Ελεγκτική Υπηρεσία: Παρατυπίες από Υπ. Υγείας και Μακάρειο

Παρατυπίες, εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφορικά με αγορά ιατρικών υπηρεσιών στον τομέα της παιδορευματολογίας για το Μακάρειο Νοσοκομείο.

Την ίδια στιγμή, ψέγει τη Διεύθυνση του Μακαρείου γι’ αδικαιολόγητο αποκλεισμό Κυπρίας ιατρού από τη διεκδίκηση αυτών των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς το Υπουργείο Υγείας, την οποία το Σίγμα κατέχει και αποκαλύπτει, επισημαίνεται ότι το Υπουργείο έχει συνάψει από τον Οκτώβριο του 2012 δύο συμβάσεις με ιατρό

από την Ελλάδα, η τελευταία εκ των οποίων λήγει το Μάιο του 2016, με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και όχι με την προκήρυξη και δημοσίευση ανοικτού διαγωνισμού.

Αδικαιολόγητος αποκλεισμός Κυπρίας Ιατρού

Η παράκαμψη των νενομισμένων διαδικασιών και η απευθείας, ουσιαστικά, ανάθεση των υπηρεσιών στην ιατρό από την Ελλάδα, έγινε, παρά το γεγονός ότι υπάρχει Κυπρία ιατρός, η οποία είχε επανειλημμένα εκφράσει το ενδιαφέρον της τόσο στο Υπουργείο Υγείας όσο και το Μακάρειο Νοσοκομείο για την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Οι εξηγήσεις, που δόθηκαν από το Μακάρειο στο Υπουργείο Υγείας γι’ αποκλεισμό της Κυπρίας ιατρού, περιλαμβάνονται σ’ επιστολή 2 ιατρών του Νοσοκομείου, με το περιεχόμενο της οποίας συμφώνησε με χειρόγραφη σημείωσή του και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Μακαρείου.

Οι κυριότεροι λόγοι, κατά την άποψή τους, ήταν το γεγονός ότι η Κυπρία ιατρός είχε ειδικότητα ρευματολογίας και όχι παιδιατρικής, την οποία θεωρούσαν απαραίτητη και ότι η εξειδίκευση, που είχε αποκτήσει στην παιδορευματολογία, ήταν κατόπιν εκπαίδευσης μόνο 6 μηνών.

Ωστόσο, η Ελεγκτική Υπηρεσία απορρίπτει και τα δύο επιχειρήματα. Για το πρώτο, επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου, η παιδορευματολογία μπορεί ν’ ασκηθεί τόσο από παιδιάτρους με μετεκπαίδευση στη ρευματολογία όσο και από ρευματολόγους με μετεκπαίδευση στην παιδορευματολογία, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Για το 2ο, ότι είχε εκπαίδευση μόνο 6 μηνών στην παιδορευματολογία, αναφέρεται ότι η ιατρός τούς είχε δώσει βεβαίωση από νοσοκομείο που εργαζόταν στο εξωτερικό και στην οποία αποδεικνύεται ότι η εμπειρία της ξεπερνούσε τα δύο χρόνια.

Εμπαιγμός

Και δεν αρκούσε μόνο αυτό, υπήρξε καί ο εμπαιγμός της ιατρού από το Υπουργείο Υγείας. Τήν ενημέρωσαν μ’ επιστολή ότι εάν, μετά τη λήξη της πρώτης σύμβασης τον Οκτώβριο του 14, εξακολουθούσε να υφίσταται ανάγκη αγοράς των εν λόγω υπηρεσιών, θα προκηρυσσόταν ανοικτός διαγωνισμός, κάτι που δεν έγινε, αφήνοντας την ν’ αναμένει την προκήρυξή του. Σε αντίθεση με όσα τής είχαν υποσχεθεί, προχώρησαν σε ανανέωση της σύμβασης με την ιατρό από την Ελλάδα γι’ ακόμη δύο χρόνια (μέχρι το Μάιο του 2016).

Κόστος για κράτος

Η πρώτη σύμβαση διάρκειας δύο ετών (15/10/2012-14/10/2014) με την ιατρό από την Ελλάδα ανερχόταν στις 29 χιλιάδες + ΦΠΑ, ενώ η 2η, διάρκειας, επίσης, δύο ετών (22/05/2014-21/05/2016) αυξήθηκε στις 45 χιλιάδες + ΦΠΑ.

Στις εν λόγω συμβάσεις, το κράτος αναλάμβανε την υποχρέωση να καλύπτει τη χρέωση ανά περιστατικό/ασθενή και τα έξοδα για τα αεροπορικά εισιτήρια, τη διαμονή, τη διατροφή και τη μετακίνηση της αναδόχου, τα οποία καθορίζονται σ’ ένα μέγιστο σταθερό ποσό 600 ευρώ.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το κόστος για το κράτος θα ήταν σαφώς μικρότερο, εάν επιλεγόταν η Κυπρία ιατρός. Επιπλέον, οι ασθενείς θα είχαν την ευχέρεια για ιατρική περίθαλψη επί καθημερινής βάσεως και ανά πάσα στιγμή και όχι τις λίγες φορές τον χρόνο, που η εξ Ελλάδος ιατρός επισκέπτεται την Κύπρο για να παρέχει παιδορευματολογικές υπηρεσίες.

Επόμενα βήματα

Πλέον, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναμένει εξηγήσεις από το Υπουργείο Υγείας γιατί δεν ακολουθήθηκαν οι νενομισμένες διαδικασίες και γιατί αποκλείστηκε η Κυπρία ιατρός.

Όμως, το Σίγμα πληροφορείται ότι, ενώ η Ελεγκτική Υπηρεσία έστειλε σχετικές επιστολές στο Υπουργείο τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο, δεν έχει λάβει ακόμη οποιαδήποτε απάντηση, γεγονός, που ενδεχομένως να οφείλεται καί σε κωλυσιεργία εκ μέρους της Διεύθυνσης του Μακαρείου Νοσοκομείου.

Στόχος, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι η αποκατάσταση της αδικίας, που υπέστη η Κυπρία ιατρός, όμως, για να προβεί σε συγκεκριμένες εισηγήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει πρώτα να λάβει τις απαντήσεις που ζητεί από το Υπουργείο Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα