεφάλαιο του τι επικρατούσε στο παρελθόν έχει κλείσει. Βλέπουμε μπροστά το πως ουσιαστικά προχωρούμε και έχουμε αποδείξει μέσα από τις πράξεις και τα έργα ότι ναι, έχουμε επιφέρει σημαντικές αλλαγές».

Την ίδια ώρα αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα όπως αυτό του υπερπληθυσμού. Ζητήσαμε, είπε, «στήριξη από τα μέλη της Επιτροπής στην προσπάθεια την οποία κάνουμε για να περιορίσουμε τον αριθμό των αλλοδαπών κρατουμένων που παραμένουν στον χώρο των φυλακών, οι οποίοι σήμερα είναι περίπου το 50% και κυρίως εκείνων οι οποίοι δεν μπορούν να τύχουν κάποιας σωφρονιστικής αντιμετώπισης, αφού πρόκειται για άτομα τα οποία κυρίως έχουν καταδικαστεί για αδικήματα παράνομης εισόδου και παραμονής στην Κύπρο και ουσιαστικά η ποινή τους είναι τόσο μικρή που δεν μπορεί να τους παρασχεθεί οποιαδήποτε σωφρονιστική βοήθεια, παρά μόνο να αναμένουν τον χρόνο της αποφυλάκισης τους για να απελαθούν στην χώρα τους».

Εξέφρασε την θέση ότι τέτοιες περιπτώσεις «θα έπρεπε ουσιαστικά να παραπέμπονται για να επιστρέψουν πίσω στις χώρες τους με απέλαση, νοουμένου φυσικά πως δεν πρόκειται για περιπτώσεις εκείνες οι οποίες θα μπορούσαν να αναζητήσουν προστασία σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ και την σχετική μας νομοθεσία».

Ένα άλλο θέμα που έχουμε θέσει, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «είναι ότι δυστυχώς τα δικαστήρια μας παραπέμπουν μη έχοντας άλλη επιλογή άτομα τα οποία θα έπρεπε να τυγχάνουν θεραπείας σε άλλους χώρους παρά να ευρίσκονται σ` αυτόν τον χώρο των φυλακών, όπου πάλι δεν μπορεί να τους προσφερθεί οποιαδήποτε σωφρονιστική αντιμετώπιση».

Αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε επί του θέματος με τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής, χαιρέτισε την ανταπόκρισή της αναφερόμενος στην πρόθεσή της να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο χώρο του Ψυχιατρείου Αθαλάσσας για να εξεταστεί από κοινού το πρόβλημα.

Για το θέμα των καταδίκων που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων ο κ. Νικολάου επισήμανε ότι «έχει δημιουργηθεί μια ξεχωριστή πτέρυγα και έχουν διαχωριστεί από τους υπόλοιπους κατάδικους, όχι μόνο για λόγους δικής τους ασφάλειας, αλλά κυρίως για να μπορέσει να αρχίσει η εφαρμογή κάποιων συγκεκριμένων προγραμμάτων». Σύμφωνα με τον ίδιο έχει γίνει μια μελέτη ως προς τι είδους προγράμματα εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, προσθέτοντας ότι «ήδη η Διεύθυνση των φυλακών έχει προχωρήσει με τον καταρτισμό ενός προγράμματος, το οποίο αναμένεται ότι από τις αρχές του χρόνου θ` αρχίσει να εφαρμόζεται».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου «σίγουρα θα πρέπει ν` αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παραμονή τους στον χώρο των Κεντρικών Φυλακών για να τους δώσουμε εκείνη την θεραπεία της οποίας θα πρέπει να τύχουν ώστε με την αποφυλάκισή τους να περιοριστούν οι πιθανότητες να επαναλάβουν ένα παρόμοιο αδίκημα». Ήδη, πρόσθεσε, «με την ευθύνη του Υπουργείου λειτουργεί και η Επιτροπή Παρακολούθησης αυτών των περιπτώσεων, η οποία έχει επιληφθεί μέχρι στιγμής αριθμού προσώπων τα οποία έχουν αποφυλακιστεί και έχουν ενταχθεί σε συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία παρακολουθούνται για σκοπούς θεραπείας των ίδιων και προστασίας των θυμάτων».

Σε σχέση με την μελέτη για τον εκσυχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπήρξε μελέτη». Η επιτροπή η οποία έχει συγκροτηθεί για να ετοιμάσει μια μελέτη για εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, πρόσθεσε, «αντί της οποιασδήποτε μελέτης η οποία να παραπέμπει σε βιβλιογραφία συγκεκριμένη και παραδείγματα άλλων χωρών, υπέβαλε μια εισήγηση για το πως θα πρέπει να τροποποιηθούν ο νόμος και οι κανονισμοί». Παρά το γεγονός ότι, κατά τον ίδιο, δεν ήταν το αποτέλεσμα που ανέμενε εντούτοις, πρόσθεσε, «έχει ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, αποτέλεσε – θα έλεγα – τη βάση της διαμόρφωσης της νέας νομοθεσίας για τις φυλακές». Ενημέρωσε παράλληλα ότι το σχετικό νομοσχέδιο έχει ετοιμαστεί και έχει υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν πολλοί που βρίσκονται στις φυλακές λόγω αστικών χρεών ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «δεν έχουμε ουσιαστικά άτομα τα οποία παραμένουν για μεγάλη περίοδο στις Κεντρικές Φυλακές». Εξήγησε ότι η διαδικασία είναι τέτοιοι κρατούμενοι να οδηγούνται στην Ανοιχτή Φυλακή και να γίνεται διευθέτηση σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα για σύντομη αποφυλάκισή τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6 τέτοιοι κρατούμενοι στην Ανοιχτή Φυλακή.

Για το θέμα των ναρκωτικών ο κ. Νικολάου είπε ότι «έχουμε αναβαθμίσει το επίπεδο ασφάλειας του χώρου των φυλακών και ήδη προχωρούμε σε έργα τα οποία για χρόνια παρέμεναν σε εκκρεμότητα για να μπορέσουν να εφαρμοστούν». Σύμφωνα με τον ίδιο «έχουμε καταφέρει σε ένα μεγάλο βαθμό να επιφέρουμε κάποια πλήγματα σ` αυτούς οι οποίοι επιχειρούν και επιχειρούσαν και στο παρελθόν να μεταφέρουν ναρκωτικά στις φυλακές». Έχουμε, πρόσθεσε, ανθρώπους οι οποίοι έχουν οδηγηθεί ενώπιον των δικαστηρίων, έχουμε άλλους δεσμοφύλακες οι οποίοι έφυγαν από τις φυλακές επειδή δυστυχώς βρέθηκαν να είναι ύποπτοι ή μετείχαν σ` αυτού του είδους τις δραστηριότητες.

«Κάνουμε μια συνεχή προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ναρκωτικών στον χώρο των φυλακών», τόνισε, σημειώνοντας ότι «δεν είναι κάτι το οποίο είναι εύκολο» καθώς και ότι δεν υπάρχουν φυλακές στον κόσμο όπου δεν γίνονται προσπάθειες διακίνησης ναρκωτικών.

Για το θέμα του προγράμματος απεξάρτησης που εφαρμόζεται ανέφερε ότι «εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε μια άλλη «Αγία Σκέπη» στον χώρο των Φυλακών». Αυτό, διευκρίνισε, μας το είπε και το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο.

Τοποθετούμενος για το ζήτημα της ασφάλειας του προσωπικού ο κ. Νικολάου είπε ότι έγινε συνάντηση με τους δεσμοφύλακες και «συζητήσαμε τα θέματα της ασφάλειας των δεσμοφυλάκων». «Έχουμε πάρει μια σειρά από μέτρα ξέρουν ότι είναι δίπλα τους το Υπουργείο και η Διεύθυνση γύρω από τα θέματα αυτά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι για το συγκεκριμένο θέμα ναι έχω ζητήσει από την Αστυνομία να υποβάλλει έκθεση.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι «οποιαδήποτε φυλακή, οποιοδήποτε σωφρονιστικό ίδρυμα αντιμετωπίζει πάρα πολλές προκλήσεις και βεβαίως πάντα υπάρχουν προβλήματα». Εξέφρασε ωστόσο την «ευαρέσκεια μας και τα συγχαρητήρια μας στη Διεύθυνση των φυλακών γιατί για κάποιους από εμάς που παρακολουθούμε τα θέματα εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια πρέπει να πω ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικές διαφορές όσον αφορά την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προάσπιση τους».

Για τον υπερπληθυσμό στις φυλακές λόγω ατόμων που εκτίουν ποινή για παράνομη είσοδο στην Δημοκρατίας εξέφρασε την θέση ότι «πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να μην μπαίνουν ένα μήνα στις φυλακές αλλά να γίνεται άμεσα η απέλασή τους μέσω της Μενόγειας». Αναφορά έκανε στην εξατομικευμένη αξιολόγηση της οποίας τυγχάνουν όλοι οι κρατούμενοι, στο ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά η ομάδα στήριξης ψυχολόγων, ψυχιάτρων, εργοθεραπευτών και νοσηλευτών καθώς και στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος των φυλακών.

Σύμφωνα με την ίδια «το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι η Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη ήταν από τις πρώτες φορές που δεν είχε αρνητικά σχόλια εκτός από τον υπερπληθυσμό». Σήμερα, ανέφερε υπάρχουν 640 κρατούμενοι με τις φυλακές να έχουν χωρητικότητα κάπου 540.

Αναφερόμενη στο πρόβλημα που προκύπτει με καταδικασθέντες που έχουν ψυχιατρικά προβλήματα ανέφερε ότι η Επιτροπή θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο Αθαλάσσας μαζί με τον Υπουργό τον Ιανουάριο.

Σε σχέση με την αύξηση του αριθμού των καταδίκων για σεξουαλικά αδικήματα εναντίον ανηλίκων η κ. Κυριακίδου είπε ότι θεωρεί μετά και την ψήφιση του νέου νόμου το 2014, υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και τα θύματα και οι οικογένειες τους καταγγέλλουν τα περιστατικά. Εξέφρασε την θέση ότι σίγουρα πρέπει να γίνουν θεραπευτικά προγράμματα. Την ίδια ώρα σημείωσε ότι οι ποινές όσον αφορά τα άτομα που καταδικάζονται πρέπει να είναι παραδειγματικές.

Από την πλευρά της η Βουλευτής ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά ανέφερε ότι «έχει θιχτεί το θέμα των κρατουμένων με ψυχιατρικά προβλήματα, παρά το ότι έχει διαμορφωθεί η πτέρυγα θα επιμείνουμε στην εισήγηση ότι υπάρχει ανάγκη ανέγερσης πτέρυγας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας.

«Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα και όχι αποσπασματικά», είπε. Σύμφωνα με την ίδια «θα συμφωνήσω ότι μια επίσκεψη στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας θα μας δώσει κάποιες κατευθύνσεις όμως είναι θέμα πολιτικής απόφασης να προωθηθεί η ανέγερση μιας νέας πτέρυγας που θα είναι ειδικά για τους κρατούμενους».

Εξέφρασε ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό αδικοπραγούντων σεξουαλικών αδικημάτων κατά ανηλίκων που φτάνουν σήμερα τους 54. Από τη μια είναι θετικό γιατί καταγγέλλονται και τιμωρούνται, είπε, εκφράζοντας ωστόσο ανησυχία για το τι θα γίνει με την αποφυλάκισή τους. Η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι «θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα στήριξης και αποθεραπείας».

Για τον υπερπληθυσμό εισηγήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχουν μη χρονοβόρες διαδικασίες για να μπορούν ξένοι κατάδικοι να εκτίουν τις ποινές τους στις χώρες τους.

Ειδική αναφορά έκανε η κ. Κουκουμά στα προβλήματα του προσωπικού και ιδιαίτερα της ασφάλειας τους σε σχέση με περιστατικό βομβιστικής επίθεσης κατά αξιωματικού ασφαλείας. Είναι ένα γεγονός που μας ανησυχεί και θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους να στηρίξουμε και το προσωπικό.

«Είδαμε κάποιες υποδομές βελτιωμένες, κάποια προγράμματα σε σχέση με τα θέματα παιδείας. Δεν αγγίξαμε πολλά από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται στις φυλακές. Ούτε κάναμε αναφορά για τα θέματα ναρκωτικών και τις πληροφορίες που λένε ότι υπάρχει και γίνεται διακίνηση ναρκωτικών στις φυλακές», είπε.

Για άλματα προόδου όσον αφορά την αντιμετώπιση των ατόμων είτε που εργάζονται είτε που μένουν στις φυλακές έκανε λόγο η Βουλευτής ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, προσθέτοντας ότι «έχουμε πάρα πολλές καινοτομίες οι οποίες δεν υπήρχαν στο παρελθόν».

Από την πλευρά της η Βουλευτής ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου αναφέρθηκε στα κονδύλια που δαπανούνταν επί προηγούμενης κυβέρνησης σε σχέση με σήμερα. «Επί διακυβέρνησης Χριστόφια ήταν €6.000 μόνο για το εκπαιδευτικό προσωπικό και αυτή τη στιγμή νομίζω το κονδύλι είναι γύρω στις €100.000».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα