Εκτός ελέγχου, εντός της Ελέγχου…

Διαστάσεις προσλαμβάνει η σύγκρουση Χάσικου με Οδυσσέα
Νέο σίριαλ παίχτηκε μεταξύ Σωκράτη Χάσικου και Οδυσσέα Μιχαηλίδη χθες στη Βουλή για το πολύκροτο θέμα της επταετούς επέκτασης της δημόσιας σύμβασης για την ΟΕΔΑ Κόσιης

Διαστάσεις προσλαμβάνει η αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη σε σχέση με το θέμα επταετούς επέκτασης της δημόσιας σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία που

διαχειρίζεται την ΟΕΔΑ Κόσιης. Χθες, οι δύο άνδρες εξέφρασαν εκ νέου, σε έντονο ύφος, διαφορετικές απόψεις, ενώπιον βουλευτών, σε συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για το θέμα.
Ο Σωκράτης Χάσικος ανέφερε πως το υπό συζήτηση θέμα έχει δύο πτυχές. Ανέφερε ότι η μια πτυχή είναι η καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής σε σχέση με την τροποποίηση της σύμβασης λειτουργίας της ΟΕΔΑ Κόσιης, με πρόθεση την ανατροπή της, ενώ η δεύτερη πτυχή αφορά τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή.

Ο Υπουργός είπε ότι ο ανάδοχος, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Υπουργού Εσωτερικών, αποδέχθηκε τη μείωση της τιμής μονάδας των σύμμικτων απορριμμάτων σε 39,90 ευρώ τον τόνο, από 75 ευρώ, και επέκταση της σύμβασης κατά επτά χρόνια. Υπάρχει δε ο ισχυρισμός ότι «ενεργήσαμε παράνομα», σχολίασε ο κ. Χάσικος, λέγοντας πως είχε ληφθεί σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Χάσικος είπε ότι κάθε πράξη σε σχέση με το θέμα ήταν πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας και τίποτε πέραν τούτου. «Αντί να κρίνονται αυτοί που υπέγραψαν (παλαιότερα) τη συμφωνία κρίνονται αυτοί που την άλλαξαν», τόνισε.

Σε δηλώσεις, μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Χάσικος είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι σχέσεις του με τον Γενικό Ελεγκτή είναι άριστες και ότι η διαφωνία που έχει μαζί του αφορά τον «τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του. Και φαίνεται ότι έχει ξεφύγει των όσων το Σύνταγμα και οι νόμοι τού επιβάλουν». Ανέφερε ότι «το να στέλνει επιστολή ο κ. Μιχαηλίδης σε έναν Υπουργό και η επιστολή να βλέπει το φως της δημοσιότητας, αντί να περιοριστεί σε ένα επίπεδο αλληλογραφίας, είναι επιλήψιμο».

Ελεγκτής: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός»
Σε παρέμβασή του στη συνεδρία, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε πως ο ίδιος ζήτησε, προτού υπογραφεί η συμφωνία, να ζητηθεί η άποψη της ΚΕΑΑ και παραπεμφθεί το θέμα στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔΕΑ). «Δεν μπορούμε να αφήνουμε να αιωρείται πάνω από τον φορολογούμενο πολίτη το ενδεχόμενο να επιβληθεί πρόστιμο από την ΕΕ ύψους 20 εκ. ευρώ, αν θεωρηθεί η συμφωνία ως κρατική ενίσχυση», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης. «Κάναμε εισηγήσεις και τίποτα δεν επιβάλαμε», πρόσθεσε. Ανέφερε επίσης ότι «δεν υπάρχει θέμα ότι πρέπει να ερωτούμε οποιονδήποτε πότε θα δημοσιοποιήσουμε ένας μας εύρημα» και ξεκαθάρισε ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν υπάγεται στην Κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρεται ότι «η προσπάθεια του Υπουργού Εσωτερικών να φιμώσει την Ελεγκτική Υπηρεσία, με την καινοφανή θέση ότι ο μόνος τρόπος δημοσιοποίησης των ευρημάτων της είναι μέσω της ετήσιας έκθεσής της, συνιστά εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη στην προσπάθεια, που θα έπρεπε να ήταν συλλογική, για πάταξη των φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη θέση αυτή του Υπουργού Εσωτερικών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επί της ουσίας, το θέμα νομιμότητας της νέας σύμβασης έχει παραπεμφθεί, όπως δημοσίευσε η «Σ» την 1η Οκτωβρίου, στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) για αξιολόγηση. Προηγήθηκε έντονη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ Χάσικου και Μιχαηλίδη, με αφορμή τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο δεύτερος σε σχέση με τη νομιμότητα της επταετούς επέκτασης του συμβολαίου με την Ανάδοχο εταιρεία, συμφερόντων της γνωστής οικογένειας Μπόμπολα, από την Ελλάδα. Η εφημερίδα μας είχε αποκαλύψει το περιεχόμενο δύο προειδοποιητικών επιστολών από τον Ελεγκτή στον Υπουργό, που κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου, ότι η δημοκρατία κινδυνεύει με κυρώσεις εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τοποθετήσεις πολιτικών κομμάτων
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου δήλωσε ότι «μέσα από μια σκληρή διαπραγμάτευση κατορθώθηκε να επιτευχθεί μια νέα πρόταση, η οποία υλοποιήθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου». Εξέφρασε τη θέση ότι υπάρχει υπέρμετρος ζήλος από τον Υπουργό και τον Ελεγκτή για προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να μάθει να δέχεται κριτική, προσθέτοντας ότι «η άποψή τους σε σχέση με τις δραστηριότητες του Γενικού Ελεγκτή ουσιαστικά οδηγεί σε φίμωση». Συνέχισε λέγοντας ότι «η ευαισθησία του ΔΗΣΥ και της Κυβέρνησης είναι επιλεκτική», καθώς «εφαρμόζουν και εδώ τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά ως προς το θέμα του σεβασμού της ανεξαρτησίας θεσμικών αξιωματούχων».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου είπε ότι είναι «μια ετεροβαρής σύμβαση, η υφιστάμενη, εις βάρος των Δήμων και των πολιτών» και πρόσθεσε ότι είναι καλή η προσπάθεια του ΥΠΕΣ, που πέτυχε από 75 ευρώ τον τόνο να φέρει τη συμφωνία στα 39,90 ευρώ. Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι «η νέα συμφωνία του ΥΠΕΣ, αν και έχει θετικά στοιχεία, έχει και ορισμένα πολύ αρνητικά». Ακολούθως, ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, επικαλούμενος αναφορά του κ. Χάσικου ότι είναι εκτός συνταγματικών πλαισίων, όταν ο Γενικός Ελεγκτής λειτουργεί προληπτικά.

Οι Δήμοι Δερύνειας, Αραδίππου, Λάρνακας, Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας, με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου Θεόδωρο Πυρίλλη να δηλώνει ότι «σήμερα δικαιωθήκαμε, υπό την έννοια ότι αναγνωρίστηκε από όλους, πολιτεία, Βουλή, Θεσμούς ότι δεν μπορεί να πάει άλλο», προσθέτοντας ότι «επιλέγουμε τη συμφωνία του Υπουργού Εσωτερικών, διότι αντί τα επόμενα πέντε χρόνια να πληρώσουμε 45 εκ. ευρώ μάς συμφέρει να πληρώσουμε 56 εκ. ευρώ για τα επόμενα δώδεκα χρόνια».

Διερευνάται συγκάλυψη αδικημάτων από Χάσικο
Με παράνομη είσοδο στη Δημοκρατία και προσκόμιση πλαστών πιστοποιητικών από αλλοδαπούς φοιτητές, αλλά και με το ενδεχόμενο συγκάλυψης των προαναφερθέντων ποινικών αδικημάτων από τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, σχετίζεται υπόθεση που προώθησε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης στον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, για να διαπιστωθεί αν διαπράχθηκαν ή όχι ποινικά αδικήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση που διερευνήθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία κατόπιν υποβολής καταγγελίας, αφορά γύρω στα 800 άτομα, από το Μπανγκλαντές, που αιτήθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών άδεια παραμονής στη Δημοκρατία για σκοπούς φοίτησης σε ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι αιτητές φέρεται, βάσει της ίδιας καταγγελίας, να προσκόμισαν πλαστά πιστοποιητικά, πετυχαίνοντας έγκριση της αίτησής τους. Διερευνώντας την καταγγελία, η Ελεγκτική Υπηρεσία έκρινε πως υπάρχει έρεισμα για διεξαγωγή ποινικής έρευνας, και έτσι ενημέρωσε σχετικά τη Νομική Υπηρεσία για περαιτέρω διερεύνηση. Στο μεταξύ, σε δήλωσή του χθες βράδυ στο «Σίγμα», ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, ανέφερε πως η εν λόγω υπόθεση προωθήθηκε πρόσφατα από την Ελεγκτική Υπηρεσία στη Νομική Υπηρεσία. «Μελετούμε, ως προς το ενδεχόμενο να αρχίσει η διεξαγωγή αστυνομικής διερεύνησης», είπε ο Κώστας Κληρίδης.

Την προώθηση της εν λόγω υπόθεσης από τον Γενικό Ελεγκτή στον Γενικό Εισαγγελέα αποκάλυψε ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών χθες σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου -χωρίς να διευκρινίσει τι αφορούσε η υπόθεση-, θέλοντας να θίξει εκ νέου θέμα εξουσιών για τον Γενικό Ελεγκτή και ότι υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του, μετά και τη γνωστή δημόσια αντιπαράθεσή τους για το θέμα της Μονάδας Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου (περιοχή Κόσιης).

Ο Σωκράτης Χάσικος, κατά τη συζήτηση του θέματος της ανανέωσης της δημόσιας σύμβασης για την ΟΕΔΑ Κόσιης χθες στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, ανέφερε επί λέξει: «Στο σημείο αυτό να αναφέρω, ότι με την ευκαιρία άλλης καταγγελίας που έκανε ο Γενικός Ελεγκτής εναντίον μου ως Υπουργού Εσωτερικών, διά της οποίας ζητά από τον Γενικό Εισαγγελέα διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης, εκ μέρους μου, ποινικού αδικήματος, ζήτησα από τον Γενικό Εισαγγελέα να μας καθορίσει, κατά τρόπο σαφή, ως αρμόδιο νομικό σύμβουλο του κράτους, ποιες είναι οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή. Δηλώνω κατηγορηματικά ενώπιόν σας ότι ο σεβασμός μου προς τους θεσμούς είναι απεριόριστος. Δεν έχω τίποτε προσωπικό με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Είναι καθαρά θεσμικό θέμα, με την έννοια του τρόπου παρέμβασής του στα της άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας». Μόλις ολοκλήρωσε την προλεχθείσα αναφορά, παρενέβη ο Γενικός Ελεγκτής, που επίσης συμμετείχε στη συνεδρία, λέγοντας πως τα διερευνώμενα αδικήματα δεν αγγίζουν τον Σωκράτη Χάσικο.

Keywords
Τυχαία Θέματα