Εγκρίθηκε το Brexit αλλά ενεργοποιείται στο "τέλος" του μήνα

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξασφάλισε όπως αναμενόταν αργά το βράδυ της Δευτέρας την κοινοβουλευτική εξουσιοδότηση για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, ωστόσο εκπρόσωπός της παρέπεμψε στην τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου για την εκκίνηση της διαδικασίας του Brexit.

Η Βουλή των Λόρδων υπαναχώρησε από την αρχική στήριξη δύο τροπολογιών επί του νομοσχεδίου για την επίκληση του Άρθρου 50, αφού πρώτα είχαν καταψηφιστεί εκ νέου από τη Βουλή

των Κοινοτήτων.

Η τροπολογία για τη μονομερή εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν ήδη στη Βρετανία απορρίφθηκε με πλειοψηφία 48 ψήφων από τους βουλευτές και 139 ψήφων από τους λόρδους.

Η δεύτερη τροπολογία που αφορούσε τη διεξαγωγή ουσιαστικής ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο επί των όρων της συμφωνίας του Brexit (δηλαδή απόρριψη της συμφωνίας να σημαίνει επιστροφή της Πρωθυπουργού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους) απορρίφθηκε με πλειοψηφία 45 βουλευτών και 156 μελών της Άνω Βουλής.

Η ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας τυπικά δίνει στην Πρωθυπουργό τη δυνατότητα να ενημερώσει την ΕΕ ότι ενεργοποιεί το Άρθρο 50 ακόμα και την Τρίτη, που θεωρείτο η πιθανότερη ημέρα εκκίνησης της διαδικασίας. Ωστόσο, εκπρόσωπός της υπέδειξε με νόημα ότι έχει επανειλημμένως δηλώσει πως το Άρθρο 50 θα ενεργοποιηθεί πριν από το τέλος Μαρτίου, με έμφαση στη λέξη «τέλος». Βρετανικά ΜΜΕ προσδιορίζουν πλέον ως πιθανότερη ημερομηνία ενεργοποίησης του Άρθρου 50 την 27η Μαρτίου ή κάποια άλλη μέρα εκείνη την εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει ότι η Τερέζα Μέι θα περιμένει τη διεξαγωγή των ολλανδικών εκλογών και την πραγματοποίηση της εορταστικής συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου για τα 60 χρόνια της Συνθήκης της Ρώμης.

Ορισμένοι αναλυτές προσθέτουν ότι η Πρωθυπουργός ίσως θέλει να αποφύγει πιθανή όξυνση του κλίματος ενεργοποιώντας το Άρθρο 50 μία ημέρα μετά από το αίτημα της Νίκολα Στέρτζιον για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Ο εκπρόσωπός της είπε πάντως πως η επιλογή της Πρωθυπουργού δε σχετίζεται με τις εξελίξεις αναφορικά με τη Σκωτία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα