Ελλάδα: Aνανεώνεται για άλλους έξι μήνες ο ELA των τραπεζών

Για έξι μήνες εγκρίθηκε η παράταση του συστήματος εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών μέσω κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν μέχρι την 30η Ιουνίου

του 2016, να ενεχυριάζουν κρατικά ομόλογα, του ελληνικού δημοσίου, που έχουν στην κατοχή τους, με στόχο να λαμβάνουν ρευστότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Κομισιόν έκρινε ότι για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων οι εξαιρετικά σφιχτές πιστωτικές συνθήκες, η πρακτική αυτή βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με το κοινοτικό δίκαιο, δεν αποτελεί ασύμβατη κρατική ενίσχυση και δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.

Ειδικά για το τελευταίο στοιχείο οι κοινοτικές υπηρεσίες συνυπολόγισαν το γεγονός ότι η απόφαση αφορά όλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έλεγξαν πόσα και ποια είναι τα ιδρύματα που λειτουργούν στην ελληνική αγορά και έδωσαν μια περίοδο επανεξέτασης της κατάσταση σε έξι μήνες.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι από το Δεκέμβριο του 2014 ως το Ιούλιο του 2015, οι εκροές καταθέσεων ήταν τέτοιες που περιόρισαν εξαιρετικά τη ρευστότητα των τραπεζών, αλλά εκτιμά πως “η κατάσταση σταδιακά βελτιώνεται”. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος υφίσταται από τον Νοέμβριο του 2008 και τις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου της ΕΕ στο Παρίσι, στον απόηχο της κατάρρευσης της Lehman Brothers και των έκτακτων μέτρων διάσωσης της τραπεζικής πίστης στην ΕΕ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα