Ένα «προτεκτοράτο του ΟΗΕ» στη Γάζα δεν είναι λύση, λέει ο Γκουτέρες

Ένα «προτεκτοράτο του ΟΗΕ» στη Γάζα δεν θα ήταν λύση για τη σύγκρουση εκεί, είπε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού τη Δευτέρα, ζητώντας αντ' αυτού μια «μεταβατική περίοδο» που θα περιλαμβάνει αραβικά κράτη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα οδηγήσει σε μια λύση δύο κρατών.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι είναι "σημαντικό να μπορέσουμε να μετατρέψουμε αυτήν την τραγωδία σε ευκαιρία" - κάτι που, για τον ίδιο, σήμαινε ότι θα κινηθεί "με

αποφασιστικό και μη αναστρέψιμο τρόπο προς μια λύση δύο κρατών".

Αυτό σημαίνει, μετά το τέλος του τρέχοντος πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς στη Γάζα, «μια ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή, που αναλαμβάνει ευθύνες στη Γάζα», είπε.

Ωστόσο, η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορεί να εισέλθει στη Γάζα με την υποστήριξη ισραηλινών αρμάτων μάχης, πρόσθεσε - κάτι που σημαίνει ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξετάσει μια μεταβατική περίοδο», όπως εξήγησε.

«Δεν νομίζω ότι ένα προτεκτοράτο του ΟΗΕ στη Γάζα είναι λύση», είπε ωστόσο ο Γκουτέρες. Αντίθετα, ζήτησε μια «προσέγγιση πολλών ενδιαφερομένων» που θα έβλεπε τις ΗΠΑ να ενεργούν ως «κύριος εγγυητής» της ασφάλειας του Ισραήλ, ενώ τα αραβικά κράτη είναι «ουσιώδη» για την υποστήριξη των Παλαιστινίων.

«Όλοι πρέπει να ενωθούν για να δημιουργήσουν τις συνθήκες για τη μετάβαση, επιτρέποντας σε μια ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει ευθύνες στη Γάζα», και από εκεί σε μια λύση δύο κρατών, υπογράμμισε.

Ο Γκουτέρες κατήγγειλε και πάλι τη δολοφονία αμάχων - ιδιαίτερα παιδιών - στη Γάζα καθώς το Ισραήλ διεξάγει αεροπορική και χερσαία εκστρατεία ως αντίποινα για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Εδώ και επτά χρόνια έχει δημοσιεύσει μια «λίστα ντροπής» με τα μέρη ενόπλων συγκρούσεων όπου διαπράττονται σοβαρές παραβιάσεις κατά των παιδιών. Η απουσία του Ισραήλ από τη λίστα είχε στο παρελθόν επικριθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χωρίς να πει αν αυτό μπορεί να αλλάξει φέτος, ο Γκουτέρες έθεσε τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα σε ένα έντονο πλαίσιο.

Στις αναφορές «ντροπής», ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών που σκοτώθηκαν σε ένα χρόνο από έναν παράγοντα ήταν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 2017-2018, ακολουθούμενοι από τη συριακή Κυβέρνηση και τους συμμάχους της πριν από το 2020. Και τις δύο φορές ο απολογισμός ήταν εκατοντάδες νεκρά παιδιά.

«Χωρίς να μπούμε στη συζήτηση για την ακρίβεια των αριθμών που δημοσιεύθηκαν από τις de facto αρχές στη Γάζα, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες σκοτώθηκαν χιλιάδες παιδιά», είπε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους.

«Είμαστε μάρτυρες μιας δολοφονίας αμάχων που είναι απαράμιλλη και άνευ προηγουμένου σε οποιαδήποτε σύγκρουση από τότε που είμαι Γενικός Γραμματέας», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: Ο Γκουτέρες ζητεί «δραστικά μέτρα» για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα