Έκρηξη βίας στη Σουηδία: Η «κουρδική αλεπού» και οι συμμορίες μεταναστών (vid)

Τον στρατό θέλει να κατεβάσει στους δρόμους ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα βίας στη χώρα, που μέσα σε έναν μήνα έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων.

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της χώρας κάλεσε σε συνάντηση τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και τον αστυνομικό επίτροπο της χώρας, σε μια προσπάθεια να ληφθούν αυστηρά μέτρα με την εμπλοκή του στρατού για την καταπολέμηση της βίας των συμμοριών μεταναστών που δρουν στη Σουηδία.

Ο πόλεμος στην εγκληματική συμμορία

Foxtrot και ο καταζητούμενος με το παρατσούκλι «κουρδική αλεπού»

Για την πρωτοφανή έκρηξη βίας τα σουηδικά ΜΜΕ θεωρούν ότι ευθύνεται η διάσπαση που έχει επέλθει στους κόλπους της εγκληματικής συμμορίας Foxtrot, με επικεφαλής τον διεθνώς καταζητούμενο Ράβα Ματζίντ, γνωστός με το παρατσούκλι «κουρδική αλεπού».

BREAKING:

Sweden’s largest opposition party, the Social Democrats, want the Swedish Army to be deployed against gangs.

Y-day, 2 men were shot to death &a 25-y-old woman was killed in a bombing of her apartment building

She was a neighbor of a gangster pic.twitter.com/YXcPgl1cWL

— Visegrád 24 (@visegrad24) September 28, 2023

Στη Σουηδία, ο Ματζίντ καταζητείται με κατηγορίες για εμπορεία ναρκωτικών και απόπειρες ανθρωποκτονίας. Διαφορετικές φατρίες στο εσωτερικό της συμμορίας έχουν έρθει σε σύγκρουση για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών.

Ο πόλεμος μεταξύ τους φαίνεται πως έχει ξεκινήσει καθώς πληθαίνουν τα χτυπήματα με εκρηκτικούς μηχανισμούς και αιματηρούς πυροβολισμούς, που αποτελούν πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στη χώρα.

«Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες, θα νικήσουμε τις συμμορίες»

Ο Σουηδός πρωθυπουργός αντέδρασε κατ' αυτόν τον τρόπο έπειτα από δύο διαφορετικά αιματηρά περιστατικά στην Στοκχόλμη και την Ουψάλα το τελευταίο 24ωρο. Στο πρώτο, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, σκοτώθηκε μια 20χρονη γυναίκα που ήταν περαστική από σημείο όπου ένοπλος άνοιξε πυρ, ενώ στο δεύτερο, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, σκοτώθηκε μια 25χρονη γυναίκα όταν εξερράγη βόμβα σε σπίτι στην Ουψάλα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς και δύο τραυματίστηκαν όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε ένα μπαρ στην περιοχή Σάντβικεν.

«Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για την Σουηδία. Μια 25χρονη γυναίκα πήγε για ύπνο χθες το βράδυ, ένα εντελώς συνηθισμένο βράδυ, αλλά δεν ξύπνησε ποτέ", δήλωσε ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον κατά την διάρκεια τηλεοπτικής δήλωσης. Και τόνισε: "Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες, θα νικήσουμε τις συμμορίες».

Για τον Κρίστερσον, που σχημάτισε κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας μετά τις περσινές εκλογές με την υποστήριξη των λαϊκιστών Σουηδών Δημοκρατών- που έχουν μια σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική- πρόκειται ουσιαστικά για μια προεκλογική δέσμευση.

Sweden's prime minister summoned the head of the armed forces and the police commissioner in a bid to stem gang violence, after the nation was rocked by a wave of brutal violence that has taken at least 11 lives in September alone https://t.co/6AJUNZq9Ah pic.twitter.com/6pkwyHgKJp

Reuters (@Reuters) September 29, 2023

Ο συνασπισμός του κέρδισε τις εκλογές και χάρη στη δέσμευσή του ότι θα σταματήσει η αυξανόμενη βία των συμμοριών. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει αναλάβει μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που δίνουν μεγαλύτερες εξουσίες στην αστυνομία και προβλέπουν σκληρότερη τιμωρία για εγκλήματα με όπλα.

Ο σημερινός πρωθυπουργός της Σουηδίας κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα προβλήματα βίας που ταλανίζουν την χώρα. "Είναι η ανεύθυνη μεταναστευτική πολιτική και οι αποτυχημένες πολιτικές ένταξης των μεταναστών που μας έφεραν εδώ", υποστηρίζει ο Κρίστερσον.

11 νεκροί μόνο τον Σεπτέμβριο

Οι 11 θάνατοι από πυροβολισμούς αυτόν τον μήνα καθιστούν τον Σεπτέμβριο τον πιο θανατηφόρο μήνα από τον Δεκέμβριο του 2019.

«Οι εγκληματικές συγκρούσεις στη Σουηδία αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και την ασφάλεια της χώρας», δήλωσε ο Επίτροπος της Εθνικής Αστυνομίας, Άντερς Θόρνμπεργ.

«Αθώοι δολοφονούνται και τραυματίζονται. Κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσα στην αστυνομία και μαζί με άλλους για να σταματήσουμε την εξέλιξη».

Νέοι έρχονται σε επαφή με συμμορίες για να διαπράξουν φόνους

Όλο και περισσότεροι νέοι εμπλέκονται στον πόλεμο των συμμοριών που συγκλονίζει τους τελευταίους μήνες τη Σουηδία, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας, μετά τις βιαιότητες που στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους μέσα σε 24 ώρες και έχουν προκαλέσει σοκ στη χώρα.

«Έχουμε μια κατάσταση στην οποία παιδά έρχονται τα ίδια σε επαφή με εγκληματικές συμμορίες» για να διαπράξουν φόνους, δήλωσε ο Άντερς Τόρνμπεργκ, ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Οι εγκληματίες είναι ανελέητοι», πρόσθεσε ο Τόρνμπεργκ, περιγράφοντας ένα καλολαδωμένο σύστημα, στο οποίο προσφεύγουν αυτοί οι τελευταίοι όταν θέλουν να σκοτώσουν αντιπάλους τους: καλούν εξωτερικά πρόσωπα, που είναι συχνά ανήλικα. «Τους παρέχουν τα όπλα και τους δίνουν τη διεύθυνση στην οποία θα επιτεθούν».

Συχνά τα θύματα είναι κι αυτά νέοι.

Διαβάστε επίσης: 

Σουηδία: Νέοι έρχονται σε επαφή με συμμορίες για να διαπράξουν φόνους

Σουηδία: Βγάζει στρατό στους δρόμους απέναντι στις συμμορίες μεταναστών (VID)

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, thetoc

Keywords
Τυχαία Θέματα