Εκλογές:Νέο επίπεδο διαμάχης η "στρατιωτικοποίηση" Κυπριακού

Νέο πεδίο διαμάχης μεταξύ των εκλογικών επιτελείων των υποψηφίων Προέδρων, αυτό της στρατιωτικής ενίσχυσης και ενδυνάμωσης της Εθνικής Φρουράς και η διασύνδεση με το Κυπριακό. Όλα τα επιτελεία δίνουν αγώνα δρόμου προς την ολοκλήρωση όλων των διαδικαστικών λεπτομερειών αλλά και της ουσίας των θέσεών τους.

Με αφορμή την παρουσία των ελληνικών F16 στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, αλλά και την παρουσίαση της νέας στρατηγικής του Νικόλα Παπαδόπουλου για το Κυπριακό, που προϋποθέτει -μεταξύ άλλων- ενίσχυση της δύναμης της ΕΦ, έχει ξεσπάσει νέο πεδίο διαμάχης μεταξύ επιτελείων

και κομμάτων.

Άλλες οι προτεραιότητες Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτό το διάστημα θα έχει εξαιρετικά πιεσμένη ατζέντα, καθώς προετοιμάζεται για τη σημαντική 4η Σύνοδο των νοτίων κρατών της Ευρώπης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 10 Οκτωβρίου.

Επιπρόσθετα, στο Προεδρικό βρίσκονται εν αναμονή της δημοσιοποίησης της έκθεσης Γκουτέρες και ήδη κάνουν ενέργειες σε σχέση με το ζήτημα αυτό, όχι όμως σε σχέση με το περιεχόμενο, μιας και αυτό δεν επιδέχεται αλλαγών. Παράλληλα μετά τη δημοσιοποίηση, ο ΠτΔ ετοιμάζει την απαντητική επιστολή προς τον Αντόνιο Γκουτέρες και τα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ, σε σχέση με την έκθεσή Γκουτέρες για τις καλές υπηρεσίες στο Κυπριακό. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης αναμένεται στις 8 Οκτωβρίου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την εξαγγελία της υποψηφιότητας Αναστασιάδη, τη συγκρότηση του Επιτελείου, αλλά και την προετοιμασία του τελικού απολογισμού της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, η οποία θα γίνει κατά την εξαγγελία της υποψηφιότητας στο Προεδρικό Μέγαρο στις 14 Οκτωβρίου.

Πυρετώδεις διεργασίες για τη διαμόρφωση προγράμματος στο επιτελείο Μαλά

Στο ενδεχόμενο περαιτέρω στρατιωτικής ενίσχυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, απλά και μόνο για να εξυπηρετήσει σκοπούς Κυπριακού, πηγές από το επιτελείο Μαλά αναφέρουν ότι η "στρατιωτικοποίηση" του Κυπριακού δεν αποτελεί και δεν αποτέλεσε ποτέ επιλογή για τον Σταύρο Μαλά. Το Κυπριακό μπορεί και πρέπει να επιλυθεί στη βάση πολιτικής και διαπραγματεύσεων, αναφέρουν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, υπάρχουν κάποιες διαδικαστικές δυσκολίες, όπως για παράδειγμα η εξεύρεση κατάλληλων χώρων σε συγκεκριμένες περιοχές που να στεγάζουν τα κατά τόπους γραφεία των επιτελείων, κάτι που αναμένεται, ωστόσο, να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Τεχνοκράτες, εμπειρογνώμονες, αλλά και ο ίδιος ο Σταύρος Μαλάς συμμετέχουν σε συνεχείς και καθημερινές συνεδρίες, έτσι ώστε να διαμορφωθεί το τελικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα προτείνει ο Σταύρος Μαλάς εν όψει Προεδρικών Εκλογών.

Πηγές αναφέρουν ότι για τον σκοπό αυτό έχουν διαμορφωθεί διαφορετικές ομάδες τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων για κάθε θεματική, στις οποίες ο Σταύρος Μαλάς δίνει το δικό του στίγμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Οκτωβρίου, ενώ το Κυπριακό αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι του προγράμματος. Σε σχέση τώρα με την ανακοίνωση των ονομάτων των ατόμων που θα συμμετέχουν στο επιτελείο Μαλά, πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μαλάς δεν θεωρεί σκόπιμο να ανακοινωθεί κάτι πριν αρχίσει η διαδικασία συζήτησης σε προεκλογικό επίπεδο, σε σχέση με την κάθε θεματική ξεχωριστά. Σημαντικός παράγοντας, άλλωστε, σε σχέση με το στοιχείο αυτό, είναι το ότι ακόμα βρισκόμαστε εν αναμονή της εξαγγελίας Αναστασιάδη, αλλά και του επιτελείου του...

Οι άξονες των κινήσεων Μαλά

Σε τρεις άξονες κινείται ο Σταύρος Μαλάς το διάστημα αυτό. Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με την επαφή με τον κόσμο. Ήδη έχει επιδοθεί σε ένα συνεχή μαραθώνιο επαφών και συγκεντρώσεων, τόσο με μέλη και ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι το οποίο πρέπει να κερδίσει, αλλά και με ψηφοφόρους εκτός ΑΚΕΛ.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με συνεδρίες θεματικών επιτροπών και ομάδων τεχνοκρατών, με στόχο να γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις που να οδηγήσουν στις τελικές προτάσεις που θα κατατεθούν προς τον λαό.

Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με θεματικές ανά εβδομάδα, θεματικές οι οποίες ως στόχο θα έχουν την επαφή με γνώστες της κάθε θεματικής, επαφή με τον κόσμο, ο οποίος είναι άμεσα εμπλεκόμενος ή επηρεαζόμενος από τις θεματικές αυτές, αλλά και φορείς και ΜΚΟ.

Αυτή την εβδομάδα, για παράδειγμα, προτεραιότητα έχει ο Τομέας της Υγείας, με τον Σταύρο Μαλά να έχει συναντήσεις με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, με αιμοδότες στο Κέντρο Αιμοδοσίας Έγκωμης, αλλά και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με φορείς και ΜΚΟ που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι με τα θέματα υγείας.

Προώθηση της νέας στρατηγικής στο στρατόπεδο Νικόλα

Το βλέμμα στραμμένο στην ανάδειξη και την προώθηση της νέας στρατηγικής για την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κυπριακό, έχουν αυτό το διάστημα στο "στρατόπεδο" Νικόλα Παπαδόπουλου. Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο ότι "είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιεί κανείς ένα τόσο ολοκληρωμένο πλαίσιο για το Κυπριακό". Επιπρόσθετος στόχος, παράλληλα, είναι να αναδειχθεί η αποτυχημένη στρατηγική που ακολούθησε και ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μια στρατηγική που, όπως λένε, υποστήριξε και ο Σταύρος Μαλάς.

Σε σχέση με τις κατηγορίες ότι επιχειρούν να "στρατιωτικοποιήσουν" το Κυπριακό, ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι στόχος δεν είναι η "στρατιωτικοποίηση", αλλά το να επανέλθει η ΕΦ στο κανονικό επίπεδο που θα έπρεπε να είναι. Επισημαίνουν ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη υποβάθμισε σε τόσο μεγάλο βαθμό την Εθνική Φρουρά, που χρήζει άμεσα αναβάθμισης ο ρόλος και η κατάσταση.

Σε επίπεδο προεκλογικών διεργασιών, ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει ήδη ολοκληρώσει τα εγκαίνια των επιτελείων του σε όλες τις επαρχίες, ενώ συνεχίζει σε πυρετώδεις ρυθμούς τις συναντήσεις με οργανωμένα σύνολα και ψηφοφόρους για να ενημερώσει για τις θέσεις στο Κυπριακό, αλλά και σε άλλα ζητήματα.

"Δεν μπορούμε να αποκτήσουμε στρατιωτικά θέση ισχύος"

Στο επιτελείο Λιλλήκα, το βάρος το επόμενο διάστημα μετατίθεται σε επίπεδο κοινωνικοοικονομικών ζητημάτων, τα οποία, σύμφωνα με πηγή εντός του επιτελείου, είναι αυτά που ταλανίζουν καθημερινά τους πολίτες. Σε σχέση με το Κυπριακό, θεωρούν ότι οι θέσεις είναι λίγο πολύ γνωστές.

Όσον αφορά στο ζήτημα της "στρατιωτικοποίησης του Κυπριακού", στο επιτελείο Λιλλήκα θεωρούν ότι "δεν μπορεί να αποκτήσουμε θέση ισχύος σε στρατιωτικό επίπεδο, έναντι της Τουρκίας". Ωστόσο, θα πρέπει να κτίσουμε συμμαχίες και συνεργασίες σε γεωστρατηγικό επίπεδο, όπως αυτές με τη Γαλλία και όχι μόνο.

Επισημαίνουν ότι η Εθνική Φρουρά θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο στρατό.

Keywords
Τυχαία Θέματα