Ελλάδα: Μήνας φορολογιών ο Οκτώβριος

Σε τροχιά πραγματοποίησης μπαίνουν οι φόροι που φέρνει το νέο μνημόνιο που καλείται να βάλει σε εφαρμογή η Ελληνική Κυβέρνηση.

Βαρύς είναι ο πέλεκυς που πέφτει για τους Έλληνες φορολογούμενους, αγρότες αλλά και δεκάδες επιχειρήσεις αφού θα αναγκαστούν για ακόμα μια φορά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οι αρμόδιοι υπουργοί τρέχουν να προλάβουν να ρυθμίσουν τις

αλλαγές ώστε με την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων την ερχόμενη βδομάδα αλλά και τις τετραμελούς ομάδας διαπραγμάτευσης να είναι έτοιμοι για να ξεκινήσει ομαλά η νέα συζήτηση για την εκταμίευση των δόσεων της συμφωνίας.

Φορολογία εισοδήματος

Η φορολογία εισοδήματος κάνει την αρχή αφού από την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση της συγκεκριμένης φορολογίας.

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί και ο συμπληρωματικός φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει να κάνει με τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, σκαφών αναψυχής και πισινών. Οι φορολογούμενοι είχαν καταβάλει πριν από τον Ιούλιο τον φόρο εισοδήματος και τώρα καλούνται εκ νέου να καταβάλλουν και τον συμπληρωματικό φόρο.

Ο συντελεστής του τεκμηρίου διαβίωσης έχει αυξηθεί κατά 30%, από το 10% στο 13%, ενώ αφορά τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών και τις πισίνες.

Επιπλέον, ο φόρος έχει επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων.

ΦΠΑ στα νησιά

Από την 1η Οκτωβρίου προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ 30% στα λεγόμενα κοσμικά νησιά των Κυκλάδων.

Η τελική λίστα που θα περιλαμβάνει την πρώτη ομάδα των νησιών στα οποία θα ισχύσει η αύξηση του ΦΠΑ, με αυτόματα κατάργηση της έκπτωσης του 30% αναμένεται να καθοριστεί σήμερα. Στα ξενοδοχεία ο ΦΠΑ θα αυξηθεί στο 13% από 6% προηγουμένως.

ΕΝΦΙΑ

Μέσα Οκτωμβρίου παίρνει σειρά για την φορολογία και ο ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα, στο Τaxisnet θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί στις 12 Οκτωβρίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη του μήνα.

Προκαταβολή φόρου για αγρότες και επιχειρήσεις

Τον Οκτώβριο θα έχουν αποσταλεί και τα συμπληρωματικά εκκαθαριστικά με την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου τόσο για τους αγρότες όσο και για τις επιχειρήσεις.

Για τους αγρότες προβλέπεται διπλασιασμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, με αναδρομική ισχύ, από 1ης Ιανουαρίου 2015 για τη χρήση του 2014. Ειδικότερα προβλέπεται η επαναφορά του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 55%, αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014. Ο συγκεκριμένος συντελεστής είχε μειωθεί στο 27,5%.

Επιχειρήσεις

Σχετικά με τις επιχειρήσεις, προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου για τα εισοδήματα του 2014 στο 100%, από 80% που ίσχυε μέχρι πρότινος για Ανώνυμες Εταιρείες, Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης

και συνεταιρισμούς.

Με πληροφορίες από news247

Keywords
Τυχαία Θέματα