Στη σκιά του Παρισιού

Σε κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας προσπαθούν να συνταχθούν οι ηγέτες των G-20

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα αιματηρά γεγονότα στη Γαλλία, ενώ έγιναν συζητήσεις για την εξεύρεση λύσεων, με το προσφυγικό μοιραία να συνδέεται

ΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ σύνορα φταίνε για τις επιθέσεις, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κομισιόν

Στον απόηχο των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι, διεξάγεται στην Αττάλεια της Τουρκίας η σύνοδος των G-20, με την προσπάθεια των ηγετών να εκπέμψουν μήνυμα ενότητας και κοινού μετώπου απέναντι στην τρομοκρατία

και συγκεκριμένα στο Ισλαμικό Κράτος. Η προσπάθεια επικοινωνιακής -τουλάχιστον- διαχείρισης του προβλήματος είναι περισσότερο από εμφανής, αν και η αμηχανία για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, που μοιάζει να έχει βγει εκτός ελέγχου, είναι διάχυτη. Σημειώνεται ότι η σύνοδος πραγματοποιείται μόλις 500 χιλιόμετρα από τη Συρία, όπου ο πόλεμος ο οποίος μαίνεται για περισσότερο από 4,5 χρόνια έχει μετατρέψει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.

«Να περάσουμε στις πράξεις»

«Η σύνοδος των G-20 στην Αττάλεια δεν είναι πια μια οποιαδήποτε σύνοδος, έπειτα από τις επιθέσεις στο Παρίσι», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι οι ηγέτες πρέπει να αναλάβουν ειδική ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πλην όμως δεν πρέπει να αλλάξει η προσέγγιση που υπάρχει σήμερα για το προσφυγικό πρόβλημα. «Πρέπει όλοι να περάσουμε στις πράξεις. Έχουμε ειδική ευθύνη ως G20», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, επισήμανε ότι οι επιθέσεις δεν προήλθαν από τη μετριοπαθή αντιπολίτευση στη Συρία, αλλά την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ, και εκεί πρέπει να εστιάσει η Σύνοδος.

«Θα πω σε όλους τους ηγέτες της συνόδου των G-20 να επικεντρωθούν στον ISIS», είπε, και πρόσθεσε ότι «κι εμείς ως ηγέτες των G-20 πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε με πλήρη αποφασιστικότητα τον αγώνα μας ενάντια στην τρομοκρατία. Πρέπει να ανταλλάξουν απόψεις για το θέμα των χωρών που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία. Ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία δεν είναι μόνο η στέρηση της οικονομικής χρηματοδότησης, αλλά πρέπει να γίνει και αυτό». Ερωτηθείς, αν πρέπει να τερματιστεί η Συνθήκη του Σένγκεν προκειμένου να εμποδιστούν τέτοιες επιθέσεις, ανέφερε ότι το Σένγκεν κινδυνεύει, αλλά όχι από αυτά τα τελευταία γεγονότα, εντοπίζοντας το πρόβλημα στα σύνορα, όπου, όπως είπε, δεν γίνεται σωστός έλεγχος.

«Φταίνε τα ανοικτά σύνορα»

Από τη δική του πλευρά, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συντάχθηκε με τον κ. Τουσκ στο θέμα των συνόρων, σκληραίνοντας ακόμα περισσότερο τη στάση του, υπογραμμίζοντας ότι οι επιθέσεις έγιναν, επειδή τα σύνορα της Ευρώπης είναι ανοικτά. «Δεν πιστεύω ότι οι επιθέσεις πηγάζουν από τους πρόσφυγες. Τις επιθέσεις τις έκαναν αυτοί από τους οποίους οι πρόσφυγες προσπαθούν να το σκάσουν», ανέφερε. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ότι τα θέματα της τρομοκρατίας και των προσφύγων δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο καλάθι, και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει την ανάγκη να αλλάξει η πολιτική της Ευρώπης για το θέμα των προσφύγων, μετά τα αιματηρά γεγονότα στο Παρίσι.

Ο κ. Γιούνκερ επέκρινε τις δηλώσεις εναντίον των προσφύγων από Πολωνία και Σλοβενία έπειτα από τις επιθέσεις στο Παρίσι, λέγοντας ότι εδώ μπορεί να υπάρχει μια δυσκολία, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει η γενική μας προσέγγιση.

Ισχυρή απάντηση επιθυμεί ο ΟΗΕ

«Η απάντηση στην τρομοκρατία θα πρέπει να είναι ισχυρή», διαμηνύει ο ΟΗΕ μέσω του Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι Μουν. «Η απάντηση στην τρομοκρατία θα πρέπει να είναι ισχυρή, αλλά πάντα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και με βάση τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της Συνόδου, κάνοντας λόγο για ανάγκη μιας πιο συντονισμένης προσπάθειας κατά της τρομοκρατίας. «Υπάρχει πλέον μια σπάνια ευκαιρία για να τερματιστεί η βία», συμπλήρωσε.

Εξετάσεις στο θέμα της τρομοκρατίας

Στην ομιλία του, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η τρομοκρατία απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια όλων, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να πει ότι η διεθνής κοινότητα έδωσε καλές εξετάσεις στο θέμα της τρομοκρατίας. Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η ευχή του είναι η σύνοδος των G20 να αποτελέσει μια κρίσιμη καμπή για την πορεία του προβλήματος. «Παρ' όλα τα βήματα που κάναμε, βλέπουμε ότι δεν καταφέραμε μια πραγματική παγκόσμια μεταρρύθμιση. Την περασμένη χρονιά ετοιμάσαμε ως χώρες των G20 τις στρατηγικές ανάπτυξης. Αν τις εφαρμόσουμε πλήρως και χωρίς ελλείψεις, θα πάρουμε δύο μονάδες στήριξη.

Παίρνουμε θετικά αποτελέσματα από τις εργασίες που κάναμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Δεν καταφέραμε ακόμη να πετύχουμε μια ισχυρή παγκόσμια οικονομική συνεργασία».

Στις δηλώσεις της, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το κοινό επικοινωνιακό μέτωπο που επιχειρείται, τόνισε ότι οι ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο είναι ενωμένοι για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών. «Εμείς εδώ από τη σύνοδο των G20 στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα, ότι είμαστε πιο δυνατοί από οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας», τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι αποτελούν το κυρίαρχο θέμα των συζητήσεων στη συνάντηση. Το κρίσιμο θέμα για τη Γερμανία, σύμφωνα με τις δηλώσεις της κ. Μέρκελ, είναι η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

Τετ-α-τετ Ομπάμα-Πούτιν

Εν τω μεταξύ, τετ-α-τετ συζήτηση στο περιθώριο της Συνόδου είχαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως έγινε γνωστό, το θέμα της συζήτησης αφορούσε στην κατάσταση στη Συρία, ενώ στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από τη μεριά της Ρωσίας στο twitter, οι δύο Πρόεδροι φαίνεται να συζητούν σκυμμένοι ο ένας προς τον άλλον, έχοντας δίπλα τους δύο συνεργάτες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών κράτησε περισσότερο από 30 λεπτά.

Οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, που θα περιλαμβάνει και συνομιλίες με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση μιας λύσης στη σύρραξη, η οποία έχει καταστεί ακόμη πιο πιεστική μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, το βράδυ της Παρασκευής. Στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με Εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, θα πρέπει να μετέχουν η συριακή αντιπολίτευση και το καθεστώς, ενώ αναγκαίο είναι να υπάρξει εκεχειρία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αμερικανός Πρόεδρος χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλουν όλες οι χώρες για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος, σημειώνοντας τη σημασία που έχουν οι στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας στη Συρία, που επικεντρώνονται σε αυτήν την οργάνωση. Ωστόσο, ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου, ο Γιούρι Ουσάκοφ, υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον όσον αφορά την «τακτική» που ακολουθείται για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν «στρατηγικούς στόχους που συνδέονται με τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και αυτοί οι στόχοι είναι κοντά ο ένας στον άλλον, όμως υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις στη στρατηγική», είπε ο Ουσάκοφ σε δημοσιογράφους.

Διαμαρτυρίες και αντιδράσεις

Την ώρα της Συνόδου των G-20, διαμαρτυρία ενάντια στη σύνοδο των G20 και τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αττάλειας, από την Τουρκική Ένωση Νέων. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στη σύνοδο και ενάντια στον Μπαράκ Ομπάμα, όπως «Γιάνκι, πήγαινε σπίτι σου», «Κάτω ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός», «Τρέμε ΑΚΡ, έρχονται οι νέοι Τούρκοι», «Αυτή η χώρα είναι δική μας, κάτω ο ιμπεριαλισμός», «Δολοφόνε ΗΠΑ, τσακίσου από τη Μέση Ανατολή», «Τρέμε Ομπάμα, έρχονται οι Τούρκοι νέοι». Σε δηλώσεις που έκαναν, ανέφεραν ότι ο Ομπάμα είναι η αιτία του πολέμου στη Μέση Ανατολή και ζήτησαν να εγκαταλείψει άμεσα την Αττάλεια.

Νωρίτερα, η αστυνομία συνέλαβε δέκα άτομα σε διαδήλωση, όταν αρνήθηκαν να δεχτούν σωματική έρευνα από την αστυνομία. Η αστυνομία έλεγχε έναν-έναν τους συγκεντρωμένους, για να διασφαλίσει ότι δεν υπήρχε κίνδυνος τρομοκρατικού κτυπήματος, ενώ ειδικά σκυλιά εκπαιδευμένα για αναζήτηση βομβών επιστρατεύτηκαν. Παράλληλα, μια άλλη ομάδα τεσσάρων ατόμων, η οποία ξεκίνησε πορεία προς τον χώρο του συνεδρίου, με στόχο να επιδώσει επιστολή στους ηγέτες της συνόδου, εμποδίστηκε από την αστυνομία. Οι τέσσερεις νέοι επέμειναν να συνεχίσουν την πορεία τους και τελικά συνελήφθησαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα