Ελλάδα: Μια ανάσα από τη συμφωνία

Σε σύγκλιση έρχονται μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις Ελλάδα και Θεσμοί

Με δηλώσεις του και ανακοίνωση στο twitter, o Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία σε πολλά σημεία, με την εκταμίευση να είναι θέμα χρόνου

ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ θεμάτων χωρίζουν τις δύο πλευρές, με το Euro Working

Group να συνεδριάζει αύριο Τρίτη

Συμφωνία σε πολλά σημεία, ανάμεσα σε Ελλάδα και Θεσμούς, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «καλωσορίζω τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των Θεσμών στις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου, καθώς και στα μέτρα που αφορούν στον οικονομικό τομέα, και είναι απαραίτητα για την επιτυχή πρόοδο της ανακεφαλαιοποίησης». Λίγο νωρίτερα, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, ο Πρόεδρος του Eurogroup είχε προσδιορίσει ότι το Euroworking Group, το οποίο θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ της υποδόσης, αλλά και των 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα συνέλθει αύριο Τρίτη.

Μετά την αποτυχία να έρθουν σε συμφωνία κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Σαββάτου, που κράτησε ώς τις 2 τα μεσάνυκτα, οι δύο πλευρές συνεδρίασαν εκ νέου χθες Κυριακή, προκειμένου να βρεθεί η κοινή συνισταμένη στο «καυτό» ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Τα επίμαχα σημεία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές χωρίζουν μια σειρά θεμάτων.

Πρώτον, αν η νέα αγορά που θα δημιουργηθεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αφορά μόνον σε δάνεια άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, που είναι ως επί το πλείστον επιχειρηματικά ή και σε μικρότερα δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι η αγορά των «κόκκινων» δανείων από πιστωτικούς φορείς και funds να αφορά μόνο στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, με τους θεσμούς να ζητούν τη μείωση του ορίου του 1 εκατομμυρίου ευρώ, προκειμένου να πωλούνται και στεγαστικά δάνεια ιδιωτών.

Δεύτερον, αν οι φορείς που θα αποκτήσουν τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε πράξεις αναγκαστικής είσπραξης από τους οφειλέτες, ή θα περιορίζονται σε απλή διαχείριση.

Τρίτον, όσον αφορά στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, η Κυβέρνηση ζητάει να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στον «νόμο Κατσέλη» και να τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που να καλύπτουν το 58%-60% του συνόλου αυτών των δανειοληπτών. Οι Θεσμοί επιμένουν η προστασία να αφορά μόνο σε δανειολήπτες στο όριο της φτώχιας. Επίσης, ζητούν επιτάχυνση στην εκδίκαση των αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και προσλήψεις προσωπικού στα δικαστήρια της χώρας.

Επιπλέον, προκειμένου να επέλθει πλήρης συμφωνία, εκκρεμούν μερικά ακόμη θέματα μικρότερης βαρύτητας, όπως η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, η οποία αναμένεται μηδενιστεί σταδιακά έως το 2017, το χρονικό όριο «αποπομπής» από τη ρύθμιση, ενώ στη συνέχεια θα υπάρχει δυνατότητα καθυστέρησης μόνο για μία φορά ανά εξάμηνο, οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων για τις οποίες προτείνεται η σταδιακή μείωση, καθώς και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, για το οποίο οι πιστωτές θέλουν να βεβαιωθούν ότι είναι νομικά υλοποιήσιμη η επιπλέον φορολόγηση στον στοιχηματισμό.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Μικρή διακοπή είχαν αργά χθες το βράδυ οι συνομιλίες των δύο εταίρων, με τους δύο Υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη να μεταβαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να υπάρξει μια επισκόπηση της πορείας των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των Θεσμών. Κατά τη μακράς διάρκειας σύσκεψη που έγινε, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ως στόχος τέθηκε να «κλειδώσει» το συντομότερο δυνατόν η συμφωνία. Παράλληλα, άλλες πηγές έκαναν λόγο για αυξημένη πίεση των εκπροσώπων των Θεσμών στα «καυτά» ζητήματα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, καθώς και την πώληση πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds.

Keywords
Τυχαία Θέματα