Απόρριψη δυο τροπολογιών Βουλής για το Άρθρο 50

Την έγκρισή τους στο νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 και της διαδικασίας του Brexit, χωρίς τις δύο τροπολογίες που είχε υπερψηφίσει η Βουλή των Λόρδων, έδωσαν οι Βρετανοί βουλευτές.

Η απόρριψη των τροπολογιών σημαίνει ότι το νομοσχέδιο θα ξανασταλεί αργά απόψε στη Βουλή των Λόρδων, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα επιμείνει στη συμπερίληψη των

τροπολογιών ή αν θα υποχωρήσει υπερψηφίζοντας αυτούσιο το αρχικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Εφόσον όπως αναμένεται οι Λόρδοι υπαναχωρήσουν, το νομοσχέδιο θα λάβει άμεσα τη βασιλική έγκριση και θα γίνει νόμος του κράτους.

Μια τέτοια εξέλιξη θα επέτρεπε στην Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ενημερώσει την ΕΕ ότι ενεργοποιεί το Άρθρο 50 ακόμα και την Τρίτη. Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες θέλουν την κ. Μέι να επιλέγει την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου για την ενεργοποίηση της διαδικασίας του Brexit, θέλοντας να αποφύγει πιθανή όξυνση του κλίματος ενεργοποιώντας το Άρθρο 50 μία ημέρα μετά το αίτημα της Νίκολα Στέρτζιον για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Σε περίπτωση που οι Λόρδοι επιμείνουν στις τροπολογίες, το νομοσχέδιο θα επανέλθει στη Βουλή των Κοινοτήτων και η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται μέχρι ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα να υποχωρήσει.

Οι δύο επίμαχες τροπολογίες αφορούν την εντός τριμήνου μονομερή εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν ήδη στη Βρετανία, και τη διεξαγωγή ουσιαστικής ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο επί των όρων της συμφωνίας του Brexit (δηλαδή απόρριψη της συμφωνίας να σημαίνει επιστροφή της Πρωθυπουργού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα