Έιντε: Συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε στο Μοντ Πελεράν 3

"Θα συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Μοντ Πελεράν 3 και στη προηγούμενη σύγκληση της Διάσκεψης στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου, ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλός του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Σε συνέντευξη Τύπου, στο Παλάτι των Εθνών, ο κ.Έιντε ξεκαθάρισε ότι δεν θα παρουσιάσουν Κοινό Έγγραφο, καθώς πέραν της μιας πλευράς είχαν αντιδράσεις και παρατηρήσεις σε σχέση με το προσχέδιο που καταθέσαν τα Ηνωμένα Έθνη. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η διαδικασία

της διαμόρφωσης αυτού του προσχεδίου του έδωσε τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσει πολλά από τα ζητήματα που υπάρχουν προς διαβούλευση και διαπραγμάτευση. Ας μην υποτιμήσει κανείς, είπε, τη διαδικασία αυτή, της σύνταξης του προσχεδίου.

Συνέχισε λέγοντας ότι εκτός από το σημείο που έμειναν στον Μοντ Πελεράν 3, θα μοιραστούν στη διαδικασία αυτή και νέες ιδέες που υπάρχουν από τα εμπλεκόμενα μέρη, μετά τη Διάσκεψη της Γενεύης και του Μοντ Πελεράν 3. Επεσήμανε ότι η Διάσκεψη ανήκει στις πλευρές και αυτές θα πρέπει να το κατανοήσουν αυτό και να δείξουν την απαραίτητη βούληση για αποτελέσματα.

Ξεκαθάρισε ότι στόχος της Διάσκεψης δεν είναι άλλος από την επίλυση όλων των εκκρεμούντων ζητημάτων. Τα Ηνωμένα Έθνη, επιδιώκουν στρατηγική συμφωνία σε σχέση με τα κεφάλαια Εδαφικού, Περιουσιακού και Διακυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε ως αναγκαία την πρόοδο στο κεφάλαιο Ασφάλειας-Εγγυήσεων, για την ολική επίλυση του Κυπριακού.

Χαρακτήρισε το εγχείρημα αυτό ως πολύ δύσκολο και επεσήμανε ότι χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά η οποία θα πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης. Οι αφετηρίες των δυο πλευρών σε επίπεδο θέσεων, έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, τόνισε, ωστόσο οι συμβιβασμοί γίνονται κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης και όχι πριν από αυτή, ανέφερε. Προϊδέασε μάλιστα για πολύωρες συναντήσεις για μεγάλες σε διάρκεια μέρες και δύσκολες διαβουλεύσεις.

Σε σχέση με τη διαδικασία επεσήμανε ότι θα γίνεται παράλληλα σε δυο τραπέζια διαπραγμάτευσης, τα οποία θα λειτουργούν ξεχωριστά αλλά αλληλένδετα όπως είπε, καθώς από τη μια η Ελλάδα για παράδειγμα, δεν θέλει να εμπλακεί στα εσωτερικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, ενώ οι Κύπριοι θεωρούν ότι όλα τα θέματα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα στηρίξουν τη διαδικασία όσο περισσότερο μπορούν, το ίδιο και Οικονομικοί φορείς,ανέφερε, ωστόσο, δεν μπορούμε εμείς να πάρουμε τις αποφάσεις ούτε να λύσουμε το Κυπριακό. Αυτό μόνο τα εμπλεκόμενα μέρη μπορούν να το πετύχουν, επεσήμανε με νόημα. Έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική Διάσκεψη, ενώ μίλησε για την καλύτερη και για μια μοναδική ευκαιρία για λύση και θα είναι πολύ λυπηρό αν η ευκαιρία αυτή πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων. Μόνο αν όλοι επιδείξουν την απαραίτητη βούληση, ηγεσία, εμπιστοσύνη, δημιουργικότητα, μόνο τότε θα βρούμε λύση σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα που διχάζει τις δυο κοινότητες τόσα χρόνια, ανέφερε.

Αναφέρθηκε επίσης στο ότι η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν θα πρέπει να είναι απειλή για την άλλη πλευρά.

Απέφυγε να δώσει έμφαση στο τι θα γίνει σε ενδεχόμενη αποτυχία της Διάσκεψης, ενώ προτίμησε να επικεντρωθεί στο τι θέλουν να επιτύχουν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης.

Σε σχέση με τη διάρκεια της Διάσκεψης, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, ωστόσο για πρακτικούς λόγους και μόνο, έθεσαν ως ημερομηνία τις 7 Ιουλίου. Δεν απέκλεισε να ολοκληρωθεί η Διάσκεψη, είτε πριν από αυτή την ημερομηνία είτε μετά από αυτή.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων θα βρίσκονται στο ελβετικό θέρετρο, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ ακόμα και όταν αναχωρήσουν θα έχουν εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους οι οποίοι θα συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση. Στο Crans-Montana θα βρίσκεται από σήμερα και η Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ αύριο καταφθάνει και ο Φρανς Τίμμερμανς.

Απόψε θα πραγματοποιηθεί δείπνο εργασίας στο οποίο θα επιχειρηθεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν τα πράγματα και οι διαδικασίες εντός της Διάσκεψης.

Σε ερώτημα δημοσιογράφου ο κ. Έιντε χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για την Κύπρο ότι δεν υπάρχει βια μεταξύ των πλευρών, ωστόσο, υπάρχει ένταση, είπε και στρατοί που είναι παραταγμένοι ο ένας απέναντι στο άλλον. Όλοι γνωρίζουν ότι μπορεί υπό μια έννοια η ζωή να συνεχίζεται, ωστόσο το στάτους κβο δεν είναι εξασφαλισμένο, με τις αλλαγές που γίνονται σε όλο τον κόσμο και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει επιπρόσθετο κίνητρο για τις πλευρές έτσι ώστε να προχωρήσουμε προς τη λύση.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Έιντε επεσήμανε ότι χάθηκαν αρκετοί μήνες για μια κρίση η οποία προέκυψε, που δεν αφορούσε άμεσα τις διαπραγματεύσεις, αλλά τις επηρέασε σε μεγάλο βαθμό. Μετά από την κρίση αυτή, η εμπιστοσύνη είχε χαθεί, τόνισε.

Στις 17 του Μάη οι ηγέτες εξέφρασαν τη βούληση να προσπαθήσουν να συναντηθούν εκ νέου σε μια Διάσκεψη, ωστόσο δεν συμφώνησαν στο πως θα μπορούσε αυτό να γίνει εφικτό. Ο Αντόνιο Γκουτέρες τους κάλεσε στις 4 Ιουνίου και εκεί ξεκαθάρισε το πως θα πάμε σε διάσκεψη και οι ηγέτες ζήτησαν να συγκληθεί εντός Ιουνίου. Την αμέσως επόμενη εβδομάδα, μετά από διαβούλευση με όλες τις πλευρές καθορίστηκε όπως είπε και η ημερομηνία για τις 28 Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα