Εκατοντάδες παράνομα γυμναστήρια στην Κύπρο

Σωρεία παρανομιών σε γυμναστήρια και σχολές γυμναστικής κατέγραψε ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ) και απέστειλε στον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της πλέον η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρουν ότι μέχρι τις 12 Μαΐου, από τα 755 γυμναστήρια, μόνο τα 11 είχαν άδεια λειτουργίας. Επιπλέον, οκτώ από αυτά έχουν την άδεια τους μεν εγκεκριμένη, ωστόσο αναμενόταν η καταβολή των τελών, ενώ υπό εξέταση βρίσκονταν οι αιτήσεις 85 γυμναστριών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», οι επιθεωρητές του ΚΟΑ κατέγραψαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και 133 γυμναστήρια εντός ξενοδοχείων, εκ των οποίων μόνο τα 19 διαθέτουν άδεια λειτουργίας, ενώ για άλλα 18 η αίτηση τους τελεί υπό εξέταση.

Από το νομικό σύμβουλο του ΚΟΑ, κατά τη διάρκεια του 2016, καταχωρίστηκαν στα Επαρχιακά Δικαστήρια μόλις 49 υποθέσεις γυμναστηρίων που λειτουργούσαν παράνομα, σε σύγκριση με 54 που καταχωρίστηκαν το 2015. Όσον αφορά πόσες από τις υποθέσεις τελικά έφτασαν στο δικαστήριο και δικάστηκαν το 2016, αυτές ήταν μόνο 14, σε σύγκριση με 60 το 2015.

Η παρανομία στην οποία προχωρούν όλο και περισσότερα γυμναστήρια, φαίνεται ότι δεν σταματά ακόμα και μετά τα νομικά μέτρα που λαμβάνονται εις βάρος των παρανομούντων, με τους ιδιοκτήτες που καταδικάστηκαν να ανέρχονται στους 184.

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, οι λόγοι που συμβαίνουν τα παραπάνω, έχουν να κάνουν με τις ποινές που δεν είναι αποτρεπτικές, σε σχέση με τα έσοδα που αποκομίζουν τα γυμναστήρια λειτουργώντας παράνομα (μέχρι 6 μήνες φυλάκισης και μέχρι 854 ευρώ πρόστιμο), με το ότι τα γυμναστήρια δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την κατάλληλη πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής, την έλλειψη των απαιτούμενων χώρων στάθμευσης, άλλα πολεοδομικά προβλήματα, καθώς και με την αλλαγή της χρήσης του κτιρίου σε σχολή γυμναστικής.

Εξάλλου, στην έκθεση που δημοσίευσε πριν από μερικές ημέρες η Ελεγκτική Υπηρεσία, ο ΚΟΑ καλείται να αξιολογήσει την κατάσταση και να λάβει μέτρα, όπως η αύξηση των προστίμων, καθώς και τη διαδικασία «Name and Shame», δηλαδή τη δημοσίευση των ονομάτων των γυμναστηρίων, ώστε οι πολίτες να μπορούν να προστατευτούν. Τέλος, προτείνει την τροποποίηση των σχετικών κανονισμών για την επανέκδοση αδειών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΑ έχει δηλώσει ότι οι εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή εξετάζονται καταλλήλως για τη λήψη αποφάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα