Ελλάδα: Δημοσιεύτηκε η επιστολή Τσακαλώτου στους θεσμούς

Στη δημοσιότητα έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, μετά από έντονη πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, την επιστολή που απέστειλε, την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προς το Eurogroup και προς τον ESM, μετά την οποία δρομολογήθηκε το «ξεπάγωμα» της διαδικασίας προώθησης βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Στην επιστολή, όπως ανέφεραν νωρίτερα και πληροφορίες, δίνονται διαβεβαιώσεις ότι τόσο η καταβολή βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι εφάπαξ όσο και η αναστολή της αύξησης

του ΦΠΑ σε νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου περιορίζεται μόνο στο 2017.

Τονίζεται επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει απολύτως δεσμευμένη «στην εκτέλεση της συμφωνημένης δημοσιονομικής πορείας η οποία βασίζεται σε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα» και ότι «οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν τον έκτακτο δημοσιονομικό μηχανισμό (contingency fiscal mechanism), ο οποίος περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, όπως περιγράφεται στο Νόμο 4389/16, σε περίπτωση που τα στοιχεία τα οποία θα επικυρώσει η Eurostat δείχνουν ότι οι παραπάνω δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί».

Επίσης αναφέρεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι «μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας από το Μνημόνιο».

Ο κ. Τσακαλώτος συνόδευσε τη δημοσιοποίηση της επιστολής του, στα αγγλικά και στα ελληνικά, με μια ιδιαίτερα καυστική δήλωση με την οποία εξαπέλυσε επίθεση στην Νέα Δημοκρατία στην οποία πρόσαψε «επικοινωνιακό αυτοχειριασμό».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα