Tρεις νέες οδηγίες ενέκρινε το Συμβούλιο των κρατών της ΕΕ

Τρεις νέες κοινοτικές οδηγίες για την προστασία από τον υδράργυρο, την καταγραφή των αλιευτικών αποθεμάτων και το οικονομικό έγκλημα, ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο εξέδωσε κανονισμό σχετικά με τις ανθρωπογενείς εκπομπές και τις απελευθερώσεις υδραργύρου και ενώσεων υδραργύρου στον ατμοσφαιρικό αέρα, στο νερό και στη γη, καθώς ο υδράργυρος είναι μια πολύ τοξική ουσία που συνιστά σοβαρό παγκόσμιο κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας του σύνθετου μεθυλυδραργύρου σε ψάρια, θαλασσινά, οικοσυστήματα

και άγρια ​​ζώα. Ο νέος κανονισμός θα παράσχει υψηλό επίπεδο προστασίας και θα περιορίσει τη ρύπανση που προκαλείται από δραστηριότητες και διαδικασίες που σχετίζονται με τον υδράργυρο.

Το Συμβούλιο εξέδωσε επίσης κανονισμό για τη βελτίωση της συλλογής, της διαχείρισης και της χρήσης δεδομένων στον τομέα της αλιείας. Οι νέοι κανόνες απλοποιούν και ενισχύουν το σημερινό σύστημα συλλογής βιολογικών, περιβαλλοντικών, τεχνικών και κοινωνικοοικονομικών δεδομένων. Θα επιτρέψουν ιδίως τη συγκέντρωση εκτεταμένων και αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με θέματα όπως η κατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων, τα μέτρα διαχείρισης της αλιείας και τα μέτρα μετριασμού και θα καταστήσει διαθέσιμα τα δεδομένα σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, παρέχοντας έτσι μια στέρεη βάση για επιστημονικές συμβουλές και χάραξη πολιτικής. Στόχος του νέου κανονισμού είναι να ευθυγραμμιστούν οι κανόνες της ΕΕ με τους στόχους της αναθεωρημένης Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της αειφόρου διαχείρισης όλων των εμπορικά εκμεταλλευόμενων ειδών και ειδικότερα της επίτευξης καλής περιβαλλοντικής κατάστασης.

Τέλος το Συμβούλιο εξέδωσε οδηγία για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ (η λεγόμενη οδηγία PIF). Η οδηγία θα βελτιώσει τη δίωξη και την κύρωση εγκλημάτων κατά των οικονομικών της ΕΕ και θα διευκολύνει την ανάκτηση των καταχρηστικών πόρων της ΕΕ. Οι κοινοί κανόνες θα συμβάλουν στην εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού και στη βελτίωση της διερεύνησης και της δίωξης σε όλη την ΕΕ. Η οδηγία θα αποτελέσει επίσης σημαντικό μέρος του νόμου που θα εφαρμοστεί από το μελλοντικό γραφείο του Ευρωπαϊκού Εισαγγελέα (EPPO), το οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί από ορισμένα κράτη μέλη μέσω ενισχυμένης συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οδηγία παρέχει κοινούς ορισμούς για ορισμένα αδικήματα κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτά τα αδικήματα περιλαμβάνουν περιπτώσεις απάτης και άλλων συναφών εγκλημάτων, όπως η ενεργητική και παθητική δωροδοκία, η υπεξαίρεση κεφαλαίων, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μεταξύ άλλων. Οι σοβαρές περιπτώσεις διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ θα συμπεριληφθούν επίσης στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας όταν υπερβαίνουν το όριο των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Η οδηγία περιλαμβάνει, τέλος, τους ελάχιστους κανόνες σχετικά με τις περιόδους συνταγογράφησης, εντός των οποίων πρέπει να διερευνηθεί και να διωχθεί η υπόθεση, καθώς και ελάχιστους κανόνες για τις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα