Εκλογές Γερμανία: Και τώρα, τι;

Με το αναμενόμενο αποτέλεσμα έριξαν αυλαία οι εκλογές της Γερμανίας. Η σιδηρά κυρία της Ευρώπης, η Άγκελα Μέρκελ επικράτησε του βασικού αντιπάλου της Μάρτιν Σουλτς και τώρα καλείται να επικυρώσει το μεγαλύτερο στοίχημα, την σύσταση νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

«Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έχουμε πίσω μας μια πολύ ιδιαίτερη κοινοβουλευτική περίοδο και πετύχαμε τον

στρατηγικό μας στόχο. Θα είμαστε επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

LIVE /Γερμανία:Σάρωσε η Μέρκελ - Μεγάλος νικητής η ακροδεξιά

Η εκλογική νίκη της Μέρκελ, με «εσανς» ήττας αφού κατέγραψε σημαντικές απώλειες, σημαδεύτηκε με διαδηλώσεις αφού για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο εισέρχεται στην γερμανική βουλή, ακροδεξιό κόμμα. «Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σκληρά στην αντιπολίτευση, αυτός ήταν και ο λόγος που μας ψήφισαν.

Το πρώτο που θα κάνουμε, είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος στην Μέρκελ. ..Έχουμε έρθει για να μείνουμε. Θα προσπαθήσουμε να αποδώσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε στους πολίτες», ανέφερε η εκπρόσωπος του ακροδεξιού κόμματος λίγη ώρα μετά το κλείσιμο των καλπών.

Από την άλλη, ο Μάρτιν Σούλτς, παραμένει στην ηγεσία του κόμματος και περνά στην αντιπολίτευση.

«Πικρή μέρα για τους Σοσιαλδημοκράτες. Δεν πετύχαμε το στόχο μας. Παρόλ' αυτά θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους προσπάθησαν και όσους μας ψήφισαν, που ήταν λιγότεροι απ' όσοι επιδιώκαμε.Αυτό που είναι στενάχωρο είναι η άνοδος της ακροδεξιάς. To SPD θα παραμείνει στην αντιπολίτευση», ξεκαθάρισε.

Ο άλλος απόηχος του αποτελέσματος

Από την άλλη, όπως μεταδίδει το AFP αλλά και η Guardian, από τον πολιτικό προσανατολισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θα εξαρτηθούν και οι μελλοντικές επιλογές της Γερμανίας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Τα διεθνή θέματα ήταν σχεδόν απόντα από την προεκλογική εκστρατεία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Θρονιασμένη στη σταθερότητά της, σε βαθμό που να αποκαλείται «μεγάλη Ελβετία», η Γερμανία θα είναι παρά ταύτα υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει σειρά διεθνών προβλημάτων σε έναν κόσμο αναστατωμένο εξαιτίας της παρουσίας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και λόγω του Brexit.

«Η Γερμανία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με αλλαγές που έρχονται από αλλού, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις έρχονται σε αντίθεση με τον παραδοσιακό προσανατολισμό της προς ανατολάς, αλλά και με την παραδοσιακή συμμαχία της με τις ΗΠΑ. Πρόκειται για μία απότομη αλλαγή», θεωρεί ο Ζαν-Ντομινίκ Τζουλιάνι, πρόεδρος του Ιδρύματος Robert Schuman.

Keywords
Τυχαία Θέματα