Εγκρίθηκε το επικαιροποιημένο Μνημόνιο

και εκταμιεύεται η δόση

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ Συμβούλιο του ESM ενέκρινε χθες το επικαιροποιημένο Μνημόνιο της Κύπρου, μετά τη θετική αξιολόγηση, δίνοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση των 500 εκατομμυρίων. «Η Κύπρος έχει κάνει άλλο ένα βήμα προς την

επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματός της με τον ESM κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016. Η Κυβέρνηση έχει εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και τα αποτελέσματα είναι σαφή: Όχι μόνο με τη διόρθωση των ανισορροπιών και σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και με μια σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ανάγκη για μεταρρύθμιση δεν σταματά όταν φτάσει κανείς στα τελικά στάδια του προγράμματος, αναφέροντας ότι η Κύπρος «έχει πολλές προκλήσεις, κυρίως την επιτακτική ανάγκη να μειωθεί το πολύ υψηλό επίπεδο των προβληματικών δανείων, τα οποία επιβαρύνουν τις τράπεζες».

Σε αγώνα δρόμου η Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, 48 προαπαιτούμενα σημεία εντός 15 ημερών καλείται να καλύψει η κυβέρνηση μετά και τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για την πορεία της εφαρμογής των συμφωνηθέντων και παρουσίασε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016. Έτσι, αναμένεται να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση των €2 δισεκατομμυρίων. Μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσακαλώτος με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά» και πρόσθεσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν και νέες πρέπει να σχεδιαστούν όπως στο ασφαλιστικό». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως είναι προς το ελληνικό συμφέρον να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι μεταρρυθμίσεις, για να ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να «μιλήσουμε και για την ελάφρυνση του χρέους».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, ανέφερε πως είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, καθώς «υπάρχουν δύσκολα θέματα που σχετίζονται με την Ελλάδα, όπως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τα θέματα σχετικά με τη διοίκηση των τραπεζών, και μετά το ερώτημα είναι πώς βλέπει το ΔΝΤ αυτήν την κατάσταση».

Χαιρετίζει τις δεσμεύσεις
Από την πλευρά του, καθώς προσερχόταν στη συνεδρίαση, ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως «θα υπενθυμίσουμε ότι οι δεσμεύσεις που έχει κάνει η Ελλάδα, γνωστά και ως τα προαπαιτούμενα, θα πρέπει να υιοθετηθούν από τώρα μέχρι τον Νοέμβριο». Όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί, η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις της προκειμένου να επωφεληθεί από τα «τεράστια κεφάλαια του τρίτου μνημονίου», ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, τις επενδύσεις, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σημείωσε, πάντως, πως βλέπει θετικά σημάδια από τη μεριά της Ελλάδας, χαιρετίζοντας παράλληλα τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά και την επάνοδο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του Υπουργού Οικονομικών.

Γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις
«Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών της όσο το δυνατόν ταχύτερα, ώστε αυτοί να προχωρήσουν στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της», δήλωσε σε συνέντευξή που παραχώρησε πριν από το Γιούρογκρουπ ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. «Θα σφυγμομετρήσουμε τη νέα κυβέρνηση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να δούμε την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Ιουλίου και μέσα στο σωστό χρονικό πλαίσιο». Ο κ. Σαπέν έδωσε βάρος στην ταχύτητα που θα εφαρμοστούν τα μέτρα, καθώς όσο γρηγορότερα εφαρμοστεί η συμφωνία τόσο ταχύτερα θα μπορέσουν οι πιστωτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο της ελάφρυνσης του χρέους, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν προσφερθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να χρηματοδοτήσει εκ νέου την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα