Εγκαινίασε τη λεωφόρο στους Τάφους των Βασιλέων ο ΠτΔ

"Το παρόν έργο, δεν αποτελεί παρά μόνο ένα από τα έργα που τα τελευταία χρόνια υλοποιούμε και αλλάζουν την εικόνα της πόλης της Πάφου", ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τα εγκαίνια της λεωφόρου των Τάφων των Βασιλέων.

Διαβάστε αυτούσια την ομιλία του Προέδρου:

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, γιατί ευρίσκομαι σήμερα εδώ, για να εγκαινιάσουμε ένα τόσο σημαντικό έργο για την ανάπτυξη της πόλης ,αλλά και ευρύτερα της επαρχίας Πάφου. Ένα έργο που με βάση τους σχεδιασμούς, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του δικτύου των δρόμων πρωταρχικής σημασίας της Πάφου.

dir="ltr" lang="el">Η Πάφος σήμερα, αποτελεί μία δημιουργική πόλη που ανασυντάσσεται και διεκδικεί τη θέση που πραγματικά της αξίζει στον κόσμο. pic.twitter.com/5LuvifGvjg

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) May 5, 2017

Τον Ιούνιο 2015, είχα επισκεφτεί ξανά την πόλη της Πάφου και σε συνάντηση που είχα με το Δημοτικό Συμβούλιο και φορείς της πόλης, εξαγγείλαμε σειρά μέτρων και έργων που έφταναν τα 60 εκ. ευρώ. Επρόκειτο για μία μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια αμέσως μετά τη σταθεροποίηση της οικονομίας μας.

Προσπάθεια η οποία ενώ από τη μία απέβλεπε στην ενίσχυση της ανάπτυξης στην επαρχία της Πάφου, στόχευε συνάμα και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Βλέποντας τον απολογισμό υλοποίησης αναπτυξιακών έργων, σήμερα μπορώ ευθαρσώς να δηλώσω πως εκείνη η μεγάλη προσπάθεια, στέφθηκε με επιτυχία pic.twitter.com/4AQBuFruE6

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) May 5, 2017

Βλέποντας αυτό το έργο σήμερα ολοκληρωμένο, όπως και το σύνολο σχεδόν από εκείνων που το 2015 εξαγγείλαμε, μπορώ με βεβαιότητα να πω πως εκείνη η προσπάθειά μας ήταν απολύτως επιτυχημένη. Μια προσπάθεια που απεδείχθη επιτυχής, διότι υπήρξε άριστη συνεργασία μεταξύ των Τμημάτων της Κυβέρνησης και του Δήμου Πάφου, του Δημάρχου και του Δημοκρατικού Συμβουλίου, τους οποίους θέλω θερμά να συγχαρώ, γιατί πραγματικά εάν σήμερα θα περιοδεύσουμε την εξέλιξη των έργων που τότε είχαμε εξαγγείλει, είναι γιατί υπήρξαν πραγματικά ώριμα και είναι διότι υλοποιούντο κατά τα τακτά χρονικά διαστήματα που είχαν τεθεί. Ως αποτέλεσμα τούτου, θα πρέπει να πω με υπερηφάνεια – και μακάρι να υπάρχουν και μιμητές – ότι από τα 15 εκ. ευρώ που ήταν η άντληση από τα διαρθρωτικά ταμεία, φτάσαμε στα 28 εκ. ευρώ. Κι αυτό ήταν σημαντικό ώστε να εκτελεστούν πρόσθετα έργα από όσα είχαν εξαγγελθεί τότε.

Η υλοποίηση του έργου που σήμερα εγκαινιάζουμε, συνιστά μία πραγματική υποχρέωση της πολιτείας προς την πόλη της Πάφου.

Επρόκειτο για μία μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια που κάναμε το 2015 για ενίσχυση της ανάπτυξης και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. pic.twitter.com/JkczNAYxuG

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) May 5, 2017

Η αναβάθμιση του δρόμου Τάφοι των Βασιλέων κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς αποτελεί μέρος του περιμετρικού δακτυλίου του Δήμου Πάφου, ο οποίος παρακάμπτει το κέντρο της Πόλης, συνδέοντας μεταξύ τους περιοχές και κοινότητες της Πάφου αλλά και τις τουριστικές περιοχές Πάφου, Γεροσκήπου και Πέγειας.

Επίσης, αποτελεί τμήμα του οδικού άξονα που συνδέει το αεροδρόμιο Πάφου με την περιοχή «Πότιμα», όπου θα κατασκευασθεί η μαρίνα της Πάφου.

Στην Πάφο σήμερα, σύσκεψη με φορείς της πόλης. Στόχος μας η ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης των έργων που εξαγγείλαμε τον Ιούνιο του 2015. pic.twitter.com/ddS66JCllz

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) May 5, 2017

Θα ήθελα να κάνω μια αναφορά για τη μαρίνα της Πάφου, διότι είδα δικαιολογημένα να αντιδρά το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κισσόνεργας.

Ο διαγωνισμός για το έργο είχε επικυρωθεί το 2006. Ως αποτέλεσμα όμως των διαφορών που προέκυψαν από την Αναθεωρητική Αρχή και αργότερα από την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από δέκα χρόνια, το 2016, είχαμε επιτέλους την απόφαση, με βάση την οποία αμέσως προχωρήσαμε, μετά και από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας.

Δώσαμε περιθώριο χρόνου στον πρώτο προσφοροδότη, όπως ήταν και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Υπήρξαν δυστυχώς προβλήματα ως προς την εξεύρεση των πόρων χρηματοδότησης και εκτέλεσης του έργου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε η κοινοπραξία κατασκευής του έργου. Έτσι, μετά και την παρατεταμένη παραχώρηση χρόνου προκειμένου να πετύχει η συγκεκριμένη κοινοπραξία τη συγκέντρωση του απαιτούμενου χρηματικού ποσού, βρεθήκαμε υποχρεωμένοι – και ως αποτέλεσμα παρατηρήσεων του Γενικού Ελεγκτή και της τήρησης των κανόνων χρηστής διοίκησης – να αναθέσουμε το έργο στον δεύτερο προσφοροδότη, με προθεσμία προσκόμισης των αποδεικτικών για την ικανότητα χρηματοδότησης και κατασκευής του έργου μέχρι τον Οκτώβριο 2017, ως οι πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας και οι προδιαγραφές γενικότερα των δημοσίων προσφορών.

Συνεπώς, ουδεμία καθυστέρηση από πλευράς Κυβέρνησης. Αντιθέτως, θέλουμε και επιδιώκουμε –διότι και μέσα από τα έργα που εξαγγείλαμε και μέσα από όσα κατασκευάζονται και βρίσκονται υπό εξέλιξη κατασκευής στην Πάφο καταδεικνύεται και το μέγιστο ενδιαφέρον – να δούμε όλες ανεξαιρέτως τις πόλεις μας να αναπτύσσονται και γενικότερα η χώρα μας να παίρνει τη θέση που της αξίζει στις ευρωπαϊκές χώρες ευρύτερα.

Το παρόν έργο, δεν αποτελεί παρά μόνο ένα από τα έργα που τα τελευταία χρόνια υλοποιούμε και αλλάζουν την εικόνα της πόλης της Πάφου. Θα έχω την ευκαιρία στη συνέχεια, στο Δημοτικό Μέγαρο, να αναπτύξω όλο τον σχεδιασμό μας για τους υπόλοιπους των δήμων και κοινοτήτων της Πάφου.

Η βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας των πολιτών, αποτελεί υποχρέωση τόσο της πολιτείας, της κυβέρνησης όσο και των τοπικών αρχών.

Η συνεργασία των Υπουργείων και των διαφόρων Τμημάτων, όπως της Πολεοδομίας και των Δημοσίων Έργων, στις Διευθύνσεις των οποίων εκφράζω την απόλυτη ευαρέσκειά μου – που αποτελούν και την «καρδιά» και τον «εγκέφαλο» της προσπάθειας ανάπτυξης της χώρας μας – για το πραγματικά φιλότιμο έργο και προσπάθειες που καταβάλλουν, αν αναλογιστεί κανείς την πίεση που ασκείται πάνω τους όχι μόνο από τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς, αλλά και από εμένα τον ίδιο προσωπικά. Υπάρχουν ανάγκες που πρέπει να υλοποιηθούν, που δεν «παίρνουν χρόνο», η πίεση είναι μεγάλη, οι πολεοδομικοί σχεδιασμοί στις διάφορες περιοχές προκειμένου να υπάρχει συνεχής ανάπτυξη είναι εξίσου σημαντικοί, το προσωπικό είναι περιορισμένο. Παρά ταύτα, καταβάλλονται φιλότιμες προσπάθειες και επιτυγχάνουμε τους στόχους μέσα στα χρονικά πλαίσια που δίδονται και τις οικονομικές δυνατότητες που έχει το κράτος.

Θέλω να ευχαριστήσω τις κατασκευάστριες εταιρείες και τις Υπηρεσίες του Δήμου, και να ευχηθώ όπως γίνουμε μάρτυρες εγκαινίων πολλών άλλων έργων που θα συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών μας αλλά και στην αναβάθμιση των πόλεων μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Sigma Live
Εγκαινίασε, Τάφους, Βασιλέων, ΠτΔ,egkainiase, tafous, vasileon, ptd