Δύο νέα περιστατικά

Μόνο με καταγγελία μπορεί να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί το φαινόμενο
Συγκλονίζουν οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης 11χρονης και 16χρονης από συγγενικά τους πρόσωπα, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Η Αστυνομία διαβεβαιώνει πως τυγχάνουν λεπτού χειρισμού

Μορφή «επιδημίας» φαίνεται να έχουν πάρει τα συνεχή περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης ανηλίκων που γνωστοποιούνται το ένα μετά το άλλο. Δύο νέες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων από άτομα

του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος είδαν χθες το φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελίες που έγιναν στην Αστυνομία, προκαλώντας αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη. Η πρώτη αφορά στη σεξουαλική παρενόχληση 11χρονου κοριτσιού από τον 73χρονο παππού της και η δεύτερη αφορά στην άσεμνη επίθεση εναντίον 16χρονης επίσης από 41χρονο συγγενικό της πρόσωπο.

Παππούς φέρεται να ασελγούσε στην εγγονή του
Κεκλεισμένων των θυρών εξέτασε χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου το αίτημα της Αστυνομίας για προσωποκράτηση 73χρονου Ρωσοπόντιου, μόνιμου κατοίκου της επαρχίας Πάφου, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για σεξουαλική παρενόχληση της 11χρονης εγγονής του. Σύμφωνα με την Αστυνομία, 11χρονο κοριτσάκι συνοδευόμενο από την 33χρονη μητέρα της, επίσης ρωσοποντιακής καταγωγής και λειτουργό του Γραφείου Ευημερίας Πάφου, επισκέφτηκαν τα γραφεία του ΤΑΕ Πάφου και κατήγγειλαν τον 73χρονο παππού της μικρής για σεξουαλική παρενόχληση.

Βάσει της καταγγελίας, από την 1η Αυγούστου του 2015 μέχρι τις 17 Οκτωβρίου του 2015, ο 73χρονος φέρεται σε έξι διαφορετικές ημερομηνίες, ενώ ήταν μόνος του στο σπίτι με την ανήλικη, να προέβη σε άσεμνες πράξεις. Εναντίον του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, το οποίο και εκτελέστηκε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Ο 73χρονος παραμένει υπό οκταήμερη κράτηση, την οποία διέταξε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα της Αστυνομίας, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σε σχέση με την υπόθεση. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες, όπως και κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.

Άσεμνη επίθεση εναντίον 16χρονης
Η δεύτερη περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης αφορά καταγγελία εναντίον 41χρονου προσώπου, που φέρεται να προέβη σε άσεμνη επίθεση εναντίον 16χρονου συγγενικού του κοριτσιού. Η καταγγελία έγινε στην Αστυνομία από την παιδοψυχολόγο που παρακολουθούσε εδώ και χρόνια την 16χρονη, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη «Σημερινή» ανώτατη αστυνομική πηγή, το περιστατικό της άσεμνης επίθεσης συνέβη τον Ιούνιο του 2014, και καταγγέλθηκε στην παιδοψυχολόγο, από την 16χρονη, ένα χρόνο μετά, δηλαδή τον Ιούνιο του 2015. Ακολούθως η παιδοψυχολόγος, μέσω επιστολής της στην Αστυνομία, κατήγγειλε το συμβάν.

Σύμφωνα με την πηγή, μόλις η Αστυνομία ενημερώθηκε για το συμβάν, έλαβε οπτικογραφημένη κατάθεση από την 16χρονη και ακολούθως εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του 41χρονου. Σύμφωνα με την αστυνομική πηγή, ο 41χρονος βρίσκεται υπό 8ήμερη κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Αντρέας Αγγελίδης, ανέφερε ότι είναι σημαντικό να καταγγέλλονται τέτοιου είδους περιστατικά, ενώ τόνισε πως πρόκειται για υποθέσεις που τυγχάνουν πάντοτε λεπτού χειρισμού από την Αστυνομία. «Μέλη της Αστυνομικής Δύναμης εκπαιδεύονται συνεχώς όσον αφορά στον τρόπο διερεύνησης και αντιμετώπισης τέτοιου είδους υποθέσεων, με γνώμονα πάντοτε τη φύση των αδικημάτων που διερευνώνται. Δίνεται από πλευράς Αστυνομίας η δέουσα προσοχή κατά τη διάρκεια διερεύνησης των υποθέσεων, για να διασφαλίζεται η προστασία των θυμάτων», ανέφερε ο κ. Αγγελίδης.

Σημαντικότερη της θεραπείας η πρόληψη
Κληθείσα από τη «Σημερινή» να σχολιάσει, η Αναστασία Παπαδοπούλου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής τους Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης των Παιδιών και Ειδική Σύμβουλος της Ad Hoc Επιτροπής ενάντια στην κακοποίηση του παιδιού, δήλωσε ότι η πρόληψη είναι σημαντικότερη της θεραπείας, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η ενημέρωση πρωτίστως των παιδιών και κατ’ επέκταση των γονιών αλλά και της κοινωνίας, για να μπορούν να προλαμβάνονται τα περιστατικά.

Σε ερώτηση για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους περιστατικά εφόσον γίνουν αντιληπτά από τους γονείς, ή γνωστοποιηθούν σε αυτούς από τα ίδια τα παιδιά, η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι πρέπει αμέσως να καταγγέλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, μιας και εκείνες έχουν τον τρόπο να προστατέψουν το παιδί από την επώδυνη διαδικασία. «Μόνο μέσω καταγγελίας μπορεί να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί το φαινόμενο», δήλωσε η κ. Παπαδοπούλου.

«Σπάστε τη σιωπή»
Ερωτηθείσα για την ανοδική τάση που παρουσιάζουν τα περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων τα τελευταία χρόνια, η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια από πλευράς αρμοδίων αλλά και μέσω διάφορων εκστρατειών, ούτως ώστε να καταγγέλλονται τέτοιου είδους περιστατικά, και αυτή η προσπάθεια έχει αποδώσει καρπούς. «Μέσω της εκστρατείας "Ένα στα Πέντε", και το μότο "Σπάστε τη Σιωπή" έχουν παρακινηθεί πολλά θύματα να μιλήσουν, ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου. «Δεν τίθεται πλέον θέμα συγκάλυψης των περιστατικών ή στιγματισμού των θυμάτων όπως υπήρχε παλαιότερα», είπε, ενώ επεσήμανε ότι ενδεχομένως η αύξηση που παρατηρείται, να είναι επακόλουθο της δύσκολης περιόδου που περνά η Κύπρος. Σίγουρα σε χαλεπούς καιρούς οι ευάλωτες ομάδες, μεταξύ αυτών και τα παιδιά, γίνονται ακόμα πιο ευάλωτες, κατέληξε η κ. Παπαδοπούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα