Έκθεση Delek: Στοιχεία για σχέδιο ανάπτυξης του «Αφροδίτη»

Άκρως αποκαλυπτική είναι η έκθεση, που η ισραηλινή εταιρεία Delek κατέθεσε στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, σε ό,τι αφορά στο σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Σύμφωνα με την έκθεση, σε ό,τι αφορά στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» προβλέπεται πλωτή μονάδα άντλησης και αποθήκευσης φυσικού αερίου, που είτε θα ενοικιαστεί μακροχρόνια ή θα αποκτηθεί ως ιδιόκτητη, καθώς επίσης και αγωγοί προς Κύπρο και Αίγυπτο.

Την ίδια στιγμή, στην έκθεση, στοιχεία της οποίας αποκαλύπτει ο «Φιλελεύθερος», καθορίζονται στόχοι περιφερειακών αγορών.

Ερωτηθείς για τα πιο πάνω, ο Πρόεδρος της Σχολής Ενέργειας UCLan, Σόλων Κασίνης, σημείωσε ότι «η χρήση πλωτής μονάδας για τον καθαρισμό του φυσικού αερίου, όπως θα βγαίνει από το κοίτασμα, είναι αναγκαία για ν’ αφαιρούνται υγροί υδρογονάνθρακες, υγρασία κι άλλες ακαθαρσίες, ώστε το φυσικό αέριο στη συνέχεια να διοχετεύεται καθαρό στις διασωληνώσεις που κατευθύνονται στην Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία.Τα δικαιώματα της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το συμβόλαιο ανάθεσης, σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία και αναμένεται να κυμαίνονται από 60 έως 83% των εσόδων.Το Σίγμα επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, η οποία, ερωτηθείσα για τα πιθανά έσοδα της Δημοκρατίας από την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ανέφερε ότι δεν έφτασε η ώρα γι’ αριθμολογία.«Είναι νωρίς, επί του παρόντος, να μιλάμε γι’ αριθμούς. Προχωράμε σταθερά με τους σχεδιασμούς μας, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε.Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχουμε ένα επιβεβαιωμένο κοίτασμα και όλες οι σοβαρές διεργασίες έχουν μπει σε μια καλή πορεία για την εκμετάλλευσή του».Όλα αυτά θα καθορίσουν και τις εμπορικές πτυχές και τα έσοδα για τη χώρα μας. Η έλευση φυσικού αερίου αναμένεται το 2019-2020.Συναφώς, ο κ. Κασίνης πρόσθεσε ότι «όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα και το πότε το φυσικό αέριο θ’ αξιοποιηθεί για να έχει η Κυπριακή Δημοκρατία έσοδα, εξαρτάται από τα προγράμματα και το τί θ’ αποφασιστεί μεταξύ των συμβαλλομένων μερών. Ελπίζω αυτό να γίνει σύντομα».

Keywords
Τυχαία Θέματα