Εγκρίθηκαν τα συμπεράσματα για την κυβερνοασφάλεια

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ενέκρινε σήμερα συμπεράσματα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και την ενίσχυση της αντοχής στον κυβερνοχώρο σε ολόκληρη την ΕΕ, σε συνέχεια των αποφάσεων των 28 ηγετών τον Οκτώβριο.

Τα συμπεράσματα τονίζουν την ανάγκη όλων των χωρών της ΕΕ να διαθέσουν τους απαραίτητους πόρους και τις επενδύσεις για την αντιμετώπιση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πρόθεση να αυξηθούν οι προσπάθειες της ΕΕ στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, δημιουργώντας ένα δίκτυο

κέντρων ικανότητας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε όλη την Ένωση.

Το Συμβούλιο υποστηρίζει, επίσης, το σχέδιο για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ευρωπαϊκού πλαισίου πιστοποίησης στον κυβερνοχώρο για την αύξηση της εμπιστοσύνης στις ψηφιακές λύσεις. Τα συμπεράσματα υπογραμμίζουν τη σημαντική σχέση μεταξύ εμπιστοσύνης στην ψηφιακή Ευρώπη και επίτευξης της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο σε ολόκληρη την ΕΕ. Σημαντική προσοχή δίνεται στη δύναμη της κρυπτογραφίας, που χρησιμοποιείται στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ψηφιακής ενιαίας αγοράς.

Επιπλέον, περιλαμβάνουν την παροχή των απαραίτητων εργαλείων επιβολής του νόμου για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, την ανάπτυξη συντονισμένης απάντησης σε επίπεδο ΕΕ σε μεγάλης κλίμακας περιστατικά και κρίσεις στον κυβερνοχώρο και την τακτική άσκηση πανευρωπαϊκών ασκήσεων στον κυβερνοχώρο. Όσον αφορά τις παγκόσμιες και διπλωματικές πτυχές, το Συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και χαιρετίζει τη δημιουργία ενός σαφούς πλαισίου για τη χρήση των πολιτικών, διπλωματικών και οικονομικών εργαλείων που διαθέτει η ΕΕ ως απάντηση σε κακόβουλες δραστηριότητες.

"Η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο και οι κακόβουλες δραστηριότητες είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες απειλές για τις κοινωνίες μας και τις οικονομίες μας. Χάνουμε ήδη περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά κάθε χρόνο λόγω επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, γεγονός που υπογραμμίζει σαφώς την ανάγκη της ΕΕ να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα μέσα για την αύξηση της σταθερότητας και την αντιμετώπιση μεγάλων επιθέσεων", δήλωσε ο Matti Maasikas, Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εσθονίας και προεδρεύων της σημερινής συνόδου του Συμβουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα