Ευσταθίου: Κρίση δημοκρατικού ελλείμματος στην Ευρώπη

Η κρίση δημοκρατικού ελλείμματος είναι πλέον διάχυτη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με ορατό το ενδεχόμενο της οριστικής αποξένωσης της ΕΕ από τους πολίτες της και ως εκ τούτου, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη μείωσης του δημοκρατικού και κοινωνικού ελλείμματος μέσω της ενδυνάμωσης του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, είπε ο βουλευτής Κωνσταντίνος Ευσταθίου.

Σε παρέμβαση του στις εργασίες της 56ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) - COSAC, οι οποίες διεξάγονται

στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι τα εθνικά κοινοβούλια λόγω της δημοκρατικής τους νομιμοποίησης, είναι σε θέση να συμμετάσχουν ουσιαστικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ και να αναλάβουν πλήρως το ρόλο που παρέχει σ’ αυτά η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου, είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γενικά τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να υποχρεούνται να λαμβάνουν ουσιαστικά υπόψη τις θέσεις και ιδιαίτερα τις ανησυχίες των εθνικών κοινοβουλίων. Ο Κύπριος βουλευτής τόνισε ειδικότερα την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και τις ανάγκες του Ευρωπαίου πολίτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε ο κ. Ευσταθίου, η αιτιολογημένη γνώμη των εθνικών κοινοβουλίων σε σχέση με τις προτάσεις της ΕΕ, ως δικαίωμα που απορρέει από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, πρέπει να αντιμετωπίζεται, όχι ως εμπόδιο, αλλά ως συνεισφορά στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ένωσης.

Υπογράμμισε, επιπλέον, ότι η συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων στη διαμόρφωση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντά στην απόσταση μεταξύ Ευρωπαίου πολίτη και θεσμών και στην απαξίωση του ευρωπαϊκού οράματος, ώστε τελικά η ΕΕ να μη μετατραπεί σε ένα γραφειοκρατικό και στεγανό εφιάλτη.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Ευσταθίου εξέφρασε την ελπίδα ο θεσμός «κίτρινης» και της «πράσινης κάρτας» να αποτελέσουν την αρχή της διαδρομής για ενεργότερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν στη Διάσκεψη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιώργος Λιλλήκας και οι βουλευτές Γιώργος Κάρουλλας, Στέφανος Στεφάνου, Άγγελος Βότσης και Κωνσταντίνος Ευσταθίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα