Σε ζώνη υψηλού κινδύνου θα θέσει την Κύπρο το Brexit

Στην κόψη του ξυραφιού η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Οι δημοσκοπήσεις βαδίζουν σε τροχιά αλλεπάλληλων ανατροπών, καθιστώντας δύσκολες έως και ανέφικτες τις όποιες προβλέψεις. Η αβεβαιότητα, ωστόσο, θέτει σε κατάσταση επαγρύπνησης την ΕΕ και τις διεθνείς αγορές, οι οποίες δείχνουν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν μια πιθανή έξοδο της χώρας. Η Κύπρος, τηρεί στάση αναμονής, επιχειρώντας να προσμετρήσει τις επιπτώσεις.

Με κινούμενη

άμμο μοιάζει η βρετανική κοινή γνώμη δύο μόλις βδομάδες πριν από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για έξοδο ή παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών προσδίδουν μια νέα δυναμική στη Σχολή του Brexit , η κατάσταση ωστόσο παραμένει ρευστή με την αδιευκρίνιστη ψήφο να διαδραματίζει ρόλο καταλύτη.

Αν και τα προηγούμενα 24ωρα το ποσοστό των Βρετανών, που δήλωναν ότι επιθυμούν έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ αυξήθηκε με το άνοιγμα της ψαλίδας να φθάνει μέχρι και τις 5 εκατοστιαίες μονάδες, εντούτοις νέα χθεσινή δημοσκόπηση έδωσε και πάλι οριακό προβάδισμα στην αναμονή.

Η τελευταία δημοσκόπηση διαφοροποιεί αναπόφευκτα τον μέσο όρο των τελευταίων δημοσκοπήσεων με το 51% των Βρετανών να τάσσεται υπέρ της παραμονής και το 49% υπέρ της εξόδου.

Η "κάλπη" των πρακτορείων στοιχημάτων

Tα πρακτορεία στοιχημάτων δίδουν μια κάπως διαφοροποιημένη εικόνα, ίσως και πιο αξιόπιστη, καθώς στα στοιχήματα δεν υπάρχει αδιευκρίνιστη ψήφος. Ο τρόπος με τον οποίο κινούνται όσοι στοιχηματίζουν, βρίσκεται, μάλιστα και κάτω από το μικροσκόπιο των αγορών και των αναλυτών. Σήμερα, για παράδειγμα οι τζογαδόροι σε ποσοστό 57,12% στοιχημάτισαν ότι η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ, ενώ ποσοστό 42,88% "επένδυσε" τα χρήματα του στην επιλογή του Brexit.

Η Βρετανία διχάζεται...

Ανεξαρτήτως, πάντως, των δημοσκοπήσεων ή ακόμα και του ίδιου του αποτελέσματος που θα προκύψει από το δημοψήφισμα της 23ης Ιούνιου, η βρετανική κοινωνία είναι διχασμένη, γεγονός το οποίο πυροδοτεί ανησυχίες και για πολιτική κρίση, η οποία δεν αποκλείεται να αλλάξει και τον κομματικό χάρτη της χώρας. Το κόμμα των Συντηρητικών είναι διασπασμένο, με βουλευτές του να αποσκιρτούν και να καταλήγουν στο UKIP, το κόμμα της Αντιευρωπαϊκής Δεξιάς. Την ίδια ώρα τίθεται εν αμφιβόλω η σταθερά του δεύτερου παραδοσιακού κομματικού πόλου.

Η Κύπρος στην κορυφή της επικίνδυνης ζώνης

Οι κίνδυνοι από την πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας, είναι ανυπολόγιστοι όχι μόνο για την ίδια τη χώρα αλλά και για τις χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με έρευνα της Global Counsel https://www.global-counsel.co.uk/sites/default/files/special-reports/downloads/Global%20Counsel_Impact_of_Brexit.pdf, η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις χώρες με τους υψηλότερους κινδύνους. Συγκεκριμένα, περισσότερο εκτεθειμένη είναι η Ολλανδία με βαθμό έκθεσης 28, η Ιρλανδία με βαθμό έκθεσης 25 και ακολουθεί η Κύπρος με 23.

Σύμφωνα με την Global Counsel, οι 10 πιο εκτεθειμένες χώρες στην Ε.Ε. είναι:


Ανησυχίες για την πορεία των ομολόγων

Παρά το γεγονός ότι οι αγορές βρίσκονται ακόμη σε αχαρτογράφητα νερά, εντούτοις οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι σε περίπτωση Brexit θα πληγούν τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να παρέμβει θεραπευτικά και να αγοράσει ομόλογα αυτών των χωρών (π.χ. Πορτογαλίας, Ελλάδας κ.λ.π), ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να συμβεί με την Κύπρο, η οποία έχει βγει από το μνημόνιο και δεν βρίσκεται ακόμη σε μη επενδυτική βαθμίδα. Ο υπουργός Οικονομικών θα κληθεί για άλλη μια φορά να δώσει ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς θα είναι δύσκολη η έξοδος στις αγορές για εξασφάλιση χρηματοδότησης της χώρας.

Μεγάλη είναι, βεβαίως, η συζήτηση που γίνεται και για το που θα κυμανθούν τα επιτόκια σε περίπτωση εξόδου. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν οι χώρες της περιφέρειας, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, στις οποίες εξ ανάγκης θα καταγραφεί αύξηση των επιτοκίων.

Μοναδική σταθερά για τους παρατηρητές των αγορών αποτελεί η ισοτιμία της στερλίνας, η οποία τα τελευταία 24ωρα δέχθηκε πιέσεις κυρίως λόγω των δημοσκοπήσεων, οι οποίες έδιδαν προβάδισμα στο Brexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα