Έκθεση Μογκερίνι για συνεργασία με 5 χώρες της Αφρικής

Αναλυτική έκθεση προόδου για το "πλαίσιο εταιρικής σχέσης με τρίτες χώρες" για αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, δηλαδή για τη συνεργασία της ΕΕ με την Αιθιοπία, το Νίγηρα, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη και το Μάλι (βασικές χώρες προέλευσης οικονομικών μεταναστών) δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν και η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Φ.Μογκερίνι.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Αιθιοπία θα συνεργαστεί ενεργά με το περιφερειακό επιχειρησιακό κέντρο το οποίο στηρίζεται από το Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ, με στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας

και παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Η Αιθιοπία στο πλαίσιο του προγράμματος θα επωφεληθεί επίσης από μια πρόσθετη Διευκόλυνση για τη στήριξη βιώσιμων και αξιοπρεπών επιστροφών και επανεντάξεων και τη συνδρομή εγκαταλελειμμένων μεταναστών. Αναμένεται δε να ολοκληρωθούν οι δράσεις πιλοτικών επιστροφών (32), θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για ταχύτερη διεκπεραίωση επιστροφών στο μέλλον, και θα συνεχιστεί η στήριξη προς την Αιθιοπία ως χώρα προέλευσης, διέλευσης και προορισμού μεταναστών και προσφύγων. Προβλέπεται να δρομολογηθεί στρατηγική δέσμευση για τομεακό διάλογο σχετικά με τη μετανάστευση τον Απρίλιο του 2017, και να διατηρηθεί ο εκ του σύνεγγυς διάλογος με την Αιθιοπία ως προεδρεύουσα χώρα της διαδικασίας του Χαρτούμ.

Όσον αφορά τον Νίγηρα η έκθεση αναφέρει ότι, μετά την επίσκεψη του Προέδρου Issoufou στις 15 Δεκεμβρίου 2016, σημειώνεται σταθερά πρόοδος με βάση προηγούμενα επιτεύγματα. Η ΕΕ έχει ενισχύσει την παρουσία της με την τοποθέτηση αξιωματούχου συνδέσμου μετανάστευσης και αξιωματούχου συνδέσμου του Frontex, όπως επίσης και με τη δημιουργία γραφείου συνδέσμου στο Αγκαντέζ.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι στα τέλη του Ιανουαρίου του 2017, δρομολογήθηκαν τρία έργα στο Αγκαντέζ στο πλαίσιο του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική, τα οποία αφορούν τη γεωργία, την επαγγελματική κατάρτιση και τη βιώσιμη διαχείριση της μετανάστευσης. Τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν δύο επιτόπιες αποστολές της ΕΕ με σκοπό να αξιολογήσουν νέες εναλλακτικές διαδρομές και να συμβάλλουν στην εξεύρεση σχεδίων άμεσου αντίκτυπου για τη δημιουργία οικονομικών εναλλακτικών λύσεων σε τοπικές κοινωνίες που εξαρτώνται από το εισόδημα που προέρχεται από την παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Για το μέλλον προβλέπεται ενίσχυση της δράσης στήριξης του Νίγηρα για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, για παράδειγμα, με τη στήριξη κοινής ομάδας έρευνας και την έναρξη πλήρους επιχειρησιακής λειτουργίας της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Αγκαντέζ, μεταξύ άλλων, για εκπαίδευση. Οι συμβάσεις όλων των δράσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ θα πρέπει να υπογραφούν σε εύθετο χρόνο, ώστε να διασφαλιστεί η ουσιαστική εφαρμογή και να προσφερθούν ευκαιρίες εναλλακτικού εισοδήματος προς αντικατάσταση της οικονομίας της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Ταυτόχρονα, θα ενισχυθεί η παρακολούθηση των πιθανών εναλλακτικών διαδρομών στην περιοχή του Αγκαντέζ και θα τεθεί σε εφαρμογή συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και των αρχών του Νίγηρα.

Ο πολιτικός διάλογος με τη Νιγηρία συνεχίζεται με επισκέψεις και συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι ο Αντιπρόεδρος Άνσιπ επισκέφθηκε την Αμπούζα και το Λάγος στις 2-3 Φεβρουαρίου 2017. Εκφράσθηκε ενδιαφέρον για συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της διακυβέρνησης, με σημαντικές επιπτώσεις στην καταπολέμηση της διαφθοράς, την προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων, και τη διαχείριση της μετανάστευσης. Εξετάστηκε επίσης το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας στο πλαίσιο του βραβείου «Digital 4 Development». Στο μέλλον η έκθεση της Κομισιόν προβλέπει ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία επανεισδοχής έως τον Ιούνιο του 2017 και θα προσδιοριστούν έργα του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική τα οποία εστιάζονται κυρίως στη μετανάστευση. Θα συνεχιστεί η ενεργή συνεργασία κατά της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων μέσω της κοινότητας ανταλλαγής πληροφοριών Αφρικής-Frontex και της πλατφόρμας συνεργασίας για την παράνομη διακίνηση μεταναστών η οποία άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα.

Επιπλέον, η Κομισιόν ενημερώνει ότι συνεχίζεται και η συνεργασία με το Μάλι, ιδίως ως προεδρεύουσας χώρας της διαδικασίας του Ραμπάτ κατά τις προπαρασκευαστικές εργασίες της συνόδου ανωτάτων υπαλλήλων στη Βαλέτα τον Φεβρουάριο του 2017. Κατά τη διάρκεια της συνόδου στη Βαλέτα, η Φ.Μογκερίνι και ο Υπουργός Σύλα συμφώνησαν να επικεντρώσουν τις επόμενες δράσεις ΕΕ-Μάλι στην καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών. Στο μέλλον θα εντατικοποιηθούν οι εργασίες σχετικά με το θέμα της διέλευσης και ιδιαίτερα όσον αφορά την οικειοθελή επιστροφή μεταναστών που διέρχονται από τη χώρα. Θα διασφαλιστεί η υιοθέτηση εθνικής στρατηγικής για τα σύνορα και θα εξεταστούν οι επιλογές συνεργασίας και ενίσχυσης των δυνατοτήτων διαχείρισης των συνόρων και καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία για την αποτελεσματική επιστροφή παράτυπων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων υπηκόων του Μάλι οι οποίοι επιχειρούν να διασχίσουν παράτυπα τα νότια σύνορα της Λιβύης, και να διατηρηθεί ο εκ του σύνεγγυς διάλογος με το Μάλι ως προεδρεύουσα χώρα της διαδικασίας του Ραμπάτ.

Τέλος σε ότι αφορά τη Σενεγάλη, Δεκέμβριο εγκρίθηκαν τέσσερα πρόσθετα έργα για τη Σενεγάλη στο πλαίσιο του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ, τα οποία αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, στην ενίσχυση της διαχείρισης της μετανάστευσης, στην επανένταξη των επιστρεφόντων μεταναστών και τη συμμετοχή της διασποράς, καθώς και στην ενίσχυση του αρχείου πληθυσμού. Προβλέπεται δε ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία σε καθημερινή βάση για την αναγνώριση και την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων. Έχουν πραγματοποιηθεί αποστολές παρακολούθησης για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική επιστροφή ταυτοποιηθέντων παράτυπων μεταναστών. Θα πρέπει να οριστικοποιηθούν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ της Σενεγάλης και του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και, βάσει των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί έως τώρα, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η συνεργασία σε άλλους τομείς, όπως είναι η διαχείριση των συνόρων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα