Ενδιαφέρον Βουλγαρίας για ενεργειακή συνεργασία με Κύπρο

Oλοκληρώνει σήμερα τις επαφές του στη Σόφια o Πρόεδρος Αναστασιάδης μία μέρα μετά την υπογραφή σημαντικών, για τα ενεργειακά, συμφωνιών με την Βουλγαρία.

Το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα χαιρετίσει το Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώνουν τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Κύπρου και Βουλγαρίας. Το Φόρουμ θα χαιρετίσει επίσης ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Ρόσεν Πλεβνελίεφ.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεόφυτο, ενώ, στην συνέχεια θα επισκεφθεί

τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου.

Αργότερα θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στη Βουλγαρία (HBCB).

Χθες Πρόεδρος Αναστασιάδης και Πρόεδρος Βουλγαρίας υπέγραψαν μνημόνια Συναντίληψης με κύριο στόχο τη δημιουργία κοινού πλαισίου για την ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών και την προώθηση της ανταλλαγής των βέλτιστων πρακτικών και εκπαίδευσης επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού στον τομέα της Ενέργειας.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της χώρας, Rosen Plevneliev, διαμήνυσε στον Πρόεδρο της δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στη Σόφια, ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται για συμμετοχή της Βουλγαρίας σε μια περιφερειακή συνεργασία, όπως αυτές, που αναπτύσσει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια με χώρες της περιοχής.

Δήλωσε, μάλιστα, ότι φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα περιφερειακό κέντρο διανομής ενεργειακών πηγών σε λογικές τιμές. Η Βουλγαρία, επεσήμανε, έχει άριστες σχέσεις με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Συνεργασία και με Ελλάδα

Αναφέρθηκε και στις προοπτικές συνεργασίας της χώρας του με την Ελλάδα. Η Βουλγαρία, τόνισε, μπορεί να λειτουργήσει ως διάδρομος βορρά - νότου, που ξεκινά από τη Μεσόγειο και φτάνει στη βόρεια Ευρώπη, εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα χωρών, όπως η Πολωνία και η Κροατία. Είχε συνάντηση, είπε, με τους Προέδρους της Πολωνίας, της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Εσθονίας και μοιράζονται ένα κοινό πάθος. Το φυσικό αέριο να είναι εμπόρευμα και όχι όπλο και να εμπορευματοποιείται ελεύθερα. Η προσπάθεια συνεργασίας μας δεν αποκλείει κανένα δήλωσε ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Επιθυμούμε, είπε, το φυσικό αέριο να είναι η αφορμή για εμβάθυνση συνεργασιών, για δημιουργία συνθηκών συμφιλίωσης και σταθερότητας, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, προς όφελος όσων τον έχουν ανάγκη. Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι σ’ αυτό το πλαίσιο μπορούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις και διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, πολύ περισσότερων φίλων χωρών, όπως η Βουλγαρία. Συνεπώς, τόνισε ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε κατά τρόπο, που χρησιμοποιώντας το αέριο θα κτίζουμε φιλίες.

Λακκοτρύπης: Προσπάθειες ΚΔ για νέο διάδρομο έλευσης φυσικού αερίου

Η Κυπριακή Δημοκρατία επεκτείνει τις προσπάθειες της και προς την Ευρώπη για διάνοιξη ενεργειακού διαδρόμου από την Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης. Σε δηλώσεις του χθες βράδυ στους δημοσιογράφους, ο κ. Λακκοτρύπης - ο οποίος είχε χθες το απόγευμα χωριστές συναντήσεις με την Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας κα Temenushka Petkova και την Υπουργό Τουρισμού της χώρας κα Nikolina Angelkova - ερωτηθείς κατά πόσο δημιουργείται μια νέα προοπτική συνεργασίας με τη Βουλγαρία, είπε ότι «η Βουλγαρία κατέχει ένα ιδιαίτερο ρόλο στην προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε ένα νέο διάδρομο έλευσης φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, είτε αυτό αφορά τις υφιστάμενες υποδομές ή αυτές που προγραμματίζονται να γίνουν.

Έτσι, τόσο στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας και στη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό όσο και στη δική μου συνάντηση με την Υπουργό Ενέργειας συζητήσαμε πώς θα προχωρήσουμε ώστε να ενταχθεί η Βουλγαρία σε όλο αυτό το σχεδιασμό που αφορά τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη».

Πρόσθεσε ότι «θεωρώ πως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που συμφωνήθηκε και περιέχεται και στο Μνημόνιο Συναντίληψης για την Ενέργεια που υπεγράφη αφορά τη δημιουργία μιας Τεχνικής Ομάδας που θα εξετάζει όλες τις υποδομές που υπάρχουν είτε αυτές αφορούν αγωγούς είτε τερματικά υγροποίησης και από-υγροποίησης, είτε αυτά που υφίστανται είτε αυτά που προγραμματίζονται.

Στόχος μας είναι να διευρύνουμε αυτή την Τεχνική Ομάδα για να περιλάβει και άλλες χώρες που εμπλέκονται σε αυτό το συνολικό σχεδιασμό».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι επεκτεινόμαστε προς Ευρώπη, ο κ. Υπουργός είπε ότι «αν έχετε δει τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα, αρχίζοντας από τους γείτονες μας στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως Αίγυπτο και Ισραήλ, οι οποίοι είναι και παραγωγοί φυσικού αερίου, θα δείτε ότι προχωρήσαμε με την Ελλάδα και τώρα εκτείνεται αυτή η προσπάθεια ακριβώς κατά μήκος του διαδρόμου που θέλουμε να δημιουργήσουμε προς την Ευρώπη.

Η Βουλγαρία μπορεί να είναι μια χώρα διακομιστής, πέραν του ότι μπορεί να είναι και η ίδια καταναλωτής θα είναι κυρίως διακομιστής, και εκφράστηκε τόσο από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας όσο και από τον Πρωθυπουργό της χώρας η πρόθεση τους να συνεργαστούν μαζί μας».

Ερωτηθείς για το χρονικό πλαίσιο αξιοποίησης του φυσικού αερίου στη βάση και των σχετικών προδιαγραφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Υπουργός είπε ότι «είναι ακριβώς όλα αυτά που θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο. Κάναμε κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις, ακούσαμε για παράδειγμα για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα διασυνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη Βουλγαρία, κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως. Θα πρέπει να δούμε και με τις ελληνικές Αρχές ποιος είναι ο προγραμματισμός για το πλωτό τερματικό από-υγροποίησης το οποίο προγραμματίζεται για την Αλεξανδρούπολη.

Υπάρχει βεβαίως και η προσπάθεια για τον αγωγό EastMed ο οποίος πιθανόν θα καταλήγει στη Ρεβυθούσα. Όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο», σημείωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι όλα αυτά αποτελούν έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ, μετά και την ακύρωση του έργου του νοτίου αγωγού.

Keywords
Τυχαία Θέματα