Εικόνα διάλυσης στα νοσοκομεία…

Στα όριά τους οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΔΥ, που θα επιλαμβάνονται μόνο σοβαρών περιστατικών
Χθες το Υπουργικό αποφάσισε την παραπομπή ασθενών που ήταν προγραμματισμένοι για χειρουργική επέμβαση στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ωστόσο, ο τρόπος παραπομπής προκαλεί την αντίδραση της ΠΑΣΥΚΙ

Επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια, συνεπεία της επ’ αόριστον απεργίας των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΝΟ (1.950 περίπου). Μάλιστα, χθες, οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΔΥ, που παραμένουν στο καθήκον και καλούνται να διαχειριστούν

την κατάσταση, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι θα θρηνήσουμε θύματα. Σε χθεσινή συνεδρία που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, κάλεσαν το Υπουργείο Υγείας να λάβει δραστικά μέτρα, ενώ εξετάστηκε και το κατά πόσο θα κατέλθουν σε απεργία. Οι απόψεις, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν διιστάμενες και τελικά αποφασίστηκε να συνεχίσουν κανονικά τη δουλειά τους, ελπίζοντας ότι το Υπουργείο Υγείας θα δράσει άμεσα για να επανέλθει η τάξη στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Μάλιστα, οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΔΥ κατηγορούν το Υπουργείο Υγείας ότι δεν εφάρμοσε το σχέδιο που είχε συμφωνηθεί πριν από την έναρξη της απεργίας από την ΠΑΣΥΝΟ. Εξάλλου, πριν από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού Πρόδρομος Αργυρίδης ανέφερε πως από σήμερα οι νοσηλευτές θα επιλαμβάνονται μόνο σοβαρών περιστατικών, κάτι που αναμένεται πως θα πράξουν και οι κυβερνητικοί γιατροί, ενώ μη σοβαρά περιστατικά θα μένουν στην αναμονή για πολλές ώρες.

Η απόφαση του Υπουργικού
Πάντως, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των προβλημάτων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες όπως όλοι οι ασθενείς που ήταν προγραμματισμένοι για χειρουργική επέμβαση και τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στις λίστες χειρουργείων από τις 15 Μαρτίου, δηλαδή ημέρα έναρξης της απεργίας των νοσοκόμων, θα αποσταλούν στον ιδιωτικό τομέα για να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις. Όπως εξήγησε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, «η επιλογή του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου παραπομπής θα γίνεται από τον Διευθυντή Κλινικής και θα επικυρώνεται από τον Διευθυντή του Νοσοκομείου.

Οποιαδήποτε παράκαμψη παραπομπής σε συγκεκριμένο ιδιωτικό νοσηλευτήριο θα πρέπει να δικαιολογείται επαρκώς από τον Διευθυντή της παραπέμπουσας Κλινικής». Με αφορμή την εν λόγω απόφαση, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα ευρεία σύσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, υπό τη διεύθυνση της Γενικής Διευθύντριας, του Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και του Διευθυντή των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, στην παρουσία όλων των Διευθυντών των επαρχιακών δημόσιων νοσηλευτηρίων και των προϊσταμένων νοσηλευτών των νοσοκομείων.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης ανέφερε ότι «δοθήκαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις και διευκρινίσεις, και εξηγήθηκε περαιτέρω ο τρόπος διαλογής και παραπομπής στον ιδιωτικό τομέα όλων εκείνων των περιστατικών, τα οποία είναι προγραμματισμένα ή ήταν προγραμματισμένα από την έναρξη της απεργίας και εντεύθεν, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι εκείνοι οι ασθενείς που είχαν προγραμματισθεί για χειρουργική επέμβαση και δεν μπόρεσαν να λάβουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία ως αποτέλεσμα της απεργίας», όπως ανέφερε.

Διαφωνεί με τον τρόπο παραπομπής η ΠΑΣΥΚΙ
Με την πιο πάνω απόφαση, ωστόσο, διαφωνεί έντονα η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «λόγω της σοβαρότητας του θέματος καλέσαμε τα μέλη μας να ανταποκριθούν άμεσα και να παραχωρήσουν τις λίστες. Η ΠΑΣΥΚΙ θέλει να τονίσει ότι η όλη διαδικασία πρέπει να αντιμετωπιστεί με πλήρη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, καθώς επίσης και η επιλογή των νοσηλευτηρίων στα οποία θα παραπέμπονται οι ασθενείς. Η ευθύνη επιλογής του Ιατρικού Κέντρου, που θα διασφαλίσει την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας ως επακόλουθο την ασφάλεια των ασθενών, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας.

Η ΠΑΣΥΚΙ τονίζει με έμφαση ότι δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο να μεταφερθεί η υποχρέωση της επιλογής του νοσηλευτηρίου από τους κυβερνητικούς γιατρούς, διότι αυτό εγκυμονεί κινδύνους επίρριψης ευθυνών για διαπλοκή και δεκασμό. Παράλληλα, η απόφαση αυτή παραβιάζει κατάφωρα το δικαίωμα του ασθενούς στην ελεύθερη επιλογή γιατρού. Καταλήγοντας, επιθυμούμε να εκφράσουμε την έντονη απογοήτευσή μας, στο γεγονός ότι, ενώ η εργοδοτική πλευρά θα έπρεπε να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες επίλυσης της κρίσης, λαμβάνει αποφάσεις που δύναται να αποβούν καταστροφικές για το μέλλον των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων», σημειώνεται περαιτέρω στην ανακοίνωση και πλέον είναι άξιον απορίας πώς θα εφαρμοστεί η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού.

Κραυγή αγωνίας από ασθενείς
Την ίδια ώρα, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χθες εκ νέου Σύνδεσμοι ασθενών, καλώντας τις δύο πλευρές σε διάλογο, προς αποφυγή δυσάρεστων γεγονότων. Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, με ανακοίνωσή του, αναφέρει πως «με μεγάλη μας λύπη παρατηρούμε τις σοβαρές συνέπειες της απεργίας των νοσηλευτών στους ασθενείς. Σε αυτούς κατατάσσονται και οι καρκινοπαθείς συνάνθρωποί μας στους οποίους, επίσης, η έλλειψη προσωπικού έχει αντίκτυπο στη θεραπεία τους. Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου εύχεται να βρεθεί τάχιστα λύση, για να φέρει τέλος στη ταλαιπωρία όλων των ασθενών που ήδη ταλαιπωρούνται με σοβαρά προβλήματα υγείας», καταλήγει.

Αρχίζει συναντήσεις με αρχηγούς ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
Επίσης, ένεκα της σοβαρότητας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξήγγειλε χθες την πρόθεσή του να συναντηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, με στόχο να βρεθούν λύσεις και να προωθηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Χθες, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού. Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι σε σχέση με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ, «έχουμε επαναλάβει τη διαφωνία μας με το πολυασφαλιστικό.

Επιμένουμε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει με το ΓεΣΥ όπως είχε συμφωνηθεί τον Δεκέμβρη του 2012 από όλους τους κοινωνικούς εταίρους μαζί με την Τρόικα, και πρέπει να σας πω ότι μας έχει λεχθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει όπως είχε αποφασιστεί το ΓεΣΥ τότε». Αναφορικά με την αυτονόμηση ή την αναδιάρθρωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, πρόσθεσε, «έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημόσια νοσηλευτήρια» και πρόσθεσε ότι «επιμείναμε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια θα πρέπει να διατηρήσουν τον δημόσιό τους χαρακτήρα και ταυτόχρονα θα πρέπει να τους παρασχεθεί η αυτονομία σε μεγάλο βαθμό, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν από μόνα τους».

Αναφορικά με την απεργία της ΠΑΣΥΝΟ, κάλεσε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τον αυταρχισμό και «να ξεκινήσει διάλογο μαζί τους, να ακούσει τα προβλήματα και τα αιτήματα που υπάρχουν, αντί να τους αφορίζει και αντί να προσπαθεί να προωθήσει εγχειρήσεις ή οποιεσδήποτε άλλες θεραπείες στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η προσέγγιση όχι απλά δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά υποσκάπτει τον δημόσιο τομέα υγείας και βοηθά τον ιδιωτικό τομέα», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ξανά στη Βουλή σήμερα οι νοσηλευτές
ΣΗΜΕΡΑ οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ θα βρεθούν εκ νέου έξω από τη Βουλή, την ώρα που θα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και θα θέτει επί τάπητος τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας. Ανάμεσα στα νομοσχέδια περιλαμβάνεται κι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και συνεπώς και των νοσηλευτών. Σύμφωνα με τα εν λόγω νομοσχέδια, οι νοσηλευτές θα αξιολογούνται ως προσωπικό λυκειακού ή μεταλυκειακού επιπέδου, κάτι που, ωστόσο, δεν δέχονται με τίποτα οι νοσηλευτές.

Έτσι με τη διαμαρτυρία τους θα αξιώσουν εκ νέου την αναγνώρισή τους ως πανεπιστημιακό προσωπικό και την ένταξή τους στις ανάλογες κλίμακες. Μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, πάντως, η ηγεσία της Συντεχνίας θα συνέλθει για να αξιολογήσει την κατάσταση και να χαράξει τα επόμενα βήματά της. Σημειώνεται πως τόσο η διαμαρτυρία των νοσηλευτών όσο και η συνεδρία του Διοικητικού της Συμβουλίου γίνεται στη σκιά της επίσημης ανακοίνωσης του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, ότι στον μισθό που θα τους καταβληθεί θα αφαιρεθούν οι μέρες για τις οποίες βρίσκονται σε απεργία.

Keywords
εικονα, εν λόγω, νίκος αναστασιάδης, απεργια, συγκεκριμένο, διευκρινίσεις, κυπρος, λύση, ακελ, τροικα, αναδιαρθρωση, βουλη, κινηση στους δρομους, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, η ημέρα της γης, βασεις 2012, θεμος αναστασιαδης, αξιολογηση, δουλεια, ηγεσια, κυπρου, ονοματα, ωρα, ακελ, απλα, αφορμη, γεγονος, γινεται, γιατροι, διευθυνση, δημοσιο, δηλωσεις, διευκρινίσεις, ειπε, ελλειψη, εν λόγω, επρεπε, ευθυνη, ιδια, υπηρεσια, η ταξη, κυβερνηση, λυπη, λύση, μονα, ορια, ποιοτητα, προβληματα, συγκεκριμένο, σχεδιο, ταλαιπωρια, υπουργειο υγειας, ωρες, ασφαλεια, βηματα, δικαιωμα, εφαρμογη, εμφαση, εγχειρησεις, υπουργειο, νοσοκομειο, πληροφοριες, υγειας
Τυχαία Θέματα