Ένα διαφορετικό Πάσχα

Αυτό το Πάσχα είναι διαφορετικό. Μια Μεγάλη και Αγία Εβδομάδα που τα Πάθη του Χριστού τα βιώνουμε διαδικτυακά, μένοντας σπίτι και προστατεύοντας τους συνανθρώπους μας, τους εαυτούς μας, τους δικούς μας ανθρώπους.

Παραμένουμε στα ‘καταφύγια’ μας, όπως εύσχημα τα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάγγελμα του προς τον Κυπριακό Λαό και παρά το επώδυνο σε πολλές πτυχές της ζωής μας των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί ευελπιστούμε ότι στο επόμενο γιορτινό τραπέζι δεν θα απουσιάζει κανείς.

Οι

αποφάσεις μας είναι επώδυνες και διαταρράσσουν την ομαλότητα της ζωής και της καθημερινότητας μας. Διασφαλίζουν, όμως, την υγεία μας και όλων αυτών που αγαπούμε. Και με τις δικές μας θυσίες, με τον δικό μας αγώνα, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτήν την μάχη. Από την μάχη αυτή δεν πρέπει να λείπει κανείς. Οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αντιληφθούμε, ο καθείς εφ’ ω ετάχθη, την σοβαρότητα της κατάστασης. Ιδιώτες, πολιτικοί, επιχειρηματίες, αυτοεργοδοτούμενοι, εκπαιδευτικοί – όλοι ανεξαιρέτως – να ενώσουμε δυνάμεις και σε πνεύμα κοινωνικής ευθύνης να ενεργήσουμε. 

Για να μην λείπει κανένας από το επόμενο οικογενειακό τραπέζι, για να συνεχίσουμε να έχουμε τους φίλους μας, τους δικούς μας ανθρώπους μαζί μας. Για να μπορέσουμε να ξαναβγούμε έξω με χαμόγελο και φανταχτέρα χρώματα κι όχι με θλίψη και το μαύρο της αβύσσου. Για να είμαστε ξανά όλοι μαζί και να συνεχίσουμε να δείχνουμε την κοινωνική ευθύνη μας που έχουμε επιδείξει την επόμενη μέρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Για να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Οι καιροί ου μενετοί. Σε αυτές τις καινοφανείς συνθήκες αντιλαμβανόμαστε τα Πάθη του Χριστού με ένα διαφορετικό τρόπο. Και αναλογιζόμαστε την σημασία της ζωής, της ανθρώπινης ύπαρξης, της Αγάπης και αλληλεγγύης που πρέπει να επιδεικνύουμε πάντοτε. Η Σταύρωση και η Αποκαθήλωση, η Ταφή και η Ανάσταση οριοθετούν τις δικές μας δράσεις. Η κοινωνική απόσταση που επιβάλλεται στην καθημερινότητα μας δεν πρέπει να μετατραπεί σε κοινωνική αποξένωση, αλλά σε μια νοοτροπία που στηρίζει τους συνανθρώπους μας, ειδικά αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη. Δεν υπάρχει χώρος και τόπος να καλύψει τις οποιεσδήποτε μεμψιμοιρίες, πολιτικές ατζέντες και προσωπικές επιδιώξεις. Υπάρχει, όμως, χώρος και τόπος και πολύς χρόνος να αντιληφθούμε τις πραγματικές αξίες της ζωής και όλοι μαζί να πολεμήσουμε, από τα σπίτια μας, το νέο αόρατο εχθρό. Και να είμαστε βέβαιοι ότι θα νικήσουμε. 

Τα Πάθη του Χριστού ας γίνουν πραγματικό δίδαγμα της μεγαλύτερης θυσίας και το φως της Αναστάσεως ας φωτίζει παντοτινά τις ψυχές και τις καρδιές μας. Μαζί, θα τα καταφέρουμε! Καλή Ανάσταση να φτάσουμε! Αυτό το Πάσχα είναι διαφορετικό – είναι ένα Πάσχα που θα το ξεπεράσουμε.

*Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα