Ευθύνη μας η ομοψυχία δήλωσε ο Ν. Χριστοδουλίδης

Είναι ευθύνη όλων η ανταπόκριση στην απαίτηση της κοινωνίας για συλλογικότητα και ομοψυχία για την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας μετά την παράκληση για την απελευθέρωση της Κύπρου και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων στην εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης, στην Παλιά Λευκωσία, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το `ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ` «είναι το ισχυρότερο κίνητρο για να παραδειγματιστούμε από τα λάθη του παρελθόντος.

Για να προσπαθήσουμε να επουλώσουμε πληγές. Για να εργαστούμε με ενότητα και ομοψυχία, με προσήλωση σε δημοκρατικές και ευρωπαϊκές αρχές για την επανένωση του τόπου και του λαού μας, τον τερματισμό της κατοχής, το τερματισμό της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων».

Διότι, επεσήμανε, «ως προς το στόχο της επανένωσης, η ενότητα δεν αποτελεί απλό μέσο αλλά βασική προϋπόθεση». Για αυτό, πρόσθεσε, «και η πόλωση, οι κομματικές αντιπαραθέσεις, οι φανατισμοί και άνευ λόγου και ουσίας κριτικές μόνο αρνητικά μπορούν να επηρεάσουν τον κοινό μας αγώνα για επανένωση».

Σημαντική, είπε, “είναι η στιγμή και δύσκολο το έργο για επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης που θα επανενώνει τον τόπο, όμως δεδηλωμένη είναι η δέσμευση και το πείσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Βαδίζουμε με αποφασιστικότητα και όραμα, μεθοδικότητα αλλά και προσοχή, με μοναδικό στόχο την επανένωση της Κύπρου ώστε να καταστεί τόπος ειρηνικός και ασφαλής για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», διαβεβαίωσε.

Αναφερόμενος στη διαπραγματευτική διαδικασία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι βρίσκεται στην αρχική της φάση.

Για πρώτη ίσως φορά, είπε, «βρίσκονται όλα τα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συζητούνται με αλληλένδετο τρόπο, αρχή η οποία καταγράφεται στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου μετά από δική μας επιμονή».

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των προκλήσεων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και το αποτέλεσμα αυτό θα εξαρτηθεί από τη βούληση όλων των εμπλεκομένων και κυρίως από την βούληση και τις ενέργειες της Άγκυρας».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, «χωρίς τη θετική συνδρομή της Τουρκίας, που δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε ρητορική αλλά να αποδεικνύεται και στην πράξη, δεν μπορεί κανείς να πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να καταλήξουν σε λύση».

Η Τουρκία, είπε, «θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι μπορεί να μετατραπεί από γενεσιουργός παράγοντας της διαίρεσης και παράγοντας που την συντηρεί, σε παράγοντα λύσης και σταθερότητας».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν βασικά ζητήματα στα οποία σημαντική είναι η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «εργαζόμαστε ώστε να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα αξιοποιώντας όλα τα μέσα και εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

«Αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες αυτές με σκληρή διαπραγμάτευση, πραγματισμό, θάρρος και αποφασιστικότητα διότι αυτό επιβάλλει η προσήλωσή μας στον στόχο της επανένωσης», τόνισε.

Διότι ο δρόμος για μας μία και μόνον κατεύθυνση έχει, επεσήμανε, «διότι η μη λύση δεν είναι λύση, διότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση, διότι γνωρίζουμε ποιος ευνοείται από το πέρασμα του χρόνου και τη στασιμότητα, διότι στην ατζέντα μας βρίσκεται μόνον ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «εάν υπάρχει πολιτική βούληση και εάν μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίσουμε να στοχεύουμε σε μια λύση βασισμένη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, μπορούμε να βρούμε διεξόδους ακόμη και στα πιο ακανθώδη ζητήματα του Κυπριακού».

«Η Ευρώπη, στην καρδία της οποίας ανήκει η Κυπριακή Δημοκρατία και οι νόμιμοι πολίτες της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, δεν μπορεί παρά να αποτελεί πυξίδα στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, «είναι προς το συμφέρον τόσο του κυπριακού λαού όσο και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της».

Κανείς, είπε, «δεν επιθυμεί στους κόλπους της Ευρώπης να βρίσκεται ένα μη λειτουργικό κράτος μέλος, που θα αποτελεί εμπόδιο αντί να συμβάλει αποτελεσματικά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων».

«Ευθύνη όλων μας να ανταποκριθούμε στην απαίτηση της κοινωνίας, μια απαίτηση για συλλογικότητα και ομοψυχία για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος», πρόσθεσε.

Χρέος και σκοπός μας, υπενθύμισε, είναι «να επανενώσουμε τον τόπο μας, ώστε να μην υπάρξουν άλλες γενιές πολέμου, να μην χρειάζεται να γράφουμε σε πανό και συνθήματα το `ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ`, να μην βουρκώνουμε κάθε φορά που πεθαίνει άλλος ένας πρόσφυγας μακριά από το δικό του σπίτι».

«Η επιτυχία μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει πραγματικά τον τόπο και τον λαό μας θα είναι επιτυχία όλων μας, θα είναι κυρίως το βασικό συστατικό για ένα υγιές και ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πατρίδα, χωρίς συρματοπλέγματα και στρατούς κατοχής», τόνισε.

Της παράκλησης προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, ενώ παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος, αρχηγοί και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων και άλλοι επίσημοι.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα