Έκτακτη σύγκλιση ΣΑ ΟΗΕ για την Αφρίν

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα, μετά από αίτημα της Γαλλίας, για να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία, μετά την έναρξη των τουρκικών επιχειρήσεων στην επαρχία Αφρίν στα βόρεια της χώρας, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Κλάδος ελαίας» κατά των Κούρδων.

Η Γαλλία θ΄ ασκήσει πιέσεις, προκειμένου να επιτραπεί η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας δήλωσε ο Γάλλος

ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Οι "μονομερείς ενέργειες" των ΗΠΑ στη Συρία προκάλεσαν την αγανάκτηση της Τουρκίας, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι ΗΠΑ, εξάλλου, κάλεσαν τη σύμμαχό τους Άγκυρα να «επιδείξει αυτοσυγκράτηση» στη Συρία, να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές της επιχειρήσεις θα είναι περιορισμένης έκτασης και διάρκειας και σχολαστικά να αποφύγει το ενδεχόμενο να υπάρξουν θύματα από τον άμαχο πληθυσμό δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του State Department, Χέδερ Νάουερτ.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο και τον Ρώσο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα, προκειμένου να διατυπώσει την ανησυχία του για την κατάσταση.

Στο μεταξύ τουλάχιστον 11 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν στις επιδρομές, που εξαπέλυσε η τουρκική πολεμική αεροπορία στην Αφρίν, σύμφωνα με τον απολογισμό, που έδωσε στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Προηγούμενος απολογισμός των αεροπορικών πληγμάτων στο χωριό Τζαλμπάρα έκανε λόγο για 8 νεκρούς, μέλη της ίδιας οικογένειας, που είχε εκτοπιστεί από τη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα