Εκλογές:Τα "σενάρια επιστημονικής φαντασίας"και ο Χριστόφιας

Με επίκεντρο την παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα στην επιτροπή Θεσμών της Βουλής, οι Εκπρόσωποι Τύπου των εκλογικών επιτελείων των υποψηφίων προέδρων για τις Προεδρικές 2018, "κονταροκτυπήθηκαν"¨στο Μεσημέρι και κάτι του Σίγμα.

Η Αννίτα Δημητρίου εκ μέρους του επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη, ξεκαθάρισε ότι ο λόγος που καθυστερεί η διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά στην οικονομική κρίση, είναι

κυρίως η πολυπλοκότητα του συγκεκριμένου ζητήματος και τίποτα περισσότερο.

Υπεραμύνθηκε του ότι υπάρχουν αρκετοί εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες οι οποίοι συνεισφέρουν στη διερεύνηση του θέματος αυτού ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί το έργο του Γενικού Εισαγγελέα.

"Το κούρεμα δεν έγινε επί Νίκου Αναστασιάδη, ούτε εκτελέστηκε επί Νίκου Αναστασιάδη, τα νομοσχέδια και η προεργασία έγινε επί Δημήτρη Χριστόφια, σε ότι αφορά το κούρεμα. Επί Δημήτρη Χριστόφια συμφώνησαν το bail in ως μέτρο εξυγίανσης των τραπεζών", δήλωσε με νόημα η Αννίτα Δημητρίου.

Επεσήμανε μάλιστα ότι κανένας δεν γνώριζε, ούτε η Βουλή ούτε κανένας άλλος.

Κάποιοι πρέπει να απολογηθούν στο λαό και να σταματήσουμε να παρερμηνεύουμε δεδομένα, συνέχισε. Επιχειρηματολόγησε υπέρ της πρώτης πρότασης την οποία απέρριψε η Βουλή λέγοντας ότι "Αυτό που εισηγήθηκε το eurogroup και όχι ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν μια φορολογία που αντιστοιχούσε σε τόκους δυο ετών, όπως απορρίφθηκε από τη βουλή, γι΄αυτό κάποιοι πρέπει να απολογηθούν".

Απέρριψε μάλιστα τον ισχυρισμό ότι ο κ. Ντράγκι είχε χαρακτηρίσει παράνομη την πρώτη πρόταση, η οποία δεν ήταν κούρεμα, ήταν φορολογία, όπως είπε η κα Δημητρίου.

Σε ερώτημα σχετικά με επιστολή που είχε αποστείλει ο Νίκος Αναστασιάδης στον Δημήτρη Χριστόφια το Νοέμβριο του 2012, η κα Δημητρίου ανέφερε ότι με την επιστολή αυτή, ο μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθιστούσε απόλυτα υπεύθυνο το Δημήτρη Χριστόφια όταν η ΕΚΤ έστελνε τελεσίγραφο στην Κεντρική Τράπεζα ότι αν δεν έμπαινε σε μνημόνιο η Κύπρος θα σταματούσε το ELA, γεγονός που απέκρυβαν από λαό και βουλή.

"Λάθος που τηρήσαμε αποχή τότε θα έπρεπε να ψηφίζαμε υπέρ", τόνισε.

"Σενάρια επιστημονικής φαντασίας"

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας, χαρακτήρισε τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη σε σχέση με το ζήτημα του κουρέματος.

Επεσήμανε ότι τα νομοσχέδια του Νιόβρη του 2012 αλλά και του Ιανουαρίου του 2013, ήταν νόμοι περί εξυγίανσης των τραπεζών, οι οποίοι είχαν ως βάση ευρωπαϊκές οδηγίες για διάσωση με ίδια μέσα και σε καμιά περίπτωση δεν υπήρχε πρόνοια για κούρεμα.

"Το κούρεμα το πρότεινε ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης και κανένας δεν τον εξανάγκασε να το κάνει", τόνισε με νόημα, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Ντράγκι από την ίδια νύχτα της πρώτης πρότασης για κούρεμα, είχε πει ότι η πρόταση δεν ήταν στο τραπέζι, καθώς κρίθηκε ως παράνομη και θα κλόνισε όλο το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη.

Ξεκαθάρισε ότι δεν νιώθει καμιά ανάγκη να απολογηθεί, απλά και μόνο γιατί ο ΔΗΣΥ χρησιμοποιεί σενάρια επιστημονικής φαντασίας για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, όπως είπε.

Έκανε, άλλωστε λόγο για δυο τεχνοκράτες, με τους οποίους τα "έβαλε", σύμφωνα με την ίδια, ο Νίκος Αναστασιάδης, σε σχέση με τους χειρισμούς τους στο ζήτημα αυτό, ενώ τώρα ο ένας είναι δίπλα στο Χάρη Γεωργιάδη και ο άλλος είναι υψηλόβαθμος λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών.

Κατηγόρησε το Νίκο Αναστασιάδη για προσπάθεια υποκλοπής της ψήφου του κυπριακού λαού, καθώς έλεγε ότι είχε εξασφαλίσει διακρατικά δάνεια και ότι δεν θα έκανε ποτέ κούρεμα, ενώ το μόνο που έκανε ήταν να βγει στην εξουσία και να "κουρέψει" τους καταθέτες.

Σε ερώτημα κατά πόσο υπήρχε άλλη λύση εκτός από το κούρεμα καταθέσεων, η κα Χαραλαμπίδου ξεκαθάρισε ότι Ιταλία και Ισπανία δεν δέχθηκαν κούρεμα, διεκδίκησαν και πέτυχαν πράγματα.

Δήλωσε μάλιστα εμφαντικά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώριζε πολύ καλά τα δεδομένα στην Οικονομία και αυτό φαίνεται, σύμφωνα με την ίδια, από την επιστολή που έστειλε στο Δημήτρη Χριστόφια με την οποία προειδοποιούσε για τον ELA. Πως γίνεται να προειδοποιείς για κάτι για το οποίο δηλώνεις άγνοια, διερωτήθηκε.

Συμπληρώνοντας τα όσα ανέφερε, η κα Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η διακυβέρνηση Χριστόφια είχε προχωρήσει σε συμφωνία για μνημόνιο, ωστόσο οι εταίροι μας δήλωναν ότι θα ήταν καλύτερα να αναλάβει η νέα κυβέρνηση και να προχωρήσουν σε μνημόνιο, έτσι ώστε η κυβέρνηση που θα εκλεγόταν να αναλάμβανε και την ευθύνη εφαρμογής του.

Μίλησε επίσης για κυβερνώσα βουλή επί διακυβέρνησης Χριστόφια, η οποία δεν άφηνε το Δημήτρη Χριστόφια να προωθήσει μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης.

"Η κυβέρνηση δεν έχει αίσθηση της ευθύνης και του μέτρου"

Η Άννα Κουκκίδου εκ μέρους του επιτελείου Νικόλα Παπαδόπουλου, τόνισε στις δηλώσεις της ότι η κυβέρνηση αλλά και ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχουν την αίσθηση της ευθύνης αλλά και του μέτρου, δεν αναλαμβάνουν ποτέ την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί για μια απόφαση που μονομερώς πήρε, υπονοώντας το κούρεμα καταθέσεων.

Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου του επιτελείου Νικόλα Παπαδόπουλου, αν εκλεγούν στην κυβέρνηση, θα κάνουν το προφανές, θα ενισχύσουν το θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα, τον οποίο όπως ξεκαθάρισε, πότε δεν έχουν αμφισβητήσεις. Επεσήμανε άλλωστε ότι θα πρέπει να υπάρχει και η πολιτική βούληση για να προχωρήσουν κάποια πράγματα. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει αν εκλεγεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος, θα είναι να ενισχύσει την ανακριτική ομάδα των 30 ατόμων για τη διαλεύκανση της υπόθεσης της οικονομίας, να ενισχυθούν από τεχνοκράτες και εμπειρογνώμονες με τεχνογνωσία και εξειδικευμένες γνώσεις.

Χαρακτήρισε αναξιόπιστο το Νίκο Αναστασιάδη και παρέθεσε δυο παραδείγματα για το ότι, σύμφωνα με το επιτελείο Παπαδόπουλου, ο Νίκος Αναστασιάδης είναι κακός διαπραγματευτής: "Πήγε στο eurogroup και είπε δεν έχουμε άλλη επιλογή, φορτισμένος, εκνευρισμένος με ξεσπάσματα, μόνος του αποφάσισε. Την ίδια πρακτική ακολούθησε και στο Crans-Montana σε σχέση με το Κυπριακό. Ο κ Αναστασιάδης αποφάσισε από μόνος του να αφαιρέσει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας, σε κυπριακό και οικονομία", επεσήμανε.

"Κουρέας ο Νίκος Αναστασιάδης"

Στην τοποθέτησή του ο Κωνσταντίνος Ζένιος, επεσήμανε τις βαρύτατες ευθύνες τόσο των δυο κυβερνήσεων αλλά και της αντιπολίτευσης σε σχέση με το ζήτημα της οικονομικής κρίσης.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη διάκριση των εξουσιών και ξεκαθάρισε ότι κανένας πρόεδρος δεν μπορεί να δίνει συγχωροχάρτι σε κανένα, όπως δεν μπορεί και να καλέσει κανένα ενώπιον του δικαστηρίου, αυτό είναι δουλεία του Γενικού Εισαγγελέα, επεσήμανε.

Επανέλαβε την πρόταση Λιλλήκα για νόμο σχετικά με την αστική ευθύνη όσων ασκούν εξουσία ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα κάτι που θεωρεί ότι θα βοηθήσει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον κ. Ζένιο, ο Νίκος Αναστασιάδης, πήρε τη λαϊκή εντολή γιατί είχε δεσμευτεί ότι είχε τις λύσεις για την κρίση, όχι μόνο δεν τις είχε αλλά απέτυχε και παταγωδώς, όπως είπε.

Η κυβέρνηση Χριστόφια ανέλαβε την πολιτική ευθύνη που της αναλογεί καθώς έχασε τις εκλογές και εξελέγη ο Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε.

Επί Νίκου Αναστασιάδη έγινε το κούρεμα, επί Νίκου Αναστασιάδη ήρθαν όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια και υιοθετήθηκαν με τη στήριξη του ΔΗΚΟ, τόνισε με νόημα.

Η τότε σύμπραξη Αβέρωφ-Παπαδόπουλου έχει μείνει στην ιστορία, δήλωσε.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα