Έλεγχος Συνεργατισμού: Μετά την γκάφα, οι αντιδράσεις

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κομμάτων μετά τη χθεσινή απόφαση μιας επεισοδιακής συνεδρίασης της Ολομέλειας σε σχέση με τον έλεγχο της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Οργανισμού πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια χωρίς τις οποιεσδήποτε παρεμβάσεις, τονίζει από την πλευρά του το κυβερνών κόμμα.

Την ώρα που ο ΔΗΣΥ μιλά περί μη παρέμβασης στον στρατηγικό σχεδιασμό του Συνεργατισμού, τα κόμματα διατηρούν ένα διαφορετικό ύφος, με μερικά

εξ αυτών να επιρρίπτουν ευθύνες σε άλλα που προχώρησαν στην υπερψήφιση της πρότασης ΔΗΣΥ.

Αβέρωφ: Ικανός να διαχειριστεί τις συνεχιζόμενες προκλήσεις ο Συνεργατισμός

Τη σημασία του να αποφευχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες, "οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά, έστω και στο ελάχιστο, την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στα ιδρύματα της Κύπρου, για την οποία καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες για ανάκαμψη και ισχυροποίηση του", τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Οι κινήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα είναι μέσα από συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό και έχουν φέρει τον Συνεργατισμό σε μία θέση ικανό να διαχειριστεί τις συνεχιζόμενες προκλήσεις σε αρκετά καλό βαθμό και να διαφυλάττει με ορθολογιστικό τρόπο την κρατική ενίσχυση που έλαβε ύψους €1,7δις αναφέρει, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος προϋποθέτει απαραίτητα ότι η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια χωρίς τις οποιεσδήποτε παρεμβάσεις, "όπως άλλωστε υποχρεούται με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία".

Ο κ. Νεοφύτου τονίζει ότι ουδείς αρνείται τον έλεγχο, όμως όλοι αναγνωρίζουμε ότι οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται για να προστατεύουν τους οργανισμούς και τους φορολογουμένους.

ΕΔΕΚ: Κόμματα και βουλευτές εξέθεσαν το σώμα της Βουλής

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ σημειώνει πως τα όσα διαδραματίστηκαν στην ολομέλεια της Βουλής πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία του κοινοβουλευτικού σώματος καθώς όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, "οι εκπρόσωποι του λαού αποστέρησαν σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα ελέγχου και διαφάνειας για το πώς η διοίκηση του Συνεργατισμού διαχειρίζεται τόσο τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη όσο και των καταθετών, και αφετέρου γιατί με τη στάση την οποία τήρησε αριθμός κομμάτων και βουλευτών στα θέματα διαδικασίας, εξέθεσαν το σώμα".

ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αναγκαιότητα για σωστή λειτουργία του Συνεργατισμού αλλά και για διαφάνεια και χρηστή διοίκηση, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να εφαρμόζεται. Εδώ και ένα χρόνο επιτακτικά ζητούμε δημόσια ενημέρωση για θέματα που έχουν σχέση με τις προσλήψεις υμετέρων και με τους μισθούς που παραχωρήθηκαν. Οι καθαροί δεν φοβούνται τον έλεγχο. Αντίθετα τον επιδιώκουν", καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Οικολόγοι: "Έπαιξαν επικίνδυνα με τροπολογίες και κάηκαν"

Το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ πρέπει να καταλάβουν ότι τα λάθη πληρώνονται, ήταν τα πρώτα σχόλια των Οικολόγων μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν χθες στη Βουλή.

Σε σκληρό τόνο, οι "Πράσινοι" διατυπώνουν ότι οι αρχές της διαφάνειας και του ελέγχου πρέπει να εφαρμοστούν και στον Συνεργατισμό που είναι μια τράπεζα που ανήκει στο δημόσιο και πως "δεν εμπιστευόμαστε το κομματικό κατεστημένο και τους εγκάθετους του".

Εξάλλου, ζητούν από τα κόμματα ΔΗΚΟ- ΑΚΕΛ να εξηγήσουν στους πολίτες πώς βρέθηκαν να ψηφίζουν την πρόταση του ΔΗΣΥ, που αποκλείει ουσιαστικά τον Συνεργατισμό από τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή.

"Τώρα πληροφορούμαστε ότι ψάχνουν τρόπο να διορθώσουν το "λάθος". Βέβαια το λάθος τους δεν έγινε στην ολομέλεια της Βουλής. Πολλές μέρες πριν, όταν εξελισσόταν η θεσμική αντιπαράθεση του Γενικού Ελεγκτή και του Γενικού Εισαγγελέα με την κυβέρνηση, τα δύο κόμματα απέφευγαν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα επί της ουσίας. Στη χθεσινή ολομέλεια της Βουλής, αντί να απορρίψουν την πρόταση του ΔΗΣΥ, έπαιξαν επικίνδυνα με τροπολογίες και κάηκαν από τις φλόγες που άναψαν οι ίδιοι. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών από την πρώτη στιγμή ήμασταν αντίθετοι στην πρόταση του ΔΗΣΥ. Παραμένουμε σταθερός πόλος τιμιότητας και καθαρότητας, υπερασπιζόμενοι τη διαφάνεια και τον δημόσιο έλεγχο. Δυστυχώς τα λάθη των κομμάτων της λεγόμενης αντιπολίτευσης είναι διαχρονικά και διαρκή". Καταλήγοντας, το Κίνημα σχολιάζει ότι "με αυτά τα λάθη επιτρέπουν στον ΔΗΣΥ να κάνει παιχνίδι και να περνά τα σχέδια του προς όφελος των τραπεζών, των developers και των μεγαλοεπενδυτών, ενώ στο κυπριακό μετατρέπονται σε ουραγοί και δορυφόροι των τακτικισμών του προέδρου Αναστασιάδη".

Παραδοχή λάθους από ΑΚΕΛ

Ήδη από χθες το ΑΚΕΛ, αφού ξεκαθάρισε ότι από την πρώτη στιγμή είναι υπέρ της άσκησης διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου στο Συνεργατισμό από μέρους του Γενικού Ελεγκτή, τόνισε ότι γι’ αυτό τον λόγο διαφώνησε με τις σχετικές προτάσεις Νόμου που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ για αφαίρεση αυτής της αρμοδιότητας. «Για την αποφυγή οποιωνδήποτε παρεξηγήσεων σχετικά με τα όρια του διαχειριστικού ελέγχου, το ΑΚΕΛ είχε ετοιμάσει σχετική τροπολογία η οποία τελικά διαμορφώθηκε με υποτροπολογία που κατέθεσε το ΔΗΚΟ και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής. Όπως έχει διαμορφωθεί ο Νόμος με την τροπολογία, ο Γενικός Ελεγκτής μπορεί να ασκήσει διαχειριστικό έλεγχο στο Συνεργατισμό, με διευκρινισμένα τα όρια του ελέγχου του».

Σχετικά με τον οικονομικό έλεγχο που ασκεί ο Γενικός Ελεγκτής στον Συνεργατισμό, το ΑΚΕΛ τόνισε ότι από λάθος, που δυστυχώς εξαιτίας των κανονισμών της Βουλής δεν μπορούσε να διορθωθεί - παρότι υπεδείχθη στην Ολομέλεια, υπερψηφίστηκε η πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ που του αφαιρεί αυτή την αρμοδιότητα.

«Το ΑΚΕΛ προτίθεται να καταθέσει πρόταση Νόμου που να διορθώνει το λάθος και να επαναφέρει την αρμοδιότητα του Γενικού Ελεγκτή για άσκηση οικονομικού ελέγχου στον Συνεργατισμό», τονίζεται.

Εκνευρισμός Λιλλήκα

Από την πλευρά της η Συμμαχία πολιτών με tweet του Γιώργου Λιλλήκα, αναφέρει ότι «την ώρα που οι πολίτες απαιτούν διαφάνεια, μετά τα όσα έγιναν στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια, η Βουλή περιορίζει τον έλεγχο σε Συνεργατισμό!».

Ουδέν σχόλιο από Γενικό Εισαγγελέα

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η λακωνική δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη ήταν

«Ουδέν σχόλιο». Λίγη ώρα νωρίτερα, με ανακοίνωσή του ο Γενικός Ελεγκτής έκανε λόγο για πλήρη αποκλεισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από τον Συνεργατισμό, καθώς με τη δεύτερη πρόταση νόμου από πλευράς ΔΗΣΥ, η οποία ψηφίστηκε, αλλάζει ο «νόμος» ομπρέλα, στερώντας του το δικαίωμα ακόμα και στον διαχειριστικό έλεγχο.

Ποιοι ψήφισαν υπέρ και ποιοι κατά

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι την πρόταση νόμου, όπως τροποποιήθηκε με την κοινή τροπολογία ΑΚΕΛΔΗΚΟ, υπερψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και 14 Βουλευτές του ΑΚΕΛ, συγκεντρώνοντας 38 ψήφους. Εναντίον ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές των κομμάτων ΕΔΕΚ, Συμμαχίας Πολιτών, Αλληλεγγύης, Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και ΕΛΑΜ και οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Αδάμος Αδάμου, που συγκέντρωσαν 13 ψήφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα