Έκκληση ΠτΔ για όποιον έχει πληροφορία για αγνοούμενους

Ο χαιρετισμός του ΠτΔ στην εκδήλωση των αγωνιστών του 1963-64

"Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Αποτίνουμε απόψε φόρο τιμής σε εκείνους, που με την ζωή τους πλήρωσαν την πίστη τους στην πατρίδα, σε εκείνους που χάθηκαν, ορίζοντας σε εμάς το χρέος να συνεχίσουμε να πιστεύουμε σε μία Κύπρο ελεύθερη, σε εκείνους, που αγωνίστηκαν χαράζοντας τον δρόμο της αρετής, για να έχουμε εμείς την ευκαιρία να οικοδομήσουμε μία χώρα σύγχρονη, δημοκρατική και ευημερούσα.

Είναι

η αποψινή εκδήλωση μία οφειλόμενη τιμή προς όσους αγωνίστηκαν στις αιματηρές συγκρούσεις του 1963-64 υπερασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία και την αξιοπρέπεια της,

Η χώρα μας μετά από αιώνες ξένης κατοχής και ως αποτέλεσμα του αγώνα της ΕΟΚΑ, απέκτησε το 1960 την ανεξαρτησία της.

Επρόκειτο για ένα τεράστιο επίτευγμα καθώς κάτω από την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι κύπριοι πολίτες αποκτήσαμε την δυνατότητα να ορίζουμε την τύχη μας, να αποφασίζουμε εμείς για το μέλλον μας.

Είναι όμως γεγονός πως δεν ξεκινούσαμε με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Οι συγκρούσεις του 1963-64, σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου με εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους και από τις δυο κοινότητες, αλλά και καταλυτικές συνέπειες στην πορεία του εθνικού μας θέματος.

Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Ελάχιστη πράξη χρέους η τίμηση των αγωνιστών του '63

Δεν είναι υπερβολή αν πούμε πως ο σπόρος της εισβολής του 1974 τέθηκε εκείνες τις μέρες του 1963-64 που η τουρκοκυπριακή κοινότητα παρακινούμενη από την Τουρκία ξεσηκώθηκε, οδηγούμενη σε κοινωνικό αποκλεισμό και γκετοποίηση της. Η ελληνοκυπριακή κοινότητα, κέρδισε στο πεδίο των μαχών, κατάφερε να επιβάλει την νομιμότητα αλλά επρόκειτο για μια Πύρρειο νίκη.

Οι συγκρούσεις του Δεκεμβρίου του 1963, οι οποίες κορυφώθηκαν στρατιωτικά στις αρχές Αυγούστου του 1964 με τους τουρκικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Επρόκειτο για μία οργανωμένη επίθεση, εναντίον της κυριαρχίας της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία απείλησε με αποτελμάτωση τη λειτουργία του κράτους.

Ως αποτέλεσμα του ένοπλου αγώνα που δόθηκε εκείνες τις μέρες, αλλά και της μεγάλης διπλωματικής μάχης που ακολούθησε, υπό την κάλυψη του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της ανάγκης καταφέραμε να διασφαλίσουμε μία ομαλή λειτουργία του κράτους μας.

Στις 4 Μαρτίου του 1964 υιοθετήθηκε ομόφωνα το καθοριστικό για τις περαιτέρω εξελίξεις στο Κυπριακό, ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο έδινε στην Κυβέρνηση της Κύπρου «την ευθύνη για τη διατήρηση και αποκατάσταση του νόμου και της τάξης, ζητούσε από αυτήν «να λάβει όλα τα επιπρόσθετα μέτρα που είναι απαραίτητα για τον τερματισμό της βίας και της αιματοχυσίας στην Kύπρο», και συνέστησε «τη δημιουργία, με τη συναίνεση της Kυβέρνησης της Kύπρου, μιας Eιρηνευτικής Δύναμης των Hνωμένων Eθνών στην Kύπρο».

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Ακόμη και μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον καταφέραμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ευημερίας στη χώρα μας. Πετύχαμε η Κύπρος όχι μόνο να είναι αναγνωρισμένη διεθνώς αλλά και να έχει ρόλο δυσανάλογο του μεγέθους της σε διεθνή Fora. Το δε επίπεδο ευημερίας κατέγραφε κατ΄ έτος αξιόλογη βελτίωση.

Αυτή την επιτυχία την οφείλουμε σε όσους εκείνες τις μέρες κράτησαν με τη ζωή, τον ηρωισμό και τον αγώνα τους, ανοικτή την δυνατότητα στο κράτος να παραμείνει αξιόπιστο και λειτουργικό.

Η απόδοση της οφειλόμενης τιμής, μέσα από εκδηλώσεις όπως η σημερινή αποτελεί ελάχιστη πράξη χρέους προς όσους αυτοβούλως υπερασπίστηκαν την ακεραιότητα της πατρίδας.

Έχοντας κατά νου τα γεγονότα που οδήγησαν στα γεγονότα του ’63-’64 και τα τραγικά αποτελέσματα που ακολούθησαν ένα στόχο οφείλουμε να θέσουμε ως κράτος, ως κοινωνία, ως πολιτική ηγεσία:

Να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά η χώρα μας να οδηγηθεί σε νέο αιματοκύλισμα. Να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά, να ντυθούν άνθρωποι στα μαύρα, να χαθούν οικογένειες, να στερηθούν παιδιά τους γονείς.

Η ύψιστη τιμή στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν τότε, είναι να κάνουμε καθημερινά ότι περνά από το χέρι μας ώστε να οικοδομήσουμε μία πατρίδα που δεν θα χρειάζεται νέους που θα δώσουν τη ζωή τους, αλλά ανθρώπους που θα εργάζονται για αυτήν και θα οικοδομούν καθημερινά μία χώρα καλύτερη για όλους μας.

Μία πατρίδα, όπου όλοι οι κάτοικοί της θα εργάζονται για την πρόοδο και την προοπτική, για να κάνουν αυτό το κομμάτι γης ένα παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης και προκοπής.

Μια ανοικτή πληγή της περιόδου του 63-64 είναι και αυτή που αφορά τους αγνοούμενους και των δύο κοινοτήτων. Θέλω να αδράξω σήμερα την ευκαιρία και να απευθύνω μία έκκληση προς όσους είναι δυνατόν να έχουν οποιαδήποτε πληροφορία, για αγνοούμενους, να μη διστάσουν.

Να μην αφήσουν άλλο χρόνο να περάσει και να δώσουν τις πληροφορίες τους στις Αρχές προκειμένου να κάνουμε όλα εκείνα τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να διαλευκάνουμε την τύχη των ανθρώπων αυτών.

Αποδίδοντας σήμερα τιμή σε όλους όσοι αγωνίστηκαν στα αιματηρά γεγονότα της περιόδου 1963-64 αλλά και όλους τους ήρωες των εθνικών αγώνων της πατρίδος μας, εκπληρώνουμε μόνο σε ένα συμβολικό μέρος το χρέος που έχουμε έναντι τους.

Η οφειλή μας είναι έναντι της πατρίδας και ο αγώνας τους μας δείχνει το δρόμο της ενότητας προκειμένου να πετύχουμε το στόχο του τερματισμού της απαράδεκτης τουρκικής κατοχής και της επανένωσης της πατρίδος μας.

Θέλουμε η πατρίδα που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές να έχει γερά θεμέλια. Θεμέλια συνεργασίας με όλους, θεσμούς υγιείς και αποτελεσματικούς που θα σας διασφαλίζουν ένα σίγουρο μέλλον σε μία ευημερούσα χώρα με ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, είναι απαραίτητο αν φέρουμε σε πέρας την μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού.

Καταβάλαμε και καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σύνοδο στο Κραν Μοντανά, στην οποία θέσαμε ευθέως για πρώτη φορά τα θεμελιώδη θέματα των αναχρονιστικών εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Τα αποτελέσματα, είναι γεγονός πως μας απογοήτευσαν. Δεν πρόκειται όμως να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Έχω ήδη ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη πάντοτε να προχωρήσει σε αυτά που απέτυχαν να διασφαλίσουν οι συμφωνίες του ‘60. Από τη μια τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους και από την άλλη τέτοιων συνθηκών που επέτρεπαν την επιρροή των εγγυητριών δυνάμεων να διασαλεύει και την έννομη τάξη και τη γενικότερη ομαλότητα της λειτουργίας του κράτους.

Η αποφασιστικότητα μας να επανέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να θωρείται δεδομένη,

Όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες που να φέρουν ένα κράτος απόλυτα ταυτισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ενώ την ίδια ώρα να διασφαλιστούν η βιωσιμότητα και η λειτουργικότητα.

Έχω διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι προκειμένου να υπάρξει νέα σύνοδος για την Κύπρο θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για να μην αντιμετωπίσουμε τα όσα παρά τις υποσχέσεις, τις υποδείξεις, την ελπίδα που άφηναν κάποιοι τρίτοι να νοηθεί θα έχουμε και πάλι να αντιμετωπίσουμε, δηλαδή την τουρκική αδιαλλαξία που επέμενε στη διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων και στρατιωτικής βάσης το βόρειο τμήμα της χώρας με εσαεί παρουσία τουρκικών στρατευμάτων,

Επανάληψη τω γεγονότων του 63-64 που κανένας δεν επιθυμεί. Η θέση μας για ειρηνική συμβίωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μόνο μέσα από τον αλληλοσεβασμό των δικαιωμάτων του συνόλου του λαού, δεν υπάρχουν προνομιούχες και μη κοινότητες. Υπάρχουν δύο κοινότητες, ένας λαός που πρέπει να αποφασίζουν για την τύχη αυτού του κράτους και αν είναι κάτι που χρωστούμε σε αυτούς που έδωσαν για να διασωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι να γνωρίζουμε τα όρια μέσα στα οποία θα κινηθούμε προκειμένου να πετύχουμε την ειρήνη και τις συνθήκες για ένα σίγουρο μέλλον για τις νέα γενιές,

Θέλω να ελπίζω ότι η επόμενη φάση βρει την Άγκυρα να συνειδητοποιεί το πόσο ωφέλιμη θα ήταν μια λύση στην Κύπρο για τους Τουρκοκύπριους και για την ίδια.

Αισθάνομαι βαρύ το χρέος έναντι σας, έναντι των ανθρώπων που αγωνίστηκαν. Η αποψινή εκδήλωση και η απόδοση τιμών συνιστά την συμβολική πράξη εκ μέρους του κράτους αναγνώρισης εκείνου του αγώνα.

Είναι ακόμη και μία πράξη εκ μέρους μου που δηλώνει πως το κράτος θα είναι δίπλα σας στον βαθμό που εσείς το χρειάζεστε ως μία ελάχιστη ανταπόδοση των σπουδαίων που εσείς και οι άνθρωποι σας προσφέρατε στην πατρίδα.

Προκειμένου να φέρουμε σε πέρας την αποψινή εκδήλωση, αξιοποιήσαμε όλα τα διαθέσιμα αρχεία που είχαμε. Δυστυχώς όμως στην πορεία διαπιστώσαμε πως υπήρχαν κάποιες ελλείψεις.

Αξιοποιήσαμε έτσι την εκδήλωση μας προκειμένου να διαμορφώσουμε το πλήρες αρχείο των αγωνιστών του 63-64, όπως άλλωστε το οφείλουμε στην ιστορία.

Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι αγωνιστές δυνατόν να μην είναι απόψε μαζί μας. Θέλω όμως να είναι όλοι βέβαιοι πως πολύ σύντομα, θα πραγματοποιήσουμε μία δεύτερη εκδήλωση για να τιμήσουμε όσους απόψε δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε και τους οφείλουμε αυτή την αναγνώριση.

Η πράξη σήμερα είναι το ελάχιστο σε εσάς και το μεγίστη σε εμάς να τιμήσουμε με έργα αυτό που εσείς μας παραδώσατε, μια Κυπριακή Δημοκρατία που έχει το κύρος και αγωνίζεται για να δει ολόκληρη την πατρίδα απαλλαγμένη από την κατοχή. Εύχομαι σύντομα να είμαστε σε θέση να διακριβώσουμε την τύχη των αγνοουμένων μας για να μπορούμε να νιώθουμε ότι πράξαμε στο ακέραιο το καθήκον μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα