Έκθεση-καταπέλτης "στήνει στον τοίχο" Κεντρικές Φυλακές

Αποκαλυπτική για το καθεστώς φυλάκισης του Παναγιώτη Νεοκλέους στο Μέλαθρον Αγωνιστών είναι η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Οι σημερινές αποκαλύψεις του Sigma έρχονται 24 ώρες μετά τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή για το Τμήμα Φυλακών που χθες παρουσιάσαμε στις Τομές στα Γεγονότα.

Η έκθεση της Επίτροπου Διοικήσεως «στήνει στον τοίχο» το Τμήμα των Φυλακών.

Πρόκειται για ένα φυλακισμένο που έχει διαπομπευθεί όσο κανείς άλλος, με φήμες ότι βρίσκεται σε φυλακή - εξοχικό και ούτε λίγο ούτε πολύ κάνει

διακοπές.

Ο Παναγιώτης Νεοκλέους παρακολουθείται επί 24 ώρες συνεχώς με 12 κάμερες ακόμη και την ώρα που κοιμάται και η Επίτροπος Διοικήσεως είναι ξεκάθαρη στην αναφορά της.

Η Μαρία Στυλιανού - Λοττίδη υποστηρίζει ότι «το γεγονός της 24ωρης συνεχούς παρακολούθησης στο εσωτερικό του δωματίου αποτελεί υποτιμητική/εξευτελιστική μεταχείρισή του κατά την έννοια του Άρθρου 3 της ΕΣΔΑ και του Άρθρου 8 του Συντάγματος της Κ.Δ. με τρόπο που επιδρά στον ψυχικό κόσμο του παραπονούμενου προκαλώντας συνεχές άγχος και αγωνία από την γνώση ότι κάθε κίνησή του εκούσια ή ακούσια παρακολουθείται κάθε δευτερόλεπτο, χωρίς να δοθεί προς τούτο οποιοσδήποτε λόγος που να τον αφορά προσωπικά».

Υπάρχουν όμως και άλλες σημαντικές αναφορές που καταδικάζουν την πρακτική που εφαρμόζει το Τμήμα Φυλακών.

Η αναφορά 74 της Επίτροπου λέγει ότι «η εξομοίωση που παρατηρείται από το Τμήμα Φυλακών, της κράτησης του συγκεκριμένου κρατούμενου στο συγκεκριμένο χώρο, με την κράτηση των "ασθενών κρατούμενων" στην πτέρυγα 10 των κεντρικών φυλακών και των κρατούμενων που μεταφέρονται για νοσηλεία στο ΓΝΛ θεωρώ ότι δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα».

Διευκρινίζεται ότι το Τμήμα Φυλακών, προκειμένου να δικαιολογήσει τις 12 κάμερες είπε ότι γίνεται στη βάση των όσων ισχύουν στην πτέρυγα 10 όπου εκεί είναι οι επικίνδυνοι εγκληματίες.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Δικαιοσύνης «αδειάζει» το Τμήμα Φυλακών αναφέροντας ότι η κήρυξη φυλακής στο Μέλαθρον έγινε για μία μόνο συγκεκριμένη περίπτωση και για το συγκεκριμένο δωμάτιο.

Παράλληλα, αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος.

Η Επίτροπος Διοικήσεως αναφέρει ότι «η απόφαση για εγκατάσταση του κλειστού κυκλώματος στηρίχθηκε προφανώς στη γενική αρμοδιότητα της Δ/ντριας των Φυλακών. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι δεν τέθηκε υπόψη μου νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο να στηρίζεται η απόφαση εγκατάστασης του κλειστού κυκλώματος στο εσωτερικό χώρο του δωματίου που κηρύχθηκε φυλακή.

Επιπλέον, λέει «η απουσία ρητής διάταξης ή άλλου κανονιστικού/ρυθμιστικού πλαισίου σε σχέση με την χρήση τέτοιων κυκλωμάτων παρακολούθησης στο εσωτερικό των δωματίων, κελιών και η ανυπαρξία συγκεκριμένων κριτηρίων γύρω από το θέμα παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας η οποία για την εφαρμογή της προϋποθέτει καταρχήν συγκεκριμένη πρόνοια του νόμου.

Η απόφαση της Επίτροπου Διοικήσεως, έρχεται λίγες μέρες αργότερα από την απόφαση της Επίτροπου προστασίας του παιδιού.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι υπάρχει στο προσκήνιο και άλλη σοβαρή καταγγελία που δεν αφορά το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και αφορά τους φρουρούς που επιδόθηκαν σε ασκήσεις με τα πιστόλια τους για εκφοβισμό, έξω από το δωμάτιό του.

Κατεβάστε από ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα