Έκτακτη συνεδρία ΕΚΤ στη σκιά αυξημένης αβεβαιότητας

Έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ προγραμματίζεται για σήμερα, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, μετά το άκαρπο Eurogroup.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το Δ.Σ. της Ευρωτράπεζας θα εξετάσει νέο αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος

για παροχή έκτακτης ρευστότητας άνω των 3 δισεκ. ευρώ, μέσω του μηχανισμού ELA.

Το αίτημα της ΤτΕ για νέα στήριξη κατατέθηκε μόλις μια ημέρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξάνοντας το όριο στα 84,1 δισ.

Από τις αρχές τις εβδομάδας οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε ένα δισ. ευρώ ανήλθαν χθες οι εκροές καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα, ποσό που έσπασε όλα τα ρεκόρ στο μέτωπο των ημερήσιων εκροών για την περίοδο μετά την 20η Φεβρουαρίου, όταν η Αθήνα και οι πιστωτές συμφώνησαν την τετράμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, εντείνονται οι φόβοι πως οι εκροές θα συνεχιστούν με όλο και μεγαλύτερους ρυθμούς στο κλίμα αυξημένης αβεβαιότητας που θα επικρατεί έως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κατά τη σύσκεψη της ευρω-ομάδας ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, εξέφρασε αμφιβολίες για το αν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα, εν μέσω συρρίκνωσης της καταθετικής τους βάσης.

«Αύριο, ναι. Τη Δευτέρα, δεν ξέρω» φέρεται να απάντησε ο κ. Κερέ σε σχετικό ερώτημα του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το τηλεγράφημα του Reuters διαψεύστηκε από την ΕΚΤ.

Το δημοσίευμα διέψευσε κατηγορηματικά και ο ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης.

Νωρίτερα, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο, αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης ανέφεραν πως υπάρχει σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων, με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι αυτές οι τακτικές «είναι βούτυρο στο ψωμί των δανειστών που θέλουν να εκβιάσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα