Πώς να επιλέξεις το πρόγραμμα σπουδών που σου ταιριάζει;

Η επιλογή του κατάλληλου προγράμματος σπουδών συνήθως αποτελεί μια χρονοβόρα και αγχωτική διαδικασία, καθώς ο ενδιαφερόμενος καλείται να πάρει μια απόφαση η οποία θα καθορίσει, κατά κάποιον τρόπο, το μέλλον του. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που οι απόφοιτοι διάφορων σχολών ακολούθησαν μια εντελώς διαφορετική καριέρα, η οποία δεν είχε καμία σχέση με τον τίτλο σπουδών τους.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η αρχική επιλογή σας θα πρέπει να είναι επιπόλαιη, καθώς θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετό χρόνο στην ολοκλήρωση

των σπουδών σας. Γι’ αυτό σας προτείνουμε να διαβάσετε τον παρακάτω οδηγό σπουδών ο οποίος θα σας βοηθήσει να απλοποιήσετε αρκετά τη διαδικασία.

Πώς να επιλέξω το πρόγραμμα σπουδών που μου ταιριάζει;

1.Αξιολογήστε τις δεξιότητές σας

Γνωρίζοντας καλά ποιες είναι οι δεξιότητες και τα ταλέντα σας θα μπορέσετε να επιλέξετε ένα πρόγραμμα σπουδών μέσω του οποίου θα μπορέσετε να εξελίξετε και να εκμεταλλευθείτε τα δυνατά σας σημεία. Ένας εύκολος τρόπος να εντοπίσετε τις δεξιότητές σας είναι να σκεφτείτε ποια είναι τα αγαπημένα σας μαθήματα και πού παίρνετε τους καλύτερους βαθμούς. Αν για παράδειγμα σας ενδιαφέρει η Βιολογία τότε θα πρέπει να προσανατολιστείτε σε Ιατρικές σχολές ή σχολές θετικών επιστημών. Αν πάλι έχετε ταλέντο στο γράψιμο τότε ίσως ένα πρόγραμμα σπουδών λογοτεχνίας ή marketing και επικοινωνίας να ήταν το ιδανικό για εσάς.

Από την άλλη εκτός από τα αγαπημένα σας μαθήματα καλό είναι να λάβετε σοβαρά υπόψη σας και τα μαθήματα τα οποία σας δυσκολεύουν. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να αποκλείσετε κάποια προγράμματα σπουδών και να εστιάσετε σε εκείνα που σας ταιριάζουν περισσότερο.

2.Εντοπίστε τα ενδιαφέροντά σας

Εξίσου σημαντικό ρόλο στην επιλογή προγράμματος σπουδών παίζουν και τα ενδιαφέροντά σας αφού μπορεί να καθορίσουν τόσο την ακαδημαϊκή όσο και την επαγγελματική σας σταδιοδρομία.

3.Σκεφτείτε τη μελλοντική σας καριέρα

«Όταν μεγαλώσω θα γίνω…» Δεν υπάρχει παιδί που να μην κάνει σχέδια για το μέλλον του. Τώρα που μεγαλώσατε είναι ευκαιρία να τα πραγματοποιήσετε. Θα πρέπει λοιπόν να σκεφτείτε πώς και σε ποιον κλάδο φαντάζεστε τον εαυτό σας σε μερικά χρόνια και να αποκτήσετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον επαγγελματικό προσανατολισμό σας.

4.Κάντε έρευνα

Έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς τα παραπάνω στάδια θα μπορείτε να έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ποια προγράμματα σπουδών σας ενδιαφέρουν. Τώρα σειρά έχει η έρευνα ώστε να ανακαλύψετε το καταλληλότερο πρόγραμμα για εσάς, αλλά και το πανεπιστήμιο το οποίο μπορεί να σας το προσφέρει.

Εκτός από το internet δοκιμάστε να επικοινωνήσετε με άλλους φοιτητές που έχουν επιλέξει παρόμοια προγράμματα σπουδών για να σας κατευθύνουν και να λύσουν τυχόν απορίες και προβληματισμούς που μπορεί να έχετε. Επίσης, τα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν ειδικά τμήματα στα οποία μπορείτε να απευθυνθείτε και μπορούν να λύσουν κάθε απορία σας.

5.Συμβουλευτείτε τους ειδικούς

Πολλές φορές οι γονείς ή οι συγγενείς στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν μπορεί να σας κατευθύνουν προς μια καριέρα η οποία δεν ανταποκρίνεται στις δικές σας δεξιότητες και επιθυμίες με αποτέλεσμα να σας μπερδέψουν. Εάν δεν είστε ακόμα σίγουροι για την καριέρα που θέλετε να ακολουθήσετε θα σας συμβουλεύαμε να επισκεφθείτε ένα κέντρο επαγγελματικού προσανατολισμού. Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε το Ερωτηματολόγιο Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων «Αριάδνη» το οποίο αποτελεί ένα σύγχρονο, έγκυρο και αξιόπιστο ψυχομετρικό εργαλείο που αξιολογεί τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα των μαθητών της Γ’ Λυκείου και το οποίο μπορείτε να το προμηθευτείτε δωρεάν από το Κέντρο Σταδιοδρομίας ή το Γραφείο Εισδοχής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τέλος, εκτός από την επιλογή του κατάλληλου προγράμματος σπουδών πολύ σημαντική είναι και η επιλογή του πανεπιστημίου στο οποίο θα φοιτήσετε. To Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ένα από τα πιο σύγχρονα, δυναμικά και πρωτοποριακά ακαδημαϊκά ιδρύματα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης το οποίο μπορεί να σας προσφέρει εκπαίδευση υψηλού επιπέδου μέσω των αναγνωρισμένων, διεθνώς, τίτλων σπουδών του.

Keywords
Τυχαία Θέματα