Εκστρατεία Κομισιόν-EU-OSHA για ασφάλεια στο χώρο εργασίας

Διετή εκστρατεία για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας, δρομολογήσαν από τις Βρυξέλλες η Κομισιόν και ο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA), σε συνεργασία με την ολλανδική Προεδρία της ΕΕ.

Ο ακριβής τίτλος της εκστρατείας είναι «Ασφαλείς και υγιείς χώροι εργασίας για όλες τις ηλικίες», και έχει τους εξής 4 στόχους:

- την προώθηση της βιώσιμης απασχόλησης και της υγιούς γήρανσης από την έναρξη του εργασιακού βίου

- την υπογράμμιση της σημασίας της πρόληψης

κινδύνων καθ’ όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού βίου

- την υποστήριξη εργοδοτών και εργαζομένων (συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων) με την παροχή πληροφοριών και εργαλείων για τη διαχείριση της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας στο πλαίσιο της γήρανσης του εργατικού δυναμικού

- και την διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και ορθών πρακτικών.

Η εκστρατεία επικεντρώνεται στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) και στην ανάγκη προώθησης της βιώσιμης απασχόλησης και της υγιούς γήρανσης, ήδη από την έναρξη του επαγγελματικού βίου. Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις θα προστατεύουν την υγεία των εργαζομένων τους έως και μετά την ηλικία συνταξιοδότησης, καθώς επίσης και την παραγωγικότητα των ιδίων των επιχειρήσεων.

Η επίτροπος Thyssen υπογράμμισε την επικαιρότητα της θεματολογίας αυτής της εκστρατείας, αναφέροντας: «Σε μια χρονική στιγμή σημαντικών συζητήσεων σχετικά με το μελλοντικό τοπίο στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας στην ΕΕ, η παρούσα εκστρατεία είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών των χώρων εργασίας και των εργαζομένων στην Ευρώπη.

Οι χώροι εργασίας που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις, όσον αφορά την υγεία ενός εργατικού δυναμικού που γηράσκει, γίνονται πιο παραγωγικοί. Αυτό είναι καλό για τους εργαζομένους αλλά και για τις επιχειρήσεις.»

Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας των Κάτω Χωρών, Lodewijk Asscher, τόνισε την ανάγκη να καταστεί η αγορά εργασίας μας βιώσιμη για το μέλλον. «Η παρούσα εκστρατεία συμβάλλει σε αυτό. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους εργοδότες και τους εργαζομένους να επενδύσουν στην απασχολησιμότητα. Άλλωστε, η αξιοποίηση της δύναμης του ανθρώπου φέρνει πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα. Ενεργοποιεί τον άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας. Εν προκειμένω, ασφαλώς ισχύει η ρήση «από την κούνια έως τον τάφο».

Όσο πιο σύντομα ξεκινήσει κανείς, τόσο πιο μακροχρόνια υγεία και ζωτικότητα θα έχει, και τόσο καλύτερα θα μπορεί να αντιμετωπίζει τις αλλαγές. Επειδή τα επαγγέλματα του σήμερα μπορεί να μην υπάρχουν στο μέλλον ή μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά από τα σημερινά. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μην περιμένει κανείς μέχρι του σημείου αυτού, αλλά να προετοιμαστεί σωστά σε εύθετο χρόνο.»

Η Christa Sedlatschek, διευθύντρια του EU-OSHA, επεσήμανε την επιχειρηματική πλευρά της θεματολογίας της εκστρατείας: «Εστιάζοντας στη βιώσιμη απασχόληση καθ’ όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού βίου, μπορούν όχι μόνο οι εργαζόμενοι να προστατεύουν την υγεία τους, αλλά και οι επιχειρήσεις να αντλήσουν σημαντικά οφέλη.

Οι υγιείς εργαζόμενοι είναι παραγωγικοί και οι παραγωγικοί εργαζόμενοι είναι ζωτικής σημασίας για κάθε αποτελεσματική οργάνωση: πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση. Ως εκ τούτου, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία μεταξύ του EU-OSHA και των σημείων επαφής, των επίσημων εταίρων στην εκστρατεία και των εταίρων των μέσων ενημέρωσης, και τους ευχαριστούμε για όλες τις προσπάθειές τους σε προηγούμενες εκστρατείες. Προσμένουμε να συνεργαστούμε μαζί τους και πάλι τα επόμενα δύο έτη.»

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα