Το σκεπτικό της εξόδου στις αγορές

Τους αμέσως επόμενους μήνες θα βγει στις αγορές η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή θα είναι η δεύτερη έξοδος της χώρας μας εντός του 2015. Όπως δήλωσε στη «Σημερινή» ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, πρόκειται για κίνηση, η οποία προβλέπεται στη Στρατηγική Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, που θα επιβεβαιώσει την αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου.

Οι παράμετροι της έκδοσης, όπως για παράδειγμα το ποσό που θα αντληθεί και η διάρκεια, δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί και, όπως ανέφερε ο Υπουργός, η υλοποίηση του

σχεδιασμού εξαρτάται από τα δεδομένα που επικρατούν στις διεθνείς αγορές.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως η έκδοση ομολόγων θα επιτρέψει την εξόφληση ή επιμήκυνση υφιστάμενου χρέους, την ενίσχυση των ρευστών διαθεσίμων του κράτους και την κάλυψη πολύ μικρού ελλείμματος του προϋπολογισμού

Τρεις φαίνεται να είναι οι στόχοι της εξόδου της Κύπρου στη διεθνή αγορά για δανεισμό εντός των επόμενων λίγων μηνών, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στη «Σημερινή»..

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτησή μας ποιες ανάγκες θα καλυφθούν από τη νέα έξοδο, ο Υπουργός απάντησε:

«Κάθε έκδοση επιτρέπει την εξόφληση ή την επιμήκυνση υφιστάμενου χρέους, την ενίσχυση των ρευστών διαθεσίμων του κράτους και την κάλυψη του πολύ μικρού, έστω, ελλείμματος του προϋπολογισμού».

Οι δηλώσεις Γεωργιάδη στην εφημερίδα μας έγιναν με αφορμή δημοσίευμα στους Financial Times ότι η Κύπρος προγραμματίζει, πριν από το τέλος του χρόνου, έκδοση δεκαετούς ομολόγου, του πρώτου μετά την οικονομική κρίση. Η εφημερίδα επικαλείτο στο δημοσίευμά της δήλωση του Χάρη Γεωργιάδη καθώς και πληροφορίες από κρατικό αξιωματούχο, ότι στόχος είναι η άντληση 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Στη δήλωσή του στη «Σ» ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει:

«Όπως δήλωσα στους Financial Times και όπως είναι γνωστό, προγραμματίζουμε νέα έκδοση ομολόγου στις διεθνείς αγορές εντός του 2015. Πρόκειται για κίνηση που προβλέπεται στη Στρατηγική Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και η οποία θα επιβεβαιώσει την αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου. Οι παράμετροι της έκδοσης, όπως, για παράδειγμα, το ποσό που θα αντληθεί και η διάρκεια των ομολόγων, δεν έχουν αποφασιστεί. Όπως πάντοτε, η υλοποίηση του σχεδιασμού εξαρτάται από τα δεδομένα που επικρατούν στις διεθνείς αγορές. Βασική προϋπόθεση είναι η συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων και της εξυγίανσης τελευταίων ετών που έχει οδηγήσει σε έξοδο από την ύφεση, σε διαδοχικές αναβαθμίσεις, σε σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και στην αποκατάσταση της διεθνούς εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας».

Περισσότερα στην έντυπη ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα