Ευσταθίου: Ο Προϋπολογισμός 2017 οδηγεί στην χρεοκοπία

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2017 οδηγεί στη χρεοκοπία, αν όχι των αριθμών, στη χρεοκοπία του κοινωνικού κράτους, δήλωσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου.

Ο κ. Ευσταθίου είπε ότι «περιμέναμε ότι τουλάχιστον για το 2017 ο

Προϋπολογισμός θα ήταν Προϋπολογισμός ανάπτυξης προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα διαχρονικά και τα τρομερά προβλήματα που έχει η κυπριακή οικονομία και κατ’ επέκταση η κυπριακή κοινωνία συνεπεία της κρίσης».

Είναι χαρακτηριστικό, είπε, το γεγονός ότι "από το 2012 τουλάχιστον παρουσιάζονται πάρα πολλά χρόνια ύφεσης στην οικονομία μας μετά ιδιαίτερα από το σοκ του 2013 και θα περιμέναμε ειλικρινά να είχε ξεκινήσει μια πορεία ανάκαμψης."

Αντί αυτού, σημείωσε, «ο Προϋπολογισμός παρουσιάζει μια καθαρά λογιστική αντίληψη των πραγμάτων, η οποία είναι απόρροια και της εμμονής της κυβέρνησης στη διατήρηση ενός κλίματος και μιας πολιτικής λιτότητας».

Αυτή η κατάσταση, είπε, «είχε και εξακολουθεί να έχει ως αποτέλεσμα το στέγνωμα της οικονομίας και την αδυναμία ανταπόκρισης χιλιάδων νοικοκυριών στις συμβατικές υποχρεώσεις τους και κυρίως στις οφειλές τους και τα χρέη τους προς τις τράπεζες."

Όπως είπε, «θα έπρεπε ο Προϋπολογισμός να αντικατοπτρίζει μια αναπτυξιακή πολιτική, κάτι που λείπει παντελώς».

Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι η λογιστική αντίληψη των πραγμάτων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση δαπανών στην ανάπτυξη, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική και στη δικαιοσύνη.

Έκανε επίσης λόγο για παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ως εκ τούτου, είπε, « δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την ακολουθούμενη πολιτική ούτε και με την οικονομική προσέγγιση των ζητημάτων από την Κυβέρνηση».

«Έτσι στο βαθμό που ο Προϋπολογισμός αναπαράγει και διαιωνίζει την κοινωνική αναλγησία, τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων από τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη που διαιωνίζει την κοινωνική αδικία και που έχει μετατρέψει τον τραπεζικό τομέα σε ένα μεγαθήριο ο οποίος έχει στη διάθεση του ένα τρομακτικό νομικό και οικονομικό οπλοστάσιο, για μας ο Προϋπολογισμός οδηγεί στη χρεοκοπία, αν όχι των αριθμών, στη χρεοκοπία του κοινωνικού κράτους», κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα