Ελλάδα: Χριστούγεννα σε... θάλαμο αερίων

Σε θάλαμο αερίων μετατράπηκαν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη την παραμονή των Χριστουγέννων αλλά και ανήμερα, από την αιθαλομίχλη που προκάλεσαν τα τζάκια.

Παρά τις σχετικά καλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, τα τζάκια άναψαν για να δημιουργήσουν πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα οι τιμές των ρύπων να φτάσουν στα ύψη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανήμερα τα Χριστούγέννα το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρει ότι

την παραμονή καταγράφηκαν υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ 10 σε πολλές περιοχές της Αττικής.Συγκεκριμένα, με οριακή τιμή τα 50 μιλιγκράμ ανά κυβικό μέτρο, στον σταθμό του Πειραιά καταγράφηκαν 123 mg/cm3, στον σταθμό του Αμαρουσίου 108 mg/cm3 και στον σταθμό της Αριστοτέλους 107 mg/cm3.Η ατμόσφαιρα είχε ήδη επιβαρυνθεί από την προηγούμενη ημέρα. Στις 23 Δεκεμβρίου ο σταθμός του ΥΠΕΚΑ στον Πειραιά κατέγραψε 96 mg/cm3, στο Μαρούσι 80 mg/cm3, στη Λυκόβρυση 55 mg/cm3 και στην Αριστοτέλους 91 mg/cm3. «Συνιστάται στους πολίτες η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και παρακαλούμε θερμά για τη θετική τους ανταπόκριση στις συστάσεις αυτές. Με τον τρόπο αυτό συνεισφέρουν στην προστασία της υγείας όλων», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, επαναλαμβάνοντας τις συστάσεις που απηύθυνε από κοινού με το υπουργείο Υγείας δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.Στη Θεσσαλονίκη, οι ρύποι και τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια συναγερμού. Στον σταθμό της οδού Λαγκαδά οι τιμές των ατμοσφαιρικών ρύπων ήταν στα 168 mg/cm3 και στην Εγνατία στα 158 mg/cm3.Ο καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιωάννης Ζιώμας επισημαίνει στο «Εθνος» ότι οι καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ημερών ήταν ιδανικές για την εμφάνιση του φαινομένου.«Η αιθαλομίχλη εμφανίζεται τις ημέρες που έχει λιακάδα το πρωί και πτώση της θερμοκρασίας με ξαστεριά το βράδυ. Οταν φυσάει και βρέχει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», εξηγεί και επαναλαμβάνει ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούμε ξύλα από υλικά οικοδομών, παλιά έπιπλα κ.λπ.Αυτά, λόγω της επεξεργασίας που έχουν υποστεί, παράγουν τοξικούς ρύπους που επηρεάζουν κυρίως την υγεία των ανθρώπων που ζουν στο σπίτι».Επισημαίνει, επίσης, ότι οι τιμές που καταγράφονται αντιπροσωπεύουν τον μέσο όρο των ρύπων που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι την υψηλότερη τιμή τους. «Η δράση των ρύπων είναι σωρευτική, δεν έχει σημασία για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών πόσο υψηλές είναι οι τιμές τους σε μια δεδομένη στιγμή».Από την πλευρά του ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος Κώστας Φυτιάνος τονίζει ότι «οι συστάσεις μας είναι καλές όταν γίνονται σε ομαλές συνθήκες. Μέσα στην κρίση ό,τι και να πούμε δεν έχει κανέναν αντίκτυπο, γιατί οι πολίτες θέλουν να ζεστάνουν τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους. Οπωσδήποτε η υπέρβαση των αέριων ρύπων έχει δραματικές συνέπειες για την υγεία μας, αλλά η πολιτεία έχει και εδώ τον πρώτο λόγο, καθώς πρέπει να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και να επενδύσει σε μορφές ενέργειες φιλικές προς το περιβάλλον και οικονομικές προς τους πολίτες».

Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα