Είχαν προορισμό την Κύπρο

Δύο βάρκες με 114 μετανάστες προσάραξαν στο Ακρωτήρι χθες το πρωί
Στην πύλη της στρατιωτικής βάσης Ακρωτηρίου συγκεντρώθηκαν συγγενείς των επιβαινόντων, που δήλωσαν πως ήταν ενήμεροι για την αναμενόμενη άφιξή τους

Δύο μικρές ψαρόβαρκες, με συνολικά 114 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 19 γυναίκες, 28 παιδιά και 67 άνδρες, από τη Συρία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, προσάραξαν γύρω στις 6.30 χθες το πρωί σε παράλια περιοχή των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Αστυνομικό Διευθυντή των Βρετανικών Βάσεων, Γιώργο Κιτέο, οι Αρχές των Βάσεων ενημερώθηκαν από ψαράδες

ότι πλησίαζαν την ακτή δύο βάρκες με πρόσφυγες και αμέσως τέθηκαν σε κινητοποίηση. Σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας έσπευσε στην περιοχή και εντόπισε τις δύο ψαρόβαρκες στον Φάρο Ακρωτηρίου, οι οποίες στη συνέχεια αγκυροβόλησαν στο Lady’s Mile, στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου «Κάβο Γάτα», το οποίο είναι έδαφος των Βρετανικών Βάσεων.

Στους πρόσφυγες, οι οποίοι ήταν ταλαιπωρημένοι από το ταξίδι, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, καθώς και ρουχισμός και φαγητό. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι όλοι να είναι καλά στην υγεία τους. Οι Αρχές των Βρετανικών Βάσεων βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό με τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον χειρισμό της υπόθεσης. Στην πύλη της στρατιωτικής βάσης Ακρωτηρίου συγκεντρώθηκαν συγγενείς των επιβαινόντων των δύο πλοιαρίων, οι οποίοι διαμένουν στο κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου. Σύμφωνα με όσα έχουν πει, ήταν ενήμεροι για την άφιξη των συγγενών τους και ότι ο τελικός προορισμός τους ήταν η Κύπρος. Οι μετανάστες παρέμειναν στο Ακρωτήρι χθες βράδυ, μέχρι να αποφασιστεί η μεταφορά τους στις υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαχείριση από τους Βρετανούς
Οι άτυποι μετανάστες έχουν φθάσει στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου και τους διαχειρίστηκαν οι Βρετανικές Βάσεις, εξήγησε ο αναπληρωτής Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας Λουκάς Χατζημιχαήλ, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε διακίνησή τους γίνει στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα γίνει μετά από συνεννόηση του Υπουργείου Εξωτερικών με τις Βρετανικές Βάσεις. Ο κ. Χατζημιχαήλ είπε, επίσης, ότι υπάρχει μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Βρετανικών Βάσεων, που ρυθμίζει όλα τα θέματα και οτιδήποτε γίνει, θα γίνει στο πλαίσιο του συγκεκριμένου μνημονίου.

Σε ερώτηση αν θα λειτουργήσει ο καταυλισμός «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά, ο αναπληρωτής Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας απάντησε ότι είναι μία, όμως επίσημα δεν έχει παρθεί καμία απολύτως απόφαση. «Ορισμένα άτομα της Δύναμης στήνουν κάποιες σκηνές στον "Πουρνάρα". Αυτό δεν έχει άμεση σχέση εξολοκλήρου με το ότι ήρθαν οι ναυαγοί. Είναι καθαρά προληπτικό. Είναι στο πλαίσιο προετοιμασίας της Πολιτικής Άμυνας για το κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να προκύψει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα παραλάβουμε εμείς τους πρόσφυγες», κατέληξε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, ουσιαστικά, δεν προβλέπεται μεταφορά των μεταναστών σε κέντρο φιλοξενίας που βρίσκεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή τα εν λόγω κέντρα χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, η οποία δεν έχει συμφωνία ανακατανομής με τις Βρετανικές Βάσεις. Παρά ταύτα, ο επικρατέστερος χώρος μεταφοράς τους φαίνεται να είναι ο καταυλισμός της Κοκκινοτριμιθιάς.

Θα μας πληρώσουν τα έξοδα;
«Συνολικά 114 άτομα που ισχυρίζονται ότι είναι Σύροι πρόσφυγες αναφέρθηκε ότι έχουν φθάσει τις πρωινές ώρες στο Κάβο Γάτα στη βορειοανατολική χερσόνησο του Ακρωτηρίου, που βρίσκεται εντός της περιοχής των Κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων. Έφθασαν σε δύο ξύλινες βάρκες μήκους 13 μέτρων. Δεν χρειάστηκε επιχείρηση διάσωσης, αφού δεν είχαν εκπέμψει σήμα κινδύνου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Πρόσθεσε ότι «όλες οι αφίξεις αναφέρθηκε ότι είναι σε καλή κατάσταση υγείας». «Η UNHCR ακόμα αναμένει να λάβει λεπτομερή πληροφόρηση είτε από τις Βάσεις είτε από το Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η UNHCR δεν μπόρεσε να επισκεφθεί τους πρόσφυγες, επειδή η πρόσβαση στον στρατώνα απαιτεί εξουσιοδότηση από τις Βάσεις, η οποία δεν έχει ακόμη ληφθεί», εξήγησε.

Επίσης, η UNHCR σημειώνει ότι «κατανοούμε ότι από το πρωί πραγματοποιούνται υψηλού επιπέδου συναντήσεις στις Βάσεις και στη Δημοκρατία» και προσθέτει ότι έχει «επικοινωνήσει τόσο με τις Βάσεις όσο και με το Υπουργείο Εσωτερικών για να προσφέρει βοήθεια». «Υπό τους όρους του Μνημονίου Συναντίληψης, που υπεγράφη το 2003 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι αιτητές ασύλου που φθάνουν απευθείας στις Βρετανικές Βάσεις αποτελούν ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα τους δοθεί πρόσβαση σε υπηρεσίες της Δημοκρατίας με έξοδα των Βάσεων», κατέληξε η UNHCR.

Σε συνεννόηση με τη Δημοκρατία
Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου των Βάσεων Kristian Gray, ανέφερε πως «έχουμε μια συμφωνία με τη Δημοκρατία της Κύπρου από το 2013 για να διασφαλίσουμε ότι οι κυπριακές Αρχές θα λάμβαναν την ευθύνη σε τέτοιες περιπτώσεις». «Τέτοια περιστατικά υπογραμμίζουν γιατί είναι σημαντικό για εμάς να αναπτύξουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη μεταναστευτική κρίση, συνεργαζόμενοι με τους διεθνείς εταίρους μας, για να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και άλλες γειτονικές χώρες, να ανακόψουμε τη δράση των διακινητών προσώπων και για να αντιμετωπίσουμε τους βασικούς λόγους της αστάθειας που αναγκάζουν ανθρώπους να ψάξουν κάπου αλλού μια νέα ζωή», προσθέτει η ανακοίνωση.

Έντονο ενδιαφέρον στη Βρετανία
ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ κάνουν λόγο για το πρώτο περιστατικό στην προσφυγική κρίση που απασχολεί την Ευρώπη, κατά το οποίο πρόσφυγες καταφθάνουν σε έδαφος υπό βρετανική κυριαρχία. Σημειώνουν ότι δεν είναι σαφές τι μπορεί να σηματοδοτήσει αυτό για την υποχρέωση της Βρετανίας να εξετάσει πιθανές αιτήσεις ασύλου, από ανθρώπους που έχουν επιχειρήσει το απεγνωσμένο ταξίδι προς την Ευρώπη. Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC μετέδωσε ότι οι βρετανικές Αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν το νομικό καθεστώς των συγκεκριμένων μεταναστών και κατά πόσον έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου στη Βρετανία.

Παρομοίως, οι «Times» αναφέρουν ότι ενώ «υπάρχει εδώ και χρόνια συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου, ώστε πρόσφυγες που καταφθάνουν στη βάση να παραδίδονται στις κυπριακές Αρχές», το Υπουργείο Εσωτερικών στο Λονδίνο «ψάχνει να διαπιστώσει με σαφήνεια» τους όρους της συμφωνίας. Η τελευταία φορά που παρόμοιο περιστατικό καταγράφηκε στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο ήταν το 1998. Τότε Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ είχαν φτάσει στο Ακρωτήρι. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, όπως αναφέρει το BBC, δεν έχουν δει τις αιτήσεις τους για άσυλο να εγκρίνονται από τις βρετανικές Αρχές. Έκτοτε ζουν σε πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός των ορίων της βρετανικής βάσης της Δεκέλειας.

Σημειώνεται ότι η άφιξη των προσφύγων δεν επηρέασε τη στρατιωτική λειτουργία της βάσης, η οποία αποτελεί ορμητήριο για τις βρετανικές αεροπορικές επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών στο Ιράκ. Το πρωί δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado απογειώθηκαν συνοδευόμενα από αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων, όπως όριζε το πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα