Έκθεση προόδου Τουρκίας με κουρδικό και ελευθερία του λόγου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η δεύτερη συνάντηση των σκιωδών εισηγητών για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις συμβιβαστικές τροπολογίες που πρότεινε η εισηγήτρια της Έκθεσης Kati Piri. Εκ μέρους της ομάδας της Αριστεράς συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου ο οποίος είναι ο σκιώδης εισηγητής της έκθεσης.

Σε αυτή τη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως τα ζητήματα που αφορούν το Κουρδικό και τη γρήγορη διαδικασία επίλυσης, την ελευθερία του λόγου

και την σύλληψη δημοσιογράφων. Όπως επίσης και τα ζητήματα που αφορούν τις μακρές περιόδους προφυλακίσεων χωρίς δίκη στην Τουρκία.Τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό συζητήθηκαν στην προηγούμενη συνάντηση των εισηγητών που έγινε στις 11 Μαρτίου, που είχαν ως αποτέλεσμα την σημαντική βελτίωση της Έκθεσης.Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνάντηση καταφέραμε να εισαχθούν θέματα που αφορούν την επιδιωκόμενη λύση, την απόσυρση των στρατευμάτων, τους αγνοούμενους, την εφαρμογή του πρωτοκόλλου κλπ. Αρνητικό παραμένει η διασύνδεση της παράδοσης της πόλης της Αμμοχώστου σε συνδυασμό με το λιμάνι της πόλης χωρίς αναφορά ότι αυτό αποτελεί πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης.Έχει καθοριστεί νέα συνάντηση των σκιωδών εισηγητών την ερχόμενη Τρίτη και ακολούθως η έκθεση θα προωθηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου για ψήφιση.Μετά την ψήφιση στην Επιτροπή Εξωτερικών και ενόψει της συζήτησης και τελικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια θα εξετάσουμε την τελική μας θέση επί της Έκθεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα