Ελλάδα: Ανοίγει η μισθολογική ψαλίδα ιδιωτικού και δημόσιου

Μεγαλώνει η διαφορά στους μισθούς μεταξύ των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το δ΄τρίμηνο του 2016.

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση, καθώς το ωριαίο κόστος εργασίας στο Δημόσιο αυξήθηκε κατά 3,4%, ενώ το αντίστοιχο στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε κατά 3,3%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αύξηση του ωριαίου κόστους εργασίας στον δημόσιο τομέα δεν οφείλεται

στην αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά στην αύξηση του αριθμού τους, των ασφαλιστικών εισφορών και των επιδομάτων.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία για το 2016, οι υπηρετούντες στο Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 6.803 άτομα, ενώ αντιθέτως, μόνο τον Νοέμβριο του 2016, ο ιδιωτικός τομέας μειώθηκε κατά 37.667 άτομα. Ως προς τη διεύρυνση του Δημοσίου, τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταδεικνύουν σημαντική αύξηση του αριθμού των συμβασιούχων κυρίως αυτών που απασχολούνται στους Δήμους. Από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017 σημειώθηκαν 3.873 προσλήψεις συμβασιούχων και μετακλητών υπαλλήλων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα