Έιντε: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στο Κυπριακό

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο» τόνισε ο Έσπεν Μπάρθ Έιντε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Την Τετάρτη θα γίνει η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί μετά από λίγο καιρό αποχής από το τραπέζι των συνομιλιών.

“Είναι βασικά η συνάντηση που ιδανικά θα είχαμε πριν 13 ημέρες. Όμως είμαι ευτυχής να πω ότι συνάντησα και τους δύο ηγέτες σήμερα και άκουσα πως και πάλι έχουν επαναδεσμευθεί στον κοινό τους στόχο, που είναι όχι μόνο η εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό, αλλά να προσπαθήσουν να την βρουν το 2016”, δήλωσε ο Έιντε.

Υπάρχει

κοινή παραδοχή και από τους δυο ηγέτες, σύμφωνα με τον κ. Έιντε, ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και θα πρέπει να σχεδιαστούν οι επόμενες εβδομάδες και μήνες, με τον καλύτερο τρόπο για να λυθεί το κυπριακό.

Στη συνάντηση της Τετάρτης, οι δυο ηγέτες, σύμφωνα με τον κ. Έιντε, θα συζητήσουν το πού βρισκόμαστε, θα ρίξουν μια συνολική ματιά σε όλα όσα έχουν επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο, πού είμαστε κοντά και ποια είναι τα βασικά εκκρεμή ζητήματα και στη συνέχεια θα σχεδιάσουν τις επόμενες εβδομάδες με τέτοιο τρόπο που μπορούν να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα στο υψηλότερο επίπεδο.

Αυτό καταδεικνύει σύμφωνα με τον κ. Έιντε, ότι οι ηγέτες είναι τώρα έτοιμοι να αναλάβουν ακόμη πιο άμεσο έλεγχο αυτού του θέματος.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για τον καθορισμό τρίπτυχου για συγκλίσεις, συναντιλήψεις και διαφορές στις συνομιλίες και γιατί χρειάζεται κάτι τέτοιο να διασαφηνιστεί τώρα, ο Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε ότι υπάρχουν εκατοντάδες σελίδες όπου υπάρχουν πολλά μαύρα σημεία (συγκλίσεις), κάποια μπλε (ε/κ θέσεις) και άλλα κόκκινα (τ/κ θέσεις) όπου δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία των θέσεων των πλευρών.

Η ιδέα, εκτίμησε, του Προέδρου Αναστασιάδη είναι όχι να αντικαταστήσει τον τρόπο αυτό, διότι θα συνεχίσουν στις συνομιλίες να χρησιμοποιούν τον κώδικα χρωμάτων (colour code), αλλά να έχουν μια κοινή ανάγνωση σε συνολικό επίπεδο και δεν είναι μια εναλλακτική διαδικασία. “Είναι απλά μια δυνατότητα για τους ηγέτες να δουν τη μεγάλη εικόνα μαζί, που είμαστε συνολικά”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα