Στοιχεία και ονόματα έδωσε ο ΠΔΣ στην Αστυνομία – Ελέγχονται 9 δικηγορικά

Στοιχεία και ονόματα έχει στην κατοχή του ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ο οποίος παρέπεμψε στην Αστυνομία εννέα υποθέσεις για ενδεχόμενη παραβίαση κυρώσεων από δικηγορικά γραφεία.

Εφτά δικηγορικά γραφεία βρίσκονται ενώπιον της Αστυνομίας ως ύποπτα για ενδεχόμενη παραβίαση κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε εταιρείες ρωσικών συμφερόντων ένεκα της εισβολής στην Ουκρανία, υπό την σκιά των αποκαλύψεων της έρευνας Cyprus Confidential. Επιπλέον 2 γραφεία βρίσκονται στο στάδιο ελέγχου.

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ασκώντας

τον εποπτικό του ρόλο, ενημέρωσε τις Αρχές για τα εν λόγω γραφεία, ώστε να διερευνηθούν οι υποθέσεις και να παραπεμφθούν ενώπιον της δικαιοσύνης αν στοιχειοθετηθούν αδικήματα.

Δείτε επίσης: ΠτΔ: Ενημερώθηκε για τις έρευνες για τα Cyprus Confidential

«Πιθανό να διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα. Συγκεκριμένα εφτά περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία και δύο βρίσκονται στο στάδιο επεξεργασίας με σκοπό να καταδειχθεί κατά πόσον κι αυτές θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία. Δεν μπορούμε να τσουβαλιάζουμε όλους τους δικηγόρους γιατί κάποιες μονάδες προσβάλλουν το σώμα. Ναι αυτές οι μονάδες λοιπόν έτυχε στο παρελθόν να στερηθούν ακόμα και την άδεια του δικηγόρου. Δεν θα παραλείψουμε εάν αυτό το δούμε να ξανά συμβαίνει ενεργήσουμε παρομοίως» ανέφερε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Βορκάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΔΣ και τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβούλιου, αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα 150 περίπου υποθέσεις που αφορούν την συμπεριφορά δικηγόρων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επικυρώθηκαν επίσης τα τρία κλιμάκια του Πειθαρχικού Συμβουλίου για τον χειρισμό υποθέσεων, με τον δικηγόρο και μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου κ. Κυριάκο Κούσιο να αναλαμβάνει χρέη συντονιστή.

Στο μεταξύ, σε έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε ενημέρωση για την πορεία των ερευνών.

Επιπλέον, έχει αποφασιστεί όπως τρία στελέχη της Αστυνομίας αποσπαστούν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για να συμβάλουν στις έρευνες ως προς το κατά πόσον κυπριακές εταιρικές οντότητες στον τομέα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών υποβοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες με παράνομα μέσα.

Μέχρι και την Ινδία φτάνουν οι αποκαλύψεις στο πλαίσιο της έρευνας Cyprus Confidential σύμφωνα με δημοσίευμα της Indian Express, η οποία βλέπει οικονομικά εγκλήματα πίσω από πολιτογραφήσεις Ινδών.

Συγκεκριμένα, πρώην αξιωματούχος της εκτελεστικής εξουσίας με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών της Ινδίας, κάνει λόγο για πέραν των 60 κυπριοποιημένων Ινδών,  ζητώντας ποινικές διώξεις σε βάρος τους.

«Είναι αναγκαίο για την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες έρευνας της, να προσεγγίσουν την κυβέρνηση της Κύπρου και να εξασφαλίσουν πρόσβαση στα ονόματα των Ινδών πολιτών και προσώπων ινδικής καταγωγής που έχουν κάνει επενδύσεις για να αποκτήσουν “Χρυσά Διαβατήρια”, να λάβουν τις λεπτομέρειες των εταιριών-κελύφη τους και των κεφαλαίων που κρύβονται σε αυτές, των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στις οποίες εμπλέκονται και οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα φοροδιαφυγή, χειραγώγηση της αγοράς και παράνομη κατοχή περιουσίας στην Ινδία και να προβούν στις ανάλογες ενέργειες βάσει των σχετικών νόμων»,αναφέρεται στο δημοσίευμα της Indian Express

Γίνεται λόγος για ένα ζεύγος Ινδών που είχαν ιδρύσει εταιρεία στην Κύπρο με στόχο να αναπτύξει εγκαταστάσεις διύλισης πετρελαίου στην Κύπρο, αλλά την έκλεισε μετά που απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα.

Η υπόθεση αυτή προκύπτει από έγγραφα της κυπριακής εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ConnectedSky.

Κατά την άνοιξη του 2016 είχε απαγορευτεί στο ζεύγος να εγκαταλείψει την Αυστραλία όπου δραστηριοποιείτο επιχειρηματικά, λόγω φορολογικών υποχρεώσεων.
Σε μια άλλη περίπτωση, το δημοσίευμα αναφέρεται στην περίπτωση του κυπριοποιημένου Ινδού που ελέγχθηκε για απάτη στην Ινδία, ήρθε αντιμέτωπος με σύλληψη στο Ντουμπάι τον Αύγουστο του 2020 και τελικά αρμόδια υπηρεσία της χώρας του τού δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία.

Η διερευνητική επιτροπή Νικολάτου, για τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις είχε επισημάνει την περίπτωση του στο παρελθόν  και εισηγείτο την αποστέρηση του κυπριακού διαβατηρίου στην βάση ότι υπέβαλε ψευδή ή και παραπλανητικά στοιχεία για τις δραστηριότητες του».

Διαβάστε επίσης: Ο πόλεμος στη Γάζα, «Cyprus Confidential», στην ατζέντα της Ολομέλειας του ΕΚ

Keywords
Τυχαία Θέματα